Slovenija
6570 ogledov

Samo Fakin: SMC ga je v prejšnjem mandatu odžagala, ga bo tokrat podprla?

Samo Fakin Saša Despot
Bodo štirje državni sekretarji pomoč ali ovira?

"Nenavadno je, da so za ministra za zdravje izbrali nekoga, ki v devetih letih na čelu zdravstvene blagajne ni naredil nič," o kandidaturi Sama Fakina na eno najbolj pomembnih funkcij v vlade pravi Jani Möderndorfer iz SMC, ki je v prejšnjem mandatu kot vladna stranka preprečila ponovno imenovanje Fakina na vrh ZZZS. V SMC so mu očitali, da njegov pogled na zdravstvu ni v skladu z reformami, ki jih je neuspešno skušala izvesti Milojka Kolar Celarc.

"Podpore v koaliciji zagotovo ne bo imel, v SMC so štiri leta delali škodo, zakaj bi hoteli zdaj kaj dobrega," pa je prepričan kirurg Erik Brecelj, ki sicer meni, da je Fakin sposoben in s podatki dobro oborožen kandidat, ki pa se spušča v napol vojno stanje, kjer bo ključna podpora predsednika vlade in finančnega ministra. 

"Med politiki nisem popularen"

Pipan Möderndorfer Zupančič predstavitev Stožice Union Olimpija novi trener | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Möderndorfer o imenovanju LMŠ-jevega kandidata na mesto ministra za zdravje ne bo glasoval, saj bo kot nadomestni poslanec v parlament vstopil po izvolitvi Mira Cerarja na mesto ministra za zunanje zadeve, v preteklem mandatu pa je bil Möderndorfer eden največjih nasrototnikov vnovičnega imenovanja Fakina na mesto direktorja ZZZS iz vrst SMC.

Ali se tudi v novi poslanski skupini SMC pojavljajo pomisleki glede Fakina, bo znano jutri, po sestanku poslanske skupine na katerem bodo razpravljali o ministrskih kandidatih koalicije. Svet stranke SMC je sicer podprl koalicijsko ekipo ministrov, vendar posamezno o kandidatih za določene resorje ni bilo možno glasovati.

Fakin: "Živahno bo"

Samo Fakin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Živahno bo," o svojem najverjetnejšem delovnem mestu pravi Fakin. "Jaz nimam drugih zahtev, jih nikoli nisem imel, zato med politiki nisem popularen in tudi nikoli nisem bil," je prepričan Fakin, ki je pogovor z Marjanom Šarcem in predstavniki njegove LMŠ opravil prejšnjo sredo. "Take priložnosti ni za spustiti," dodaja Fakin.

"Zdravstvo bo začelo trohneti, investicij ne bo, čakalne dobe se bodo še podaljšale, zaposlovanje zdravnikov pa se je že ustavilo. Slabši bodo pogoji bivanja pacientov, počasnejše bo uvajanje novih tehnologij. Gre za kakovost življenja in kakovost obvladovanja kroničnih bolezni, ki se zato lahko poslabšata" je pred štirimi leti v intervju za Žurnal24.si napovedal Fakin.

Spomladi zapustil Thermano

Fakin je trenutno zaposlen kot svetovalec v zdravstvu, spomladi pa je po dveh letih iz osebnih razlogov odstopil kot direktor Thermane Laško, kamor je odšel po odhodu z ZZZS. Njegov odhod ni bil nikoli pojasnjen, pojavljajo pa se ugibanja, ali je povezan z njegovim kasnejšim prihodom na vlado. Ne glede na to pa Fakin delo v Thermani šteje kot dodatno izkušnjo, saj je, kot pravi, izkusil tudi, kako je delati v gospodarstvu.
"V tem času je izbira Sama Fakina optimalna rešitev, ga dobro poznam in je kompetenten za to funkcijo, vprašanje pa je, koliko bo koalicija stala za njim," pravi nekdanji minister za zdravstvo Tomaž Gantar.

"Izkušenj mu ne gre oporekati"

Dorjan Marušič. | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
"Gospodu Fakinu ne gre očitati strokovnih znanj, ki jih je pridobil v več desetletnih stažih," pravi nekