Popotnik
1888 ogledov

Doživetje v štirih državah

Dravska pot
1/6
Sam Strauss, arhiv Zavod za turizem Maribor-Pohorje
Dravska pot velja za kolesarske navdušence pravi raj, saj ponuja mnogo različnih doživetij.

Posebnost kolesarske poti ob reki Dravi je, da poteka skozi štiri države. Začne se v neposredni bližini izvira reke Drave na toblaškem polju (Toblach) v Italiji, nadaljuje se po avstrijski Koroški (Kärnten), Sloveniji, sklene pa se na Hrvaškem, kjer pot sicer še ni v celoti urejena. Skupna dolžina poti znaša 710 kilometrov in je od izvira reke Drave do izliva reke Mure v celoti označena. V Avstriji so njene oznake zelene, v Sloveniji rdeče in na Hrvaškem modre.

Dravska pot | Avtor: Jernej Zadravec, arhiv Zavod za turizem Maribor-Pohorje Jernej Zadravec, arhiv Zavod za turizem Maribor-Pohorje
Čeprav je med kolesarji najbolj priljubljen del Dravske kolesarske poti krajši odsek na Tirolskem, ki naj bi ga letno prevozilo tudi do 200.000 kolesarjev, bomo več besed namenili slovenskemu in hrvaškemu delu Dravske poti.

Po Dravski poti v treh dneh

Dravska kolesarska pot v Sloveniji večji del poteka po manj prometnih lokalnih cestah in v manjši meri po urejenih kolesarskih poteh in stezah. Po besedah Karmen Razlag iz Zavoda za turizem Maribor-Pohorje je slovenski del poti "zaradi različnih vrst podlage vozišča in zahtevnejšega vzpona med Podvelko in Lovrencem na Pohorju primeren za fizično bolje pripravljene kolesarje". In doda, da se vzponu sicer lahko izognemo, če si noge spočijemo na vlaku med Podvelko in Falo. Razlagova obenem priporoča tudi uporabo treking oziroma gorskega kolesa.

Gorsko kolesarstvo Gorsko kolesarstvo Popotnik V sedmih dneh čez Slovenijo z gorskim kolesom

V Sloveniji in na Hrvaškem je pot razdeljena na šest etap v skupni dolžini 210 kilometrov, ki so dolge med 30 in 50 kilometrov. V skladu s svojo kolesarsko kondicijo pot načrtujemo poljubno. Tisti najbolje pripravljeni jo lahko prekolesarijo že v treh dneh. Medtem ko tisti, ki med potjo radi uživajo in se popolnoma predajo vsemu, kar pot ponuja, zanjo porabijo šest dni. "Obiščejo lahko najlepše kotičke, začutijo utrip bližnjih mest, kjer obenem razvajajo svoje brbončice ter se prepuščajo doživetjem," opisuje Razlagova. In nadaljuje, da kolesarje v okolici spremljajo številni gradovi (Dvorec Bukovje, Mariborski grad, Ptujski grad, Grad Velika Nedelja, Grad Ormož in Grad Varaždin) in njihove zgodbe. Posebno doživetje je tudi vožnja s flosom (op. splavom)

Vodna doživetja na reki Dravi na sploh pa so tista, ki v poletnih mesecih razveselijo in obenem ohladijo kolesarje. Ti se lahko preizkusijo v veslanju, raftanju ali pa se zgolj osvežijo v naravnih kot tudi umetnih bazenih v bližini. Na poti se za hip lahko podamo tudi v preteklost in se ob obisku Kovačije pri Kovaču počutimo kot pravi kovači. V dolini imamo možnost prečkati HE Fala, ki velja za najstarejšo hidroelektrarno na reki Dravi v tem delu Evrope.  Postanek v Mariboru pa lahko izkoristimo za ogled najstarejše trte na svetu in Evropske prestolnice kulture 2012. 

Dravska pot | Avtor: Jernej Zadravec, arhiv Zavod za turizem Maribor-Pohorje Jernej Zadravec, arhiv Zavod za turizem Maribor-Pohorje

Še posebej vabljiva je raznolika tradicionalna ponudba jedi iz slovenske kuhinje. Gostitelji na Koroškem ponujajo različne tradicionalne jedi z nenavdanimi imeni, kot so klocavi nudlni, štruklji, ožejeni žganci, mavželni, mežerli in tovsti grumpi. Tradicionalne jedi bogatih okusov na Štajerskem pa pogosto vsebujejo svinjino, kislo zelje in repo, fižol, jajca, smetano in skuto, razne kaše in seveda krompir. Še dodaten razlog za obisk, kajne?

