Zdravje
34684 ogledov

Na možgane deluje podobno kot opiati

roka, obraz, smeh Profimedias
V jesenskem in mrzlem času se zjutraj pogosto pojavi boleče žrelo. Pogosto smrkamo, kihnemo ... Tedaj pomislimo, da bi bilo dobro okrepiti svoj imunski sistem.

Najbolje je, če za svoj imunski sistem poskrbimo še pred prvimi znaki prehlada, viroze. Če boste za to uporabili dva preprosta naravna načina, še toliko bolje ...

Smeh, smeh, smeh

Številne raziskave dokazujejo, da smejanje sprošča, da so ljudje, ki se veliko smejejo, boljše razpoloženi. Pri smehu se sporščajo endrofini, ki jih imenujemo tudi hormone sreče in v možganih delujejo podobno kot opiati. Zato ob smejanju pozabimo na žalost, jezo in skrbi in se počutimo bolj srečne.

Ob smehu lažje pozabimo tudi na fizično bolečino, smeh pa dokazano krepi tudi naš imunski sistem. Smeh idealen način, da se ubranite prehladom in gripi.

S smejanjem boste oddajali pozitivne vibracije tudi v okolico, ljudje bodo ob vas srečnejši in raje bodo v vaši bližini. Zato se ob težavi raje zasmejte, morda jo boste nato lažje odpravili.

Zato je tako pomembno, da se čim več smejejo tudi otroci. Dovolite mu, da počne stvari, ki ga nasmejejo, naj se druži s prijatelji, naj skače po lužah in koplje po zemlji, saj je lahko prav to odlična krepitev njegovega imunskega sistema. 

Punci, ki se zabavata, smeh, mladost | Avtor: Profimedia Profimedia

Prisilite se k smejanju

Če menite, da se smejete premalo in ste pogosto preresni in žalostni, obstaja rešitev. Prisilite se k smehu tako, da se res dobesedno fizično prislite k smehu. Če imate doma otroke, se smejte z njimi, začeli vam bodo vračati smeh in zadeva bo v resnici postala smešna.

Kmalu boste ugotovili, da se smejete od srca. Smejte se s svojim partnerjem, starši, prijatelji. Smejete se lahko povsem brez razloga, so prepričani tudi strokovnjaki, ki poučujejo in zagovarjajo jogo smeha.

To je posebna vrst vadbe, ki ljudi osrečuje. Smeh po navedbah izvajalcev joge smeha uravnava visok krvni tlak, krepi mišice, masira notranje organe, znižajo se stresni hormoni (kortizol), vpliva na imunski sistem – poveča se število protiteles, oskrbi telo s kisikom, povezuje ljudi, vpliva na samozavest, vpliva na spomin in vpliva na izločanje serotonina, ta pa na izločanje endorfinov.

Obenem so znanstveniki že dokazali, da se možganski center srečnih čustev aktivira že, če obrnemo kotičke ustnic navzgor. Naši možgani ne ločijo med naravnim in narejenim smehom. Oba namreč povzročita izločanje endorfinov.

K smejanju se prisilite tudi s početjem, ki nas sili na smeh. Namesto grozljivk in žalostnih dram glejte komedije in smešne nanizanke. Z otroci in hišnimi ljubljenčki počnite neumnosti, ki vas bodo spravljale v smeh. V smeh vas bo spravilo glasno petje otroka, njegovo oponašanje balerine, norenje psa po dvorišču, norenje mucka ob mali žogici in tako dalje. Družite se z ljudmi, ki vas osrečujejo in izogibajte se tistim z negativno energijo. Če le morete, se ob žalosti spomnite kakšnega zelo smešnega trenutka. To bo pomagalo tudi vašemu imunskemu sistemu, saj ga nejevolja le uničuje. 

Tudi gibanje krepi imunski sistem

Poleg smejanja okrepite vaš in otrokov imunski sistem še z zadostno količino gibanja. 

deklica, kuža, sprehod | Avtor: Profimedia Profimedia
"Telesna dejavnost ima ugodne vplive na številne dejavnike zdravja in lahko pomembno zmanjša obolevnost in smrtnost. Med drugim krepi imunski sistem, preprečuje zgodnji začetek večine kroničnih nenalezljivih bolezni v dobi adolescence, izboljšuje spanec in varuje pred razvojem različnih odvisnosti," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Opozarjajo, da je redno in zadostno gibanje še posebej pomembno pri otrocih in mladostnikih, saj vpliva na njihov celostni razvoj. Pri otroku in mladostniku, ki se bo redno in dovolj gibal, bo to pozitivno vplivalo na razvoj in zdravje kosti in sklepov, mišic, srca, žilno-dihalnega sistema, živčnih povezav in motoričnih sposobnosti, pri odraslih pa vse našteto vzdržujemo in preprečujemo propad posameznih struktur.

Dodajajo, da telesna dejavnost pozitivno vpliva tudi na razvoj in ohranjanje kognitivnih sposobnosti:

Redna telesna dejavnost vpliva tudi na splošno dobro počutje in na zdravje, saj krepi imunski sistem, preprečuje zgodnji začetek večine kroničnih nenalezljivih bolezni kot so srčno-žilnih bolezni, kapi, visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni tipa 2, osteoporoze, raka debelega črevesa ter raka na prsih, v dobi adolescence, izboljšuje spanec in varuje pred razvojem različnih odvisnosti. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.