Šport > Zimski športi
29882 ogledov

Norveški smučar ne zdrži več: "Spoznanje je bilo šokantno in boleče"

Instagram
Norveški alpski smučar je pri zgolj 25 letih sklenil kariero profesionalnega športnika.

Norveški smučar Markus Fossland se je po koncu sezone 2023/2024 odločil za slovo od belega cirkusa. K predčasni upokojitvi pri zgolj 25 letih ga je pripeljala kombinacija dveh dejavnikov.

Prvi so težave s poškodbami, drugi pa strah pred tveganjem, ki ga za zdravje športnikov predstavljajo tekme na najvišji ravni. 

Tesnobni občutki so bili še posebej izraziti pred tekmami v hitrih disciplinah, vse skupaj pa je pripeljalo tako daleč, da se je bal za svoje življenje. Napadi panike in bruhanje so v lanski sezoni postali njegov redni spremljevalec, strah pred padcem pa je ohromil njegovo smučanje in s tem oklestil njegove možnosti za doseganje vidnejših uvrstitev.

Fossland | Avtor: Epa Epa
"Ne vem, kje naj začnem, saj je bila odločitev zelo težka, toda umikam se iz alpskega smučanja," je uvodoma zapisal Norvežan. "Pretekla sezona je bila zelo težka. Zaradi nesreče v Wengnu sem moral počivati tri tedne. Teden dni po vrnitvi sem med treningom v Italiji strgal vezi v gležnju, zaradi česar sem potreboval štiri tedne, preden sem lahko spet obul smučarski čevelj. Moji rezultati v pretekli sezoni so bili korak v napačno smer. Toda potek lanske sezone ni razlog za mojo odločitev."

"Kot prvo, imam že šest let težave s hrbtom, zaradi česar sem bil pred tremi leti že tik pred upokojitvijo. Težko prenašam obremenitve hrbtenice. Na dirkah še lahko stisnem zobe za eno vožnjo, treningi pa so že druga zgodba, saj je potrebnih več ponovitev več dni zaporedoma."

Markus Fossland | Avtor: Instagram Instagram

"Kot drugo, spremenil se je moj pogled na tveganje. Tekme v hitrih disciplinah prinašajo določeno mero tveganja. Mislil sem, da sem s tem pomirjen. Spoznanje, da tega tveganja nisem več pripravljen sprejeti, je bilo boleče, frustrirajoče in šokantno. Pred tekmami sem bruhal in bremenil me je občutek, da iz tedna v teden svoje življenje postavljam na kocko. Še hujši pa je bil občutek, da zaradi tega ne morem smučati na 100 odstotkih."

"Razlog je upokojitev je kombinacija teh dveh dejavnikov. Srečo sem imel, da sem lahko tako dolgo sledil svojim sanjam. Nič od tega ne bi bilo mogoče brez vaše podpore," je sporočil Fossland.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Pierre 16:46 21.april 2024.

    Ne razlagaj, ne jadikuj, enkrat je pač konec.