Zdravje > Otrok
6469 ogledov

Takšni se rodijo otroci mater, ki v nosečnosti pijejo alkohol

alkohol Žurnal24 main
Dojenčki mater, ki pijejo alkohol so dvakrat pogosteje prezgodaj rojeni in v povprečju dobrih sto gramov lažji. Osebe s fetalnim alkoholnim sindromom pa pogosto potrebujejo doživljenjsko pomoč.
"Alkohol je teratogen, to pomeni, da povzroča nepravilen razvoj organov ali delov organa, najpogosteje gre za prizadetost možganov, pa tudi srca, jeter, ledvic, kosti ipd., pri zarodku, ki je zaradi pitja alkohola v nosečnosti izpostavljen alkoholu. Poleg tega ima alkohol tudi toksičen oziroma strupen učinek in je škodljiv in nevaren za vse organe in sisteme v telesu,"  je o škodljivosti alkohola v nosečnosti dejala Barbara Lovrečič, specialistka javnega zdravja na Nacionalnem inštututu za javno zdravje (NIJZ). ulica Poraba spet narašča Zdravje Toliko piva, vina in žganih pijač popijejo prebivalci Slovenije

V svetu zato vsako letu obležujejmo dan fetalnega alkoholnega sindroma (FAS). Izbran datum  in ura nista naključna, 9.9. ob 9:09, štiri devetice (9 minut čez 9. uro 9. dne v 9. mesecu v letu) namreč simbolizirajo 9 mesecev nosečnosti - ves čas nosečnosti namreč obstaja tveganje za posledice zaradi izpostavljenosti alkoholu še nerojenega otroka.

"Po podatki Perinatalnega informacijskega sistema RS na NIJZ je bila v obdobju od leta 2013 do 2015 v slovenskih porodnišnicah pri 141 ženskah (2,3 na 1000 porodnicah), ob porodu zabeležena odvisnost od alkohola. Zaradi posodobljenega načina beleženja podatkov, je ta številka precej višja kot v letih pred 2013, vendar pa razlike med porodnišnicami kažejo na to, da je zelo verjetno še vedno podcenjena," je povedala zdravnica specialistka javnega zdravja Barbara Mihevc Ponikvar z NIJZ: "Pri vsaki deseti porodnici z odvisnostjo od alkohola je bila zabeležena tudi odvisnost od nedovoljenih drog. Porodnice z zabeleženo odvisnostjo od alkohola so v nosečnosti tudi pogosteje kadile kot ostale porodnice, "je dodala. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia
To je fetalni alkoholni sindrom

Izpostavljenost alkoholu pred rojstvom lahko škodljivo vpliva na razvoj in rast zarodka in povzroča nepopravljive ter trajne poškodbe pri še nerojenem otroku. Posledice so različne prirojene telesne, duševne in vedenjske motnje, otroci imajo zaradi tega več težav pri učenju.

Gre za tako menovane fetalne alkoholne motnje, od blažjih, ki se pogosto odražajo kot vedenjske motnje, do najtežje oblike oziroma fetalnega alkoholnega sindroma (FAS), opozarjajo na NIJZ in dodajajo, da osebe s FAS pogosto potrebujejo doživljenjsko asistenco in pomoč ter kontinuirano zdravljenje in zdravstveno oskrbo, njihova pričakovana življenjska doba pa je pogosto krajša. 

Alkohol prehaja na otroka skozi posteljico v nosečnosti in skozi materino mleko med dojenjem. Zarodek ali plod ne more razgraditi alkohola kot odrasla oseba, zato se koncentracija alkohola v njegovi krvi veča in je lahko višja od koncentracije alkohola v krvi matere in ostane taka tudi dlje časa.

"Slovenski novorojenčki, katerih mame so imele zabeleženo odvisnost od alkohola v obdobju od leta 2013 do 2015, so bili dvakrat
pogosteje prezgodaj rojeni in v povprečju dobrih sto gramov lažji od novorojenčkov ostalih porodnic,"
 je še dejala Mihevc Ponikvarjeva.

Značilnosti FAS

  •    prirojene napake in okvare: možgani, srce, ledvica, jetra, kostne okvare ... in zdravstvene težave,
  •    duševna manjrazvitost (manjši, delno razviti možgani),
  •    prizadet sluh, vid, govor,
  •    težave s sledenjem navodilom in učenjem preprostih stvari,
  •    motnje spanja, pozornosti, spomina, učenja in govora,
  •    motnje vedenja (impulzivnost, hiperaktivnost, kljubovalnost),
  •    značilen videz obraza,
  •    prekinitev in opustitev šolanja,
  •    nezmožnost samostojnega življenja,
  •    dodatne psihične težave ali duševne motnje,
  •    večje tveganje za odvisnost od alkohola in drugih drog.

Anketa med udeleženkami šol za bodoče starše na Gorenjskem v letu 2013, je pokazala, da je med zadnjo nosečnostjo vsaj 35 odstotkov vprašanih vsaj enkrat pilo alkoholne pijače. Večina žensk ob ugotovljeni nosečnosti preneha s pitjem alkohola ali ga zmanjša, nekatere pa s pitjem ne zmorejo prenehati in z njim nadaljujejo.

nosečnica alkohol vino | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Stokovnjaki poudarjajo, da v obdobju nosečnosti ne poznamo varne količine alkohola niti varne alkoholne pijače in ni znanega varnega obdobja nosečnosti, da alkohol ne bi škodljivo vplival na otroka. Zato vsem ženskam, ki načrtujejo nosečnost ali so noseče, svetujejo, naj ne pijejo alkohola, enako velja za obdobje dojenja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.