Slovenija
5066 ogledov

Samo Fakin: "Čakalne dobe smo sposobni v letu dni spraviti na nič."

Samo Fakin Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina pred odborom DZ za zdravstvo
Kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina je dobil zeleno luč matičnega odbora.

"Nič čakalnih dob. Mislim, da smo sposobni čakalne dobe v enem letu na ambulantni specialistiki spraviti na nič oziroma znotraj 14 dni ali enega meseca. To smo dokazali že na več področjih: katarakta, magnet, preiskavi, ki ju dobite skoraj povsod v Sloveniji v 14 dneh. So pa še kraji, ki tega ni," je na današnjem zaslišanju pred matičnim odborom dejal kandidat za ministra za zdravstvo iz kvote LMŠ Samo Fakin, ki ga je danes zdravje nekoliko izdajalo.
Fakin je prepričan, da bi pomemben del storitev lahko prevzeli specializanti, ki poleg boljše organizacije dela pomenijo "ogromno rezervo".

"Referenčni center za otroško srčno kirurgijo zgradimo s Hrvati"

"Vse oblike mobinga in sovražnega govora med zaposlenimi v zdravstvu so izredno škodljive," poudarja Fakin. "Elitni program je padel zaradi odnosov, ne zaradi strokovnosti," dodaja Fakin, ki s tem misli na težave z otroško srčno kirurgijo na UKC Ljubljana.
"Čeprav sem šele kandidat, sem zadnje tri dni intenzivno v stikih z njimi, da mi razložijo kaj je res in kaj ne," pravi Fakin, ki sicer še ni ugotovil, kaj natančno je šlo narobe. "Diagnoze še nimam."

Za Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB) je po njegovem dobra podlaga za prenos znanja iz tujine. "Imamo odličen stik z najboljšo srčno kirurgijo v Ameriki. Dolgoročno pa bo to zmeraj isti problem, saj je Slovenija premajhna in ima premalo tovrstnih bolnikov," pravi Fakin, ki meni, da "bi bilo zelo pametno, če skupni referenčni center zgradimo, bom rekel na pamet, s Hrvati."

"Skrbi me reklamiranje sladkornih izdelkov za otroke. V Sloveniji imamo 125 diabetikov in ko otroci zvečer dobijo dozo čokolade na ekranu, proizvajamo nove." 

Pet vlad, osem ministrov 

Samo Fakin je na vodilnih finkcijah v zdravstvu že več kot 20 let, delal je pod petimi vladami in osmimi ministri. Devet let je vodil zdravstveno blagajno, ko jo je leta 2016 zapustil, po tem, ko ni več užival podpore SMC. Mnogi so mu takrat očitali, da ZZZS neselektivno, s splošnim nižanjem cen zdravstvenih storitev reže v stroške v zdravstvu.

"Bil sem odgovoren za poslovanje gospodarske družbe, tam se moraš pogajat za najnižjo možno cen," pravi Fakin, ki je bil po odhodu iz ZZZS predsednik uprave Thermane Laško.

Burno vodenje bolnišnice Celje

Fakin je bi pred tem direktor zdravstvenega doma in tudi direktor bolnišnice Celje. Vodenje bolnišnice je prevzel v času, ko se je utapljala v izgubah, a jo je izvlekel iz rdečih številk. Svet bolnišnice ga je razrešil leta 2002 po izbruhu afere, povezane s predpisovanjem eritropoetina.

Po poročanju STA naj bi bil pravi razlog za Fakinovo razrešitev konflikt zaradi delovnega časa zdravnikov. Zaradi krivdne razrešitve s tega mesta je nekaj časa pravico iskal na sodišču, na koncu pa od tožbe odstopil, saj da je imel vsega dovolj. Obtožbo proti njemu v tej aferi je tožilstvo umaknilo.

Zdravnikom, ki so trdili, da jim je grozil s pištolo, ovadil zaradi klevetanja

V času razrešitve so ga nekateri tamkajšnji zdravniki obtožili, da je štirim predstojnikom oddelkov grozil s pištolo. Proti avtorjem teh izjav je vložil ovadbo zaradi klevetanja, zgodba pa se je zaključila s pobotom, Fakin je sprejel njihovo opravičilo.
"Zelo dobro vas poznam kot direktorja celjske bolnišnice, kjer so si vas delavci, pacienti in tudi širše v lokalni skupnosti ostali zelo dobro zabeleženi, ne glede na podtikanja, ki so vam jih hoteli nekateri naprtiti," je na današnjem zaslišanju dejal poslanec Levice Željko Cigler.

"Držim se 12 pravil zdravega načina življenja Mayo klinike in ena od njih je odpuščanje. Čisto sebično, če se ukvarjaš z nekom, ki ti leži na duši, se ukvarjaš z njim, namesto, da bi se ukvarjal s prihodnostjo," Fakin o odnosih v preteklosti.

Samo Fakin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja ne bo prva stvar

Koalicijska pogodba Šarčevega peterčka predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zdravja - namera, ki jo je nameravala uresničiti že Cerarjeva vlada, vendar Milojki Kolar Celarc to ni uspelo. "Po mojem mnenju je to smiselno, vendar je treba najprej odgovoriti s čim, kje bomo dobili 500 milijonov evrov dodatnega denarja," pravi Fakin.

"Trošarina je dodatni vir," meni Fakin, ki se zavzema za uvedbo zdravstvenega centa na alkohol, tobak in tudi sladke pijače. "Liter sladke pijače je en evro in 20 odstotna trošarina na to ni nič posebnega."

"Številke, številke, številke ..."

Fakin ponavlja, da se bo odločal na podlagi številk in znanstvenih dokazov. Tako glede pomanjkanja zdravnikov medicinskih sester ugotavlja, da je v zdravstvu zaposlenih več kot 3700 ljudi več kot pred dvema letoma. "Obremenitev znotraj bolnišnic je zelo različna, ne pogledamo pa, koliko je kadra," pravi Fakin, ki bi preveril tudi, koliko preiskav je dejansko narejenih na aparatih za TC in magnetno resonanco.

"Nobene bolnišnice ne bom ukinjal"

"Nobene bolnišnice ne bom ukinjal," Pravi Fakin, ki pa se zavzema za preverjanje strokovne varnosti in v primeru, ko ta ni zagotovljena, za združevanje programov.

"V vsem svojem življenju mi ni uspelo postati dvoživka, ker je bilo dopoldne toliko dela, da nisem mogel delati popoldne," na vprašanje kaj meni o delu zdravnikov pri v javnem zavodu in nato še pri zasebniku, tako imenovanih dvoživkah. "Moje mnenje je, ali naj zdravnik dela v javnem zavodu, ali pa naj gre na trg. Lahko tudi sklene pogodbo z zdravstvenim zavodom in bolnišnico. Primerov, ko na tak način prodajo znanje, je nekaj. Problem dvoživk je, da so slabo regulirane."

 

 

 

Komentarjev 16
  • jani37 20:01 08.september 2018.

    Ce mu to rata je pa res faca,najboljs da mu pol kr spomenik postavjo!!

  • Lavdan 10:15 07.september 2018.

    Dati lopova na blagajno je zelo dvorezno. Ali že ima svojo firmo preko katere bo kradel iz proračuna, ali jo ima kdo od njegovih žlahtnikov.

  • ankica 20:16 05.september 2018.

    Mislim, je to prvi resno kredibilen in sposoben minsitrer, sam polen mu ne smejo metti pod noge....tip je pokončen to ga tepe, ne bo bogal raznih nevednih poslančkov....