Avto
13486 ogledov

Toliko denarja v resnici vržete stran zaradi kovčka na strehi

Strešni kovček
1/4
Anže Petkovšek
Razbili smo mit - koliko v resnici več goriva porabi avto, če se vozimo po avtocesti s strešnim kovčkom.

Še posebej v toplejšem delu leta veliko ljudi več mesecev sploh ne sname strešnega kovčka in drugih nosilcev s strehe avtomobila. Rezultat ni le poslabšano udobje močnejšega piša vetra, temveč predvsem višja cena na prevožen kilometer. Ampak kolikšna je resnična razlika v porabi?

Izposodili smo si mazdo CX-5, ki je tipični predstavnik priljubljenih suvov. Mazda ni imela integriranih tovarniških strešnih nosilcev, zato je njen koeficient zračnega upora za suv relativno ugodnih 0,33. Uporabljeni kovček je bil tipa Thule touring M, ki spada med srednje velike.

Tudi če niste lastnik vozila z velikim prtljažnikom, lahko na počitnice s pomočj Računica Avto Strešni kovček bolj racionalno najeti kot kupiti

Na isti trasi smo opravili po dve vožnji s kovčkom na strehi in po dve vožnji brez njega in nosilcev. Po enem scenariju smo želeli videti razliko pri porabi, če vozimo defenzivno, po drugem scenariju pa, če smo na cesti bolj dinamični. 

Pri obeh tipih avtocestne vožnje je bila razlika v porabi z ali brez kovčka malenkost pod litrom - odvisno od hitrosti je to pomenilo med 10 in 15 odstotki porabe

Kako se to odraža na bencinski črpalki? Če 60-litrski tank napolnite za okoli 75 evrov, to pomeni, zaradi kovčka ob vsakem točenju vržete stran vsaj sedem evrov. 

Če bi bil kovček na avtu, ki povprečno porabi manj goriva (karavani, limuzine), potem bi bil odstotek lahko še občutno višji.

Strešni kovček | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kako smo testirali?

Poskušali smo izničiti čim več zunanjih vplivov, tako pri pogojih na cesti kot pri reakcijah (istega) šoferja - predvsem pri pospeševanju.

Na začetku poti smo napolnili rezervoar za gorivo (dizel) in ga na koncu poti dotočili. Ne le na istih bencinskih črpalkah, temveč tudi na istih polnilnih ročicah.

Od bencinske črpalke do bencinske črpalke smo vedno prevozili natančno 101 kilometer poti. Pri prvi vožnji na relaciji smo se strogo držali omejitev in jo opravili skoraj izključno s tempomatom, pot pa je potekala predvsem po avtocesti - 90 odstotkov celotne trase.

Strešni kovček na ADAC testu strešni kovčki Avto Odlična ocena le za enega

Izračun glede na količino natočenega goriva in prevoženo razdaljo (101 kilometer) je pokazal, da je poraba s CX-5 s strešnim kovčkom znašala 6,6 litra na sto kilometrov. Pri enaki povprečni hitrosti, a brez kovčka pa 5,7 litra na sto kilometrov. Razlika je torej znašala 0,9 litra. Zanimivo je, da nam je isto vrednost, kot smo jo izračunali glede na natočeno količino gorivo, pokazal tudi potovalni računalnik avtomobila.

Po drugem scenariju se omejitev nismo držali tako striktno in smo lovili le eno ključno konstanto - povprečno hitrost na isti razdalji. Mnenja smo bili namreč, da bo pri večjih hitrostih in bolj dinamični vožnji poraba s kovčkom bistveno višja kot brez njega. Povprečno hitrost smo tako dvignili za dobrih deset kilometrov na uro - natančneje je ta znašala 113 kilometrov na uro na obeh vožnjah.

S kovčkom je poraba znašala 8,8 litra na sto kilometrov, brez njega pa 8,0 litra, torej je bila razlika 0,8 litra na sto kilometrov.

Pri drugem testu je na porabo bistveno bolj kot pri prvem vplivalo različno odzivanje voznika na razmere na cesti. Čeprav je šofer vozil tako, kot to počne običajno, pa je lahko pospeševal različno, medtem ko smo pri prvi primerjavi to prepustili radarskemu tempomatu.

Zaključek

Poraba s kovčkom se poveča za 0,8 - 0,9 litra na sto kilometrih, ne glede na način vožnje in hitrost. In to pri velikem suvu, kjer je aerodinamika za porabo bistveno manj "vplivna",  kot pri limuzinah. 

Mazda CX-5 Če bi vedela ... Avto Mazda CX-5 presenetila in šokirala

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • McClain 16:13 24.april 2018.

    tudbognasvečnereši , ljudje vozijo strešne kovčke do nnovembra od prvomajskih praznikov. Zato gre. Itak pa, da je bolje peljat robo v avtu če gre, ne glede na težo.

  • tudbognasvečnereši 10:20 24.april 2018.

    "Izračun glede na količino natočenega goriva (5,71 litra) in prevoženo razdaljo (101 kilometer) je pokazal, da je poraba s CX-5 s strešnim kovčkom znašala 6,6 litra na sto kilometrov. "Kako ste prišli po teh podatkih, do porabe 6.6l. če pa ...prikaži veča je 5.71/101 točno 5.7671l. A se je v teh letih spremenila matematika al kaj.

  • matej75 10:00 24.april 2018.

    Saj kovčka na strehi ne vozimo brez razloga. Običajno se ga vozi nekajkrat letno. Koliko pa je večja poraba zaradi večjega/težjega avtomobila, če bi želel to prtljago spravit v prtljažnik? In tak avtomobil je v uporabi celo leto ne samo ...prikaži več za počitnice (višja poraba na letni ravni). Koliko višja je nakupna cena? To je nepomemben strošek v primerjavi z stroški, ki bi nastali zaradi porabe, ki jo bi imel večji avtomobil v celem letu.