Šport > Kolesarstvo
45967 ogledov

"Pogačar ni niti pol tako dober kot ..."

Roger De Vlaeminck Profimedia
Gospod Pariz - Roubaix meni, da Tadej Pogačar ne bi bil dorasel najboljšemu kolesarju njegovega obdobja.

Belgijski kolesar Roger De Vlaeminck je v svoji karieri osvojil vseh pet spomenikov, skupno je zabeležil 11 zmag na največjih enodnevnih preizkušnjah. Kar štirikrat je slavil na 'severnem peklu', zato se ga je tudi oprijel vzdevek Gospod Pariz - Roubaix, trikrat je bil najboljši na dirki Milano - San Remo, dvakrat na dirki po Lombardiji, po enkrat pa na dirkah Liege - Bastogne - Liege in po Flandriji.

Čeprav se mu slovenski kolesarski as Tadej Pogačar vse bolj bliža po številu zmag na spomenikih, Pogi jih je doslej zbral že šest, pa je De Vlaeminck prepričan, da bi Sloveenc z njim imel večje težave kot s sedanjimi tekmeci.

"Eddy Merckx je bil na drugačnem nivoju. Nikakor ne morete primerjati Pogačarja in Merckxa. Pogačar je fantastičen kolesar, Strade Bianche pa je na primer težka dirka, vendar ne gre za legendarno preizkušnjo. Pobegnil je 80 kilometrov pred ciljem in nihče mu ni mogel slediti. Lahko vam zagotovim, če bi bil jaz za njim, se me na vrhuncu moje moči ne bi otresel. Nikoli in nikdar! Tako kot se me nista znebila na primer Francesco Moser in Beppe Saronni," je za Wieler Revue dejal Gospod Pariz - Roubaix.

Roger De Vlaeminck | Avtor: Profimedia Profimedia

De Vlaeminck je v svoji karieri zabeležil tudi 22 etapnih zmag na Giru, kjer bo letos tudi po njegovem mnenju prvi favorit Pogačar, ki po njegovem mnenju nima prave konkurence: "V Italiji ne bo veliko top kolesarjev. Imate le še Filippa Ganno, ki je dober v vožnji na čas, vendar ne sodi v vrh kolesarstva. A mi lahko nekdo razloži, zakaj na Giru ni več odličnih kolesarjev?"

"Pogačar je vrhunski kolesar, trenutno najboljši na svetu, Mathieu van der Poel mu sledi na drugem mestu. Mathieu, na žalost, ni konkurenčen v gorah. To bi bil razburljiv dvoboj. Vseeno Pogačar ni niti pol tako dober kot je bil Merckx. Če bi slednji nastopil na istem Giru kot Pogačar, bi slednji za njim zaostal pet minut v skupni razvrstitvi," trdi nekoč veliki Merckxov rival, ki pa je tekmeca izjemno spoštoval. Tudi svojemu sinu je zato dal ime Eddy.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • miha.z 08:52 26.april 2024.

    Haha, zaostal bi še za drugimi ne samo za Pogačarjem.

  • dare326 22:43 25.april 2024.

    Malo morgen, malo sanja. Upokojeni kolesar bi se primerjal z današnjim stanjem. Danes se drugače trenira in tekmuje. V dobi pred goljufom Armstrongom se je treniralo do oktobra, potem šprinterce na klin in marca ponovno na kolo. Sedaj se trenira ...prikaži več celo leto razen 14 dopusta. Hrana je naštudirana na grame, povprečne hitrosti so vedno višje. Kolesarji se specializirajo. Italijani nekoč niso kaj dosti vozili v z. Evropi in obratno NL, B niso vozili v italiji. Neprimerljivo.

Sorodne novice