Zdravje > Aktualno
2676 ogledov

Zdravniki bodočemu ministru: "Kot če bi svizec zavijal čokolado"

zdravnik, čakalnica Žurnal24 main
Premierja Šarca pozvali, naj jih sprejme čim prej.

Koordinacija zdravniških organizacij bo takoj po izvolitvi vlade zahtevala sestanek s premierjem Marjanom Šarcem, da ga seznani s težavami v zdravstvu, pomaga najti rešitve, zdravniki pa bodo postavili tudi nekatere svoje zahteve, kot je na primer izločitev iz sheme plač v javnem sektorju.

Pljuča Zdravje Zdravje NIJZ objavil nove podatke o čakalnih dobah

Napovedi kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina, da bo v enem letu odpravil čakalne dobe za preglede v specialističnih ambulantah, se po njihovem ne da uresničiti.

Samo Fakin | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Nič čakalnih dob. Mislim, da smo sposobni čakalne dobe v enem letu na ambulantni specialistiki spraviti na nič oziroma znotraj 14 dni ali enega meseca," je dejal Fakin na zaslišanju pred poslanci, predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin pa je odgovoril, da gre le za večkrat slišano obljubo. "Če bi odgovoril, kako bo to storil in ker je rekel, da bo to naredil s pomočjo zdravnikov, se mi zdi ta zamisel ...  Kot če bi svizec zavijal čokolado," ga je dopolnil predsednik strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Igor Dovnik.

Fakin je sicer prepričan, da bi pomemben del storitev lahko prevzeli specializanti, ki poleg boljše organizacije dela pomenijo "ogromno rezervo".

Samo Fakin Minister za zdravje Slovenija Samo Fakin: "Čakalne dobe smo sposobni v letu dni spraviti na nič."

"To je povezano s tistim, čemur smo rekli zaupanje. Ob sedanji zakonodaji se ne da angažiarati dodatnih zdravniških sil," je na današnjem srečanju koordinacije z novinarji pojasnila predsednica zdravniške zbornice.  

Zdenka Čebašek-Travnik je tako opozorila, da je velik del nakopičenih težav v zdravstvu posledica izgubljenega zaupanja med zdravstvom in politiko. Vzpostavitev zaupanja je zato po njenih besedah eno od ključnih pričakovanj, ki jih naslavljajo na novo vlado. Izrazila je upanje, da bo imel minister za zdravje podporo premierja in drugih vladnih resorjev.

Plače zdravnikov

Kar se zahtev tiče, je glavni sindikalist Fidesa dejal, da o njih ne nameravajo odstopiti. Kakšne so te zahteve koordinacije, Kuštrin še ni želel razkriti. Omenil je le stališče zdravniških organizacij, da je treba zdravstvene delavce izključiti iz sistema plač v javnem sektorju, saj je zdravstvo storitvena dejavnost, čemur bi morali biti prilagojeni tudi modeli plačevanja njenih izvajalcev.

  

Komentarjev 4
  • tomaz 09:45 12.september 2018.

    Spet meglo mešajo, k se jim obeta, da ne bodo mogli več sedeti na dveh stolčkih, dopoldne v javnem, popoldne pa v zasebnem.

  • Audrey_Cheeke 09:36 12.september 2018.

    Plačal sem 130 evrov na uro doma s tremi otroki doma. Nikoli nisem mislil, da bi to lahko storil, toda moj najboljši prijatelj mesečno zasluži več kot 25.000 dolarjev in me prepriča, da poskusim. Potenciall pri tem je neskončen. Tukaj ...prikaži več sem naredil >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> www.WebJob98.Com

  • miki1234 07:41 12.september 2018.

    vse "delavce izključiti iz sistema plač v javnem sektorju" pa bo mir... pa vse na minimalca jasno...