Zdravje > Aktualno
61 ogledov

Toliko alkohola spijejo ženske

Najstniki popivajo Profimedias
Globalna raziskava pod vprašaj postavlja tezo, ki je veljala do nedavnega, da so uživanje alkohola in s tem povezane bolezni predvsem stvar moških.

Pri uživanju alkohola med ženskami in moškimi ni več razlik. To je pokazala globalna raziskava Državnega centra za raziskovanje uživanja drog in alkohola z avstralske Univerze Novi Južni Wales. 

Študija je pod drobnogled vzela pivske navade štirih milijonov ljudi v več kot stoletnem obdobju – od leta 1891 do 2014. Pri tem so med drugim analizirali tudi 68 različnih raziskav, objavljenih po letu 1980, da bi preverili, kako se je z leti spreminjalo razmerje v uživanju alkohola med spoloma.

"Ti rezultati bodo vplivali na snovanje programov za preprečevanje in odpravljanje zlorab alkohola. Njegovo uživanje in s tem povezane bolezni so skozi zgodovino veljali za moški pojav. Raziskava pa to tezo postavlja pod vprašaj in daje vedeti, da so še posebej mlade ženske tiste, na katere bi morali usmeriti prizadevanja za zmanjšanje posledic zlorab alkohola in s tem povezanih negativnih posledic," izpostavljajo avtorji raziskave, ki je bila objavljena v reviji BMJ Open. 

Strokovnjaki spremenjene tendence in porast uživanja alkohola med ženskami pripisujejo predvsem marketinškim kampanjam, proizvodnji slajših alkoholnih pijač, namenjenih dekletom in mlajšim ženskam in splošnemu nižanju cen alkoholnih pijač.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.