Šport
7183 ogledov

Drama, Pogačarju zmaga na dirki po Franciji

Tadej Pogačar Epa
Zadnji dan za spremembe je prinesel dramo. Tadej Pogačar je presenetil in prepričljivo premagal Primoža Rogliča.

Organizatorji dirke po Franciji so pri načrtovanju trase za leto 2020 določili le en kronometer, izbrali so ga za 20. etapo, zadnjo, ki po nepisanih pravilih še omogoča spremembe pri vrhu skupne razvrstitve. V zadnji etapi namreč po tradiciji sledi le še sprevod prvakov do Pariza, v samem mestu pa se nato za prestižno zmago še enkrat pomerijo sprinterji. 

Primož Roglič je sicer že ob predstavitvi trase razmišljal o tem, da mu 20 etapa z vožnjo na čas, ki se konča z zaključnim vzponom, na papirju ustreza, pred tokratno preizkušnjo pa si je prikolesaril tudi 57 sekund prednosti pred rojakom Tadejem Pogačarjem, kar bi mu po mnenju poznavalcev moralo povsem zadoščati za ohranitev rumene majice. Tretji je bil v skupnem seštevku Miguel Angel Lopez, ki ne velja za dobrega kronometrista, je zaostajal natanko pol minute za Pogačarjem, Kolumbijca pa je verjetno bolj zanimala ohranitev prednosti pred četrtim Richiejem Portom.

Še vedno je bilo zanimivo tudi v boju za pikčasto majico, za razvrstitev v kategoriji najboljšega hribolazca sicer ni štel celotna etapa, ampak le zaključni klanec na Planche des Belles Filles. Ekvadorec Richard Carapaz, ki je lahko hranil nekaj moči za vzpon, je imel le dve točki prednosti pred Pogačarjem. Ta je sicer zanesljivo vodil v razvrstitvi mladih kolesarjev za belo majico.

Pred startom najboljših je v cilju prepričljivo vodil francoski kronometrist Remi Cavagna, ki je sicer že dan prej poskušal s samostojnim begom, a očitno še prihranil nekaj moči. Zelo solidno je nastopil Jan Polanc, ki je za Francozom zaostal za 2:14.

Slovenca sta se na progo podala v dvominutnem razmaku, pred samim startom sta se športno pozdravila in trčila s pestmi. Na prvi meritvi časa po 14,5 kilometra je Lopez za Cavagno zaostajal 1:28, hitro za njim pa je črto na prvem merjenju prečkal tudi Pogačar. Ta je za Francozom, ki je kasneje sicer popustil na klancu, zaostal 16 sekund, kar je bil tretji čas. Pred njega je prišel le še Tom Dumoulin. Roglič, moštveni kolega slednjega, je bil nato peti, v primerjavi s Pogačarjem je izgubil 13 sekund.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Na cilju je čas Cavagne izboljšal še en kolesar Jumbo-Visme, Wout van Aert, ki je za 28 sekund premagal Francoza. Pogačar je na cesti že po 17,5 km prehitel Lopeza, Kolumbijec je bil povsem izločen iz boja za eno izmed prvih dveh mest. 

Dominacijo Jumbo-Visme je potrjeval tudi Dumoulin, ki je bil najhitrejši ob drugi meritvi. Pogačar se je medtem Rogliču virtualno približal na vsega 30 sekund zaostanka, pridobil jih je tako že 27.

Pogi je na drugi meritvi zaostajal le sekundo za Dumoulinom, Roglič pa 36. Razlika med obema Slovencema je bila tako le še 21 sekund. Dumoulin je prevzel vodstvo v cilju.

Oba Slovenca sta za klanec kolo za kronometer zamenjala z navadnim, Pogačar pa je kmalu prepričljivo prevzel vodstvo, Roglič je izgledal povsem utrujeno na kolesu. Pogi je v cilj prišel kar minuto in 21 sekund pred Dumoulinom. S tem si je zagotovil etapno zmago, rumeno, belo in pikčasto majico.

Roglič je izgubljal in izgubljal v primerjavi z rojakom, v cilju je zaostal za 1:56 sekunde, v skupni razvrstitvi pa 59 sekund. Zasavec se je le sesedel po prečkanju ciljne črte. Kljub izjemno težkim trenutkom, verjetno enim najtežjih v karieri, je nato odšel čestitati Pogačarju. 

Komentarjev 9
  • Avatar MS
    MS 11:59 20.september 2020.

    Primož in Tadej neverjetna junaka letošnjega toura! Pokorila sta vso svetovno kolesarsko elito! Primož v skoraj vseh etapah, Tadej pa se je okitil s vsemi možnimi majicam in na kronometru dokazal da je prvi! Primož je drugi! Premoč mlajšega ki ...prikaži veči i ga je premagal na zadnji preiskušnji je športno priznal in dokazal da je veliki človek! Črnogledi pravijo da je Primož z osvojenim drugim mestom prvi poraženec! Ne bo držalo! Primož je drugi zmagovalec! Kapo dol obema!

  • Avatar Zala
    Zala 20:24 19.september 2020.

    Marš Pogačr med kamel trajbarje. Šlepal si se dvajset dni na Primožu.

  • SonnyBlack 20:23 19.september 2020.

    tour de france...zmagat na taki dirki...mokre sanje vroce zelje vseh udelezencev...Slovenija je mala drzava...na letosnji tour de france ...je Slovenija najvecja...bravo pubeca...lepo sta jim dala po pizdi vsem...

Sorodne novice