Avto > Na Štrom
32408 ogledov

Tovarna baterij: zaposleni umirajo v sumljivih okoliščinah

Northvolt Northvolt
Videti je, da so težave Northvolta, ki je želel biti »najbolj zeleni« proizvajalec baterij na svetu, veliko resnejše. 26 hujših poškodb in dve smrti med zaposlenimi v sumljivih okoliščinah je morda povezanih tudi s težavami švedskega proizvajalca z dobavami.

Leta 2021 je tovarna baterij Northvolt na avtomobilskem trgu zasijala kot vzhajajoča evropska tehnološka zvezda, ki ji je uspelo narediti baterijsko celico iz 100-odstotno recikliranega materiala, a enakimi zmogljivostmi. Zasnovali so postopek, ki omogoča recikliranje baterij za električna vozila, prenosnike ali pametne naprave na način, da lahko v vsaki celici uporabijo praktično do 100-odstotno količino recikliranih materialov. Gre predvsem za elemente mangan, nikelj in kobalt.

To pomeni velikanski upad emisij in odpadkov pri izdelavi baterij, kar je trenutno tudi ena največjih slabosti prehoda na baterijski pogon. Neodvisni validacijski postopek je hkrati dokazal, da je takšna baterijska celica praktično povsem enako zmogljiva in ima iste lastnosti kot celica, sestavljena iz svežih materialov.

Northvolt | Avtor: Northvolt Northvolt

Tri leta kasneje se Švedi soočajo s škandali in težavami s kakovostjo, njeni zaposleni pa celo umirajo v sumljivih okoliščinah. BMW je konec junija pri Northvoltu preklical dve milijardi evrov vredno naročilo baterij za električne avtomobile. Po navedbah poznavalcev so vzrok za odločitev težave z začetkom serijske proizvodnje, ki je de facto zamaknjena že dve leti, medtem ko je bila dobavna pogodba podpisana že leta 2020.

Smrti, izguba roke, opekline ...

A težave so še veliko resnejše. Švedske oblasti so v začetku tega leta na podlagi novinarskih ugotovitev razkrile, da je bilo od leta 2019 v tovarni Northvolt Ett z več kot 3500 zaposlenimi v mestu Skellefteå na severu Švedske 26 resnih poškodb med zaposlenimi, vključno z dvema smrtnima žrtvama. To je statistično ekstrem, saj veliko avtomobilskih tovarn podobne velikosti delujejo s skoraj nič resnimi poškodbami.

Northvolt gigatovarna baterij | Avtor: Northvolt Northvolt

Novinarji pri Dagens Nyheter so pridobili zapise o nesrečah, ki vključujejo dve smrti, izgubo roke ali dela roke, vdor kemikalij v oči in opekline drugih delov telesa, celo eksplozije in požare, ki so povzročili vdihovanje nevarnih snovi ali dima. Beležijo še tri druge primere smrti zaposlenih kmalu po vrnitvi iz izmene. Vse tri nenadne smrti je preiskala policija.

Viri iz podjetja so novinarjem povedali, da je tovarna očitno nevarna - švedski novinarji so pisali, da nekateri stroji ne delujejo, proizvodnja je zaradi nevarnosti poškodb delno ali popolnoma ustavljena, zaposleni nimajo ustreznih zaščitnih delovnih oblačil ...
Ena od smrti se je zgodila novembra 2023, 25-letni uslužbenec pa med vzdrževanjem stroja, ki je eksplodiral, ni imel ognjevzdržnih oblačil. Uslužbenec je kasneje v bolnišnici zaradi opeklin umrl. Northvoltova notranja ocena tveganja je pokazala, da nevarnosti za eksplozijo ni – kljub temu, da so zaposleni pred tem zahtevali primerna zaščitna oblačila zaradi možnega požara.

Po mnenju Northvolt število mrtvih in poškodovanih ne izstopa iz povprečja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • dare326 12:45 17.september 2024.

    Vse je sumljivo. Zakaj je objavljen ta članek? To je sumljivo! Na vsakih 100 investiranih milijonov je ena smrtna žrtev. Vkalkulirano v investicijo. Če še toliko investiraš v varnost se vedno najde nekdo, prepameten, polpismen, ki ne spoštuje predpisov o ...prikaži več varnosti pri delu. Delovna inšpekcija na Švedskem je malo bolj ekspeditivna kot naša, tudi bolj stroga. Če ne bi upoštevali predpisov, ne bi dobili dovoljenja za obratovanje. Pač novinarji iščejo krivce in nimajo treh čistih za kaj gre.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 11:51 17.september 2024.

    Zakaj ne povedo koliko stane reciklaža in kako umazana je ...Spet bodo dajali bajne subvencije v reciklažo in na ta način lažno prikazovali "zelenilo"....Če nekaj zgolj porabi Nx več energije, to pomeni tudi, da je Nx bolj umazano...Če celo odmislimo, ...prikaži več da reciklaža NIKOLI ni brez negativnih vplivov na okolje..

  • PasjaProcesija 11:44 17.september 2024.

    Čez palec naj bi bilo zavoljo nesreč na delovnih mestih na eno smrtno žrtev 20 težjih in 600 lažjih poškodb. Če bi se za to velikost tovarne in obdobje zgodila le ena nesreča s smrtnim izidom, ne bi to bilo ...prikaži več nič posebnega. Northvolt je iskal delavce tudi v Sloveniji in jih nekaj tudi dobil. Dovolj jim je bilo znanje angleščine. V tovarni je tako velik jezikovni Babilonski stolp. Šum v komunikaciji je lahko smrten. Ravno tako je od obeh smrti na delovnem mestu eden bil gradbinec, zaposlen drugje.