Zdravje > Fitnes
2615 ogledov

Oblikovanje telesa: Brez hude shujševalne diete

hujšanje Shutterstock
Po mesecu izziva sem dosegla te presenetljive rezultate s centimetri ... Preverite, kako pomaga tudi olje cimeta.

Ob dveh majhnih otrocih, službi, gospodinjstvu in kroničnem pomanjkanju časa, mnoge ženske pozabijo nase. Nimajo časa za zdravo prehranjevanje in gibanje, kilogrami se zato kopičijo.

Podobno se je zgodilo meni, zato sem sprejela izziv oblikovanja telesa. Tri novinarke Žurnala24.si smo se podale v tri različne centre po novo postavo.

Maščoba Tri zgodbe Zdravje Objektivno raziskovanje o oblikovanju ženskega telesa

Seveda ni vse tako enostavno, kot se sliši …

Spremembe pri prehrani in gibanju

Kot 34-letna mati dveh otrok, ki se je v zadnjem letu močno polenila, sem odkorakala v solkansko Hišo lepote Merci. Tam je zdravstveni in kozmetični tehnik Polona Vegelj z mano opravila prvi pogovor in meritve. Te so pokazale, da spijem premalo tekočine, cilj je postal izguba nekaj kilogramov, nekaj centimetrov okoli pasu in stegen, odprava celulita in boljše počutje. Več v prispevku spodaj.

Hujšanje Izziv Zdravje 34-letna mati dveh malčkov nad celulit

Začelo se je

Ker imam na voljo le malo časa, sem v prvem mesecu obiskovala vadbo le dvakrat na teden po 45 minut. Zaradi negativnih izkušenj z raznimi inštruktorji in trenerji, sem se treningov z osebnim trenerjem v Hiši lepote Merci Davidom Bratina kar malce bala.

Na moje olajšanje, so bili treningi zmerni in ne pretirano težavni. Mišice me niso nikoli zapekle do neprijetnega, tudi zadihana sem bila le toliko, da je bilo še lepo.

Tako se v center nisem nikoli odpravila s krčem v trebuhu ali slabo voljo, med samim treningom sem lahko celo malce poklepetala z Davidom.

Seveda sem prve tedne čutila mišično utrujenost, a sem se hkrati bolje počutila in imela več energije za ostale stvari.

Spremembe med tuširanjem

Nekaj malega sem spremenila tudi med samim tuširanjem. Polona mi je svetovala, da si na gel za tuširanje na oljni osnovi kapnem nekaj kapljic olja cimeta. Ker je olje zelo močno, ga ne dajemo na občutljive dele telesa. Uporabila sem ga le za predel zadnjice, nog in trebuha, kjer imam slabšo cirkulacijo in posledično hladno kožo.

Eterično olje cimeta namreč po Poloninih besedah poskrbi tudi za povečan pretok krvi v podkožju, kar pomaga pri odpravi celulita. Koža je lahko po tuširanju na teh predelih nadražena in pordela, a se v približno eni uri pomiri, ostane prijetno napeta, topla, navlažena in nahranjena.

Druga sprememba pri tuširanju je knajpanje, oziroma menjava hladnega in toplega curka vode. Moram priznati, da gre za zelo neprijetno opravilo, a je bilo vredno vztrajati.

Spremenila sem seveda tudi prehranske navade, zaužila veliko manj sladkorja in soli, redno jedla zajtrk ter spila od dva do tri litre vode na dan. O prehrani več v spodnjem prispevku.

David Bratina Prehrana Zdravje Prehrana: O oblikovanju telesa, ki zdrži vse življenje

In kakšni so bili rezultati?

Po enem mesecu sem bila ob meritvah prijetno presenečena, saj se glede na rezultate nisem kaj veliko trudila. Dvakrat tedenska prijetna vadba, malce prilagojen jedilnik in rezultati so bili vsaj glede centimetrov veliki.

Kilogrami se niso kaj veliko spremenili, shujšala sem za pol kilograma. Nekoliko se je zmanjšal odstotek maščobe in povišal odstotek mišične mase, presenetili pa so me obsegi.

Obseg roke se je zmanjšal za dva centimetra, obseg pasu za en centimeter, obseg bokov za tri centimetre, pri stegnu sem izgubila dva centimetra, pri mečih pa en centimeter. Vse to je bila po Poloninih besedah tudi posledica dobro zastavljenega treninga, da se mišice ne debelijo, ampak da postanejo lepe ozke oblike.

Že po enem mesecu sem imela tudi manj vidnega celulita.

celulit, masaza Za ženske Zdravje Oblikovanje telesa: Se celulita lahko res znebimo?

Svoj del je pripomogla tudi vibracijska plošča, ki sem jo uporabljala ob vsakem treningu.

“Vibracijska plošča je izjemen aparat za sproščanje in za odpravo vode iz spodnjih delov okončin. Lastnost vibracijske plošče je ta, da lahko z nastavljanjem specifičnih frekvenc med počivanjem izvajamo intenzivno masažo in drenažo,” pojasnjuje Polona.

"Vibracijsko ploščo uporabljamo za krepitev takšnih mišic kot so, brez napihovanja in rasti. Tako skrbimo za oblikovanje lepe silhuete telesa," je opisal David. Z vajami v leže in z nogami na vibracijski plošči po njegovih navedbah prek intenzivnih vibracij skrbimo za prekrvavitev dotičnih perifernih območij: "S tem postaneta maščobno tkivo in podkožje spet aktivna, koža pa posledično izrazito privlačnejšega videza."

Fitnes trener: David Bratina | Avtor: A. Š. A. Š.

Stranke imajo po Poloninih izkušnjah počitek na vibracijski plošči najraje, saj je sprostitev po treningu prijetna za noge, ki so po vadbi tudi bolj lahke. “Zdravstvena raziskava je dokazala tudi izjemne učinke takšne vadbe. Astronavti NASE še danes uporbljajo ta način vadbe kot preventivo ter kurativo osteoporoze ali atrofije mišic, se pravi mlahavih mišic zaradi gravitacije v vesolju,” je sklenila. David tu dodaja, da služi vibracijska plošča za preprečitev mlahavih mišic in razkroja kosti, ki sta sicer posledica večmesečnega pomanjkanja gravitacije v vesolju. 

Moje počutje je bilo po mesecu vadbe in nekoliko prilagojenega jedilnika odlično, po dolgem času sem se počutila bolj živo in zdravo.

Lastnost osebnega trenerstva je tudi ta, da imam urnik in sem primorana v to, da si vzamem čas samo zase. Tam odmislim skrbi in naredim nekaj pozitivnega zase ter svoje telo.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.