Avto > Iz druge roke
12268 ogledov

Uradno: pri tej znamki ne bo več ročnega menjalnika

Mercedes ročni menjalnik Mercedes-Benz AG
Avtomatski menjalnik je postal več kot le vprašanje luksuza.

Mercedes je prva izmed velikih znamk, ki je napovedal popolno slovo od ročnih menjalnikov.

Da so ročni menjalniki tehnologija, ki počasi izumira, je že dolgo jasno, vse skupaj bo samo še pospešila želja proizvajalcev po zniževanju stroškov za razvoj ob hkratnem prehodu na vse bolj elektrificirana vozila.

Vodja Mercedesovega oddelka za raziskave in razvoj Marcus Schäffer pa je bil ta teden med predstavitvijo posodobljene strategije znamke bolj neposreden kot pred njim verjetno kadarkoli na tako visokem položaju v industriji: Mercedes ročnih menjalnikov ne bo več vgrajeval. Gre za del obširnega paketa zmanjševanja stroškov, ki bo prinesel s seboj tudi manj različnih platform in klasičnih termičnih motorjev. "Do leta 2025 bomo našo ponudbo termičnih motorjev zmanjšali za 40 odstotkov, do leta 2030 pa za 70 odstotkov. To pomeni tudi, da srednjeročno ne bomo več ponujali ročnih menjalnkov. Se pa bo to zgodilo postopoma, z menjavo novih generacij vozil," je povedal mož, ki ima nadzor nad vso Mercedesovo tehnologijo prihodnosti.

Mercedes ročni menjalnik | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

Ročni menjalnik RAZISKALI SMO Avto Ročni ali avtomatski? To izbiramo Slovenci

Mercedes ima na slovenskih cenikih še vedno kar nekaj modelov, kjer je na razpolago klasična ročica šeststopenjskega ročnega menjalnika med sedežema: razred A, razred CLA, razred B in celo razred C.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • bločan 21:53 11.oktober 2020.

    Ročni za vekomaj.Avtomatika ti je samo nepotrebna navlaka sodobnega časa.

  • stromar 08:55 11.oktober 2020.

    Končno, samo BEV brez menjalnika nič prestavljanja, cukanja, stalni ogromni navor, je še boljši

  • AnzeSmolej 08:25 11.oktober 2020.

    Tudi sam sem bil zagrižen zagovornik ročnih, dokler nisem imel prilike testirati več avtov z avtomatikom in z njimi prevoziti kar nekaj KM. Tako, da ja, avtomatik je ZAKON! Ne kupim več ročnega.