Zajtrk je najpomembnejši dnevni obrok, še posebej pomemben je za otroke, saj jim zagotavlja hranila, ki jim omogočajo dnevno aktivnost. Študije celo kažejo na to, da izpuščanje zajtrka in tudi uživanje slabega zajtrka lahko negativno vpliva na kognitivne funkcije.
Dobre prehranjevalne navade, ki se ustvarijo v otroštvu, ostajajo tudi v odrasli dobi. Pri otrocih je zajtrk lahko ključnega pomena, če želimo vzpostaviti stalen ritem prehrane in zmanjšati poseganje po nekakovostnih slanih ali sladkih prigrizkih, ki jih je mogoče kupiti na vsakem koraku.
Pomanjkanje časa v jutranjih urah veliko staršev prisili, da svojemu otroku ne ponudijo kakovostnega in uravnoteženega zajtrka. To pa ima lahko po besedah Anje Pristavec, svetovalke za prehrano, hujšanje in diabetes, negativne posledice: "Študije kažejo na to, da izpuščanje zajtrka in tudi uživanje slabega zajtrka lahko negativno vpliva na kognitivne funkcije."
"Ključno je, da izbiramo čim manj predelanih živil, kar pomeni, da namesto belega kruha, palačink iz bele moke ali prečiščenih kosmičev, na primer čokoladnih kroglic, fitness kosmičev in čokolina ponudimo pravi polnozrnat kruh, ovseno ali proseno kašo in polnozrnat zdrob," priporoča svetovalka za prehrano.
In nadaljuje, da "namesto predelanih mesnin ponudimo izjemoma pršut brez aditivov, domača jajca, skuto, navadne jogurte in ne sladkanih. Tudi pri maščobah namesto nekvalitetnih margarin ali namazov ponudimo ekološko maslo, maslo iz oreščkov ali namaze iz semen in stročnic." Opomni še, da pri zajtrku ne smemo pozabiti na lokalno in sezonsko sadje ter zelenjavo.
Kot pravi Pristavčeva, je pred zajtrkom oziroma ko se zbudimo smiselno spiti večji kozarec ne premrzle vode, saj telo čez noč izgubi tekočino. Ob zajtrku pa si, odvisno seveda od navade posameznika, lahko privoščimo skodelico nesladkanega čaja, prave ali žitne kave ali kakava. "Kakav pripravimo iz pravega kakava in ga po potrebi sladimo z medom ali nerafiniranim sladkorjem. Instant kakav je v večini sestavljen iz sladkorja. Namesto sokov raje ponudimo kos sadja, enako velja za smuti in sveže stisnjene sokove," še razloži.
Tem živilom se izogibajte
Obstajajo živila, ki bi se jim morali, in to ne samo pri zajtrku, izogibati. To so predelana živila, kot so dodani sladkorji v vseh oblikah, umetna sladila, nekakovostne maščobe in pregreta olja, bela moka in izdelki iz nje, ojačevalci okusa in predelane mesnine.
"Tako se nekateri zajtrki, kot so sadni jogurti in skutke, hrenovke, paštete, bel kruh z margarino in marmelado, čokolino, kornfleks, bel toast s šunko in rogljički, palačinke, vaflji, krofi, izkažejo kot obroki, ki niso primerni za vsakodnevni zajtrk. To je hrana, ki se jo je resnično smiselno izogibati in si jo privoščimo izjemoma," zaključi.
Primeri zdravih zajtrkov (za otroke) strokovnjakinje za prehrano
Zajtrk za ljubitelje slajših zajtrkov
60 g ovsenih kosmičev
pest lešnikov
žlička surovega kakava
2 dl nehomogeniziranega mleka ali nesladkanega rastlinskega napitka
Vse sestavine, razen tekočine zmiksamo v multipraktiku. V skodelici za kosmiče jih prelijemo z 2,2 decilitra vrele vode in pustimo pokrito pet minut. Nato dodamo še dva decilitra izbranega toplega napitka in dobro premešamo. Po okusu lahko dodamo grški jogurt, med ali cimet.
Zajtrk s kašo
60 g prosene kaše
2 sveži figi
Cimet, kakav
150 g skute iz posnetega mleka
Zvečer namočimo proseno kašo, zjutraj jo splaknemo in kuhamo deset minut ter pustimo, da nabrekne (kašo lahko skuhamo že dan vnaprej). Obložimo s figami, kakavom, cimetom in skuto. Namesto skute lahko vključimo sojin jogurt ali merico rastlinskih beljakovin v prahu.
Zajtrk za ljubitelje slanega okusa
2 rezini pravega polnozrnatega kruha
50 g mocarele
2 velika paradižnika
Bazilika
Kruh popečemo na toasterju in obložimo s sirom, da se prične topiti. Sirove sendviče obložimo z rezinami paradižnika in začinimo z baziliko. Poleg pojemo preostali paradižnik.
Jajčni zajtrk
1 bučka ali gobice v sezoni
2 jajci ali 200 g ekološkega tofuja
200 g fižola ali drugih stročnic
Sveža paprika
Na žlički oljčnega olja ali masla popečemo bučko, dodamo jajci in žlico vode. Pokrito pečemo na ne previsoki temperaturi. Namesto jajc lahko razdrobimo tofu, ga začinimo s kurkumo, poprom, papriko in česnom v prahu ter pripravimo improvizirana umešana jajca. Ponudimo s skodelico stročnic, ki jih lahko tudi primešamo k bučki. Pojemo s sezonsko zelenjavo.
Če nimaš ješ kar imaš in se ne obremenjuješ ,skratka ješ vse in je še bolje
hočem pravo kavo ne pa gnile ponaredke
kako se nekateri pametni, ni kaj ... zelo zdravo živi lahko le tisti, ki ima dovolj pod palcem in v štacuni ne gleda po najnižjih cenah ... samooskrba se je katastrofalno zmanjšala, 20-30 nazaj je bilo mnogo več kmetij in… ...prikaži več se je marsikaj našlo, danes je pa vse po trgovskih centrih, ampak rabiš pa denar