Avto > Iz druge roke
38729 ogledov

20 avtov, s katerimi vas največkrat nategnejo

Avtomobilski števec Žurnal24
Top 20 avtov z največjo možnostjo prevrtenih kilometrov. Podatki upoštevajo tudi slovensko stanje.

Pozor pri nakupu predvsem okoli deset let starih premijskih avtov! Pri podjetju carVerical so pripravili novo poročilo o najpogostejših avtomobilskih modelih s prevrtenimi kilometri. Analizirali so več kot 700.000 poročil o zgodovini rabljenih avtov, ki so bila izdelana med novembrom 2020 in novembrom 2021. Upoštevali so poročila iz 18 evropskih trgov, med njimi tudi slovenskega. Nista pa kot vira podatkov navedeni na primer Belgija ali Nizozemska. Tam so z državnimi ukrepi, ki med drugim velevajo obvezen vnos stanja kilometrov v državno bazo na vsakem servisu in učinkovit nadzor, praktično izničili prevrtavanje kilometrov. 

Za nakup s precej manj skrbi obiščite portal DoberAvto.si

Analiza car Vertical kaže, da so modeli nemških znamk daleč najbolj podvrženi vrtenju kilometrov nazaj. Med 20 najbolj pogostimi modeli so samo štirje, ki pripadajo nenemškim znamkam.

Znotraj dvajseterice očrnjenih pa ima daleč največ modelov znamka BMW, kar osem. Modela M5 in serija 7 sta statistično najbolj "prevrtena" avta z več kot tretjinskim deležem, ugotavlja analiza trga rabljenih avtov.

Jernej Vrtovec in Peter Gašperšič Nesposobnost Avto Goljufi se valjajo zaradi neučinkovitosti Vrtovca in njegovih

CarVertical prevrteni kilometri | Avtor: CarVertical CarVertical

"To je povezano s povpraševanjem po rabljenih BMW-jih na različnih trgih," pravi Matas Buzelis iz podjetja carVertical in dodaja: "Podatki tudi razkrivajo, da je pri dragih avtomobilih večja verjetnost, da imajo prevrtene kilometre in to je treba tudi upoštevati pri iskanju rabljenega vozila. Ravno na tem mestu pride prav preverjanje prevoženih kilometrov."

Zanimivo pa med 20-erico ni nobenega modela znamke Mercedes, kar gre verjetno pripisati tudi njihovemu zgodnjemu prehodu na digitalno servisno knjižico, pri kateri je možnost zlorab bistveno manjše. 

Spodnja tabela razdeli posamezne modele tudi po letnikih, pri katerih je verjetnost vrtenja števcev najpogostejša:

CarVertical prevrteni kilometri | Avtor: CarVertical CarVertical

Da imajo premijski avti, ki na parkirišču z rabljenimi avti čakajo na naslednjega lastnika, z večjo verjetnostjo prevrten števec, je razlog predvsem v večjem dobičku za prodajalca. Ker je vrtenje števca nazaj razmeroma enostaven in poceni postopek, si (pre)prodajalci na ta način zagotovijo dodaten prihodek. Hitro najdejo tudi obvoze glede potrjevanja papirnatih servisnih knjižic.

 

Ne pustite se nategniti

Kot smo nedavno pisali, je stanje z odkrivanjem prevar s prevrtenimi števci v Sloveniji na mizerni ravni, saj so odgovorne državne službe pri tem popolnoma neučinkovite. V zadnjih štirih letih so vsega skupaj odkrili samo štiri vozila, pri katerih so potrdili sum prevrtenih števcev. Da vozilo izkazuje nižje stanje obrabe kot v resnici, pa ima dolgoročne posledice, saj so od dejanskega stanja kilometrov odvisni postopki vzdrževanja. Nepravilno vzdrževanje pa pomeni precej krajšo življenjsko dobo in višje stroške za trenutnega lastnika, ki je bil že tako ogoljufan pri vrednosti nakupa.

Ena od možnosti, da se pri nakupu rabljenega avta izognete goljufiji, je iskanje avtov pri zanesljivih trgovcih. Najlažja možnost je prek portala Doberavto.si, na katerem je vsak dan na razpolago veliko število avtov, ki imajo certifikat AMZS, da so bila strokovno pregledana in izkazujejo dejansko stanje kilometrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Mirraona
    Mirraona 00:24 08.december 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m