Vse več tujih kolesarjev

Kolesarska sezona poteka vse od aprila do novembra, pri tem ključno vlogo seveda igrajo vremenske razmere. "Kadarkoli v tem času je čudovito in priporočamo obisk," pravijo na Zavodu za turizem. Največje število kolesarskih navdušencev beležijo iz slovenskih in hrvaških krajev, z leti pa opažajo tudi večje zanimanje s strani tujih kolesarjev. Temu pritrjujejo pričevanja ponudnikov, ki so vključeni v "inkubator Drava Bike". Razlagarjeva glavni razlog za večanje zanimanja vidi v uspešnih promocijah, ki jih izvajajo tudi na sejemskih predstavitvah v tujini ter v sodelovanju z avstrijskimi in hrvaškimi partnerji.

Hrvaško morje Pohvalno Popotnik To se zgodi ko Slovenci in Hrvati sledijo skupnemu cilju

"Pot do Maribora so tuji kolesarji že sedaj poznali in se tudi vozili, navdušeni pa so, da je sedaj označena vse do sotočja reke Mure in Drave. Tuje kolesarje tudi zanima, kdaj bo pot v celoti označena vse do Osijeka," pravi Razlagova. Tuje kolesarje navdušuje predvsem "spreminjajoča se pokrajina in ponudba mest in krajev, ki jih obiščejo".

Dravska pot | Avtor: Sam Strauss, arhiv Zavod za turizem Maribor-Pohorje Sam Strauss, arhiv Zavod za turizem Maribor-Pohorje
Prav poseben čar poti zagotovo da tudi bližina reke. "Obrečne poti so med kolesarji izjemno priljubljene, povečini, ker se spuščajo s tokom reke. Voda je tista, ki očara in kolesarjenje ob rekah, čim bolj v naravi, navdušuje množice," pojasnuje Razlagova.

Ker točnih številk obiska ne hranijo, je v lanskem letu Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI) v Dravogradu prav s tem namenom postavila prvi števec. Prve številke bodo tako razkrite že v letošnji sezoni. 

 

 

Kam na kolesarski izlet z družino?

Dravska pot | Avtor: Sam Strauss, arhiv Zavod za turizem Maribor-Pohorje Sam Strauss, arhiv Zavod za turizem Maribor-Pohorje
Na poti se po navedbah Razlagove naj ne bi srečali z morebitnimi nevarnostmi: "V tem trenutku, ko je pot od meje do meje v celoti označena, nevarnosti, da bi zašli, ni. Dobro imamo urejeno tudi infrastrukturo, od označb do kolesarskih stez in poti, odmaknjenih od avtomobilskega in drugega prometa."  To je dobra novica za vse, ki se želijo po poti peljati v družbi mlajših otrok.

 

 

 

 

Na spletni strani DravaBike, kjer najdete vse pomembnejše informacije za omenjeno pot, so pripravili tudi nekaj najprimernejših odsekov za vožnjo s kolesom z družino:

Dravograd–Vuzenica (zaradi klanca vmes primernejše za starejše otroke) - 19 km

Vuhred–Podvelka (zaradi klanca vmes primernejše za starejše otroke) - 13 km

Selnica ob Dravi – po delu t.i. Jabolčne poti - 4 km

Maribor–Ptuj (čez Starše) - 30 km

Ptuj–Markovci (pod jezerom) - 7 km

Ormož–Središče ob Dravi (ob progi) - 12 km

Jezero Jasna Kranjska Gora Široka ponudba Popotnik Ljubitelji kolesarstva, te poti ne smete spregledati Kolesarska pot Mislinjski dolini Štrekna Popotnik Je to infrastrukturno najbolje urejena pot v Sloveniji?
 
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 12:19 14.april 2019.

    Kdo se norčuje iz kolesarjev ? Kakšna kolesarska je pot Dravograd -Maribor ? To je cesta smrti za kolesarje !

Sorodne novice