Vrtičkarji največkrat sami vzgajamo sadike plodovk, med katere štejemo paradižnik, papriko, bučke in buče, melone, lubenice, kumare in jajčevce.
Za Slovenijo izvzemši Primorsko, kjer so temperature običajno nekoliko višje, velja, da je setev semen za vzgojo domačih sadik treba začeti šest do osem tednov pred datumom, ki je primeren za presajanje teh na prosto. To je običajno po 15. maju, ko so se že zvrstili ledeni možje in "poscana" Zofka. Če imamo rastlinjak, lahko vse začnemo nekoliko prej, saj bomo tudi presajali prej.
Najprej paprike, nazadnje paradižnik
Prve sejemo paprike, saj od vseh plodovk kalijo najdlje, od 15 do 20 dni. Približno 10 do 14 dni kasneje pa sejemo vse druge plodovke, ki v povprečju kalijo 10 dni, lahko tudi kakšen dan manj ali več. Najhitrejši med njimi so paradižniki, ki kalijo od osem do 10 dni.
Tako nič še ni zamujenega, tudi paprike lahko posejemo šele zdaj, vse do konca marca pa je čas, da sejemo druge plodovke, zadnji naj bodo paradižniki.
Avtohtono ali tujerodno seme?
Za vzgojo domačih sadik potrebujemo kakovostno seme, primeren prostor, platoje ali druge primerne posodice, kakovostno zemljo za pikiranje in pršilko.
Vrtni strokovnjaki priporočajo, da izbiramo seme avtohtonih ali udomačenih sort, ki je prilagojeno na rast v našem podnebju. A pri večini plodovk to ni možno, saj imamo pri nas le tri takšne sorte paradižnika in tri sorte paprik. Druge plodovke pa k nam prihajajo od drugod. Avtohtona sorta paradižnika je pritlikavi Jani, udomačeni pa sta še sorti Val, v katero spada tudi tip volovsko srce, in Novosadski jabučar. Udomačene sorte paprike pa so Sorokasri, Sivrija in Botinska.
S semenom tujih sort plodov ni povsem nič narobe, za vsako velja, da bomo iz njega zdravo sadiko vzgojili, če bomo upoštevali navodila in pravilno skrbeli zanjo.
Setev v namenske posode, lahko tudi jogurtove lončke
Seme za vzgojo sadik paprike, čilijev in paradižnika lahko sejemo na dva načina, v večje plitve posode ali v posamezne lončke oziroma namenske platoje z več razdelki. V prvem primeru bo treba sejančke, ko bodo klična lista postavili vodoravno, presaditi oziroma pikirati v posamezne lončke ali namenske platoje, v drugem se presajanju izognemo.
Ponudba namenskih platojev in lončkov iz različnih materialov je velika, tako da z izbiro ne bo težav. Lahko pa za sejanje uporabimo plitve plastične posode, ki jih najdemo doma, za plodovke, ki jih ne pikiramo, pa jogurtove lončke. Ti morajo biti dobro oprani in razkuženi, saj so sejančki zelo občutljivi za okužbe.
Kakovostni substrat naj ne bo gnojen
Izbrano posodo napolnimo s kakovostnim substratom, ki je namenjen prav za pikiranje. Dobro je, da mu ni dodano gnojilo, saj se bodo rastlinice v bogato založeni zemlji hitro pretegnile. Cilj je, da vzgojimo zdrave, močne, čokate sadike.
Seme paprike in paradižnika lahko v večje posode sejemo bolj na gosto, saj bomo kasneje vsako rastlinico presadili v svojo posodico.
Seme drugih plodov vsakega posebej potisnemo v z zemljo napolnjen samostojni lonček ali razdelek namenskega platoja. Semena ne potisnemo pregloboko, ker kalijo v temi, pa vsekakor morajo biti prekrita z zemljo.
Tretja možnost je, da izberemo večje plastične lončke, denimo pollitrske, in vanje posejemo nekaj semen. Ko bodo vzklila, jih del lahko pikiramo, eno rastlino pa pustimo v lončku, da se razvije v sadiko. Lahko tudi izberemo najmočnejšo, ostale pa zavržemo.
Seme kali v temi, prostor naj bo topel
Posode s semenom postavimo v topel prostor. Primerna temperatura je od 20 do 25 stopinj Celzija, lahko pa je tudi nekaj stopinj več. Hitrost in odstotek kalenja sta odvisna od temperature, pri nižjih temperaturah bo vzkalilo manj semen, čas kalitve bo daljši. Enako velja, če je temperatura previsoka, nad 27 stopinj Celzija.
Dokler seme kali, svetloba ni pomembna, zato jih ni treba postaviti na okensko polico ali blizu okna. Če že, pa je treba preveriti, ali skozi okno dobro tesni, da ne bi skozenj v notranjost vleklo hladnega zraka.
Zemlje ne zalivamo, temveč pršimo
Ko bodo sejančki paprik in paradižnikov klična lista postavili vodoravno, jih bo treba presaditi oziroma pikirati v posamezne lončke ali razdelke namenskega platoja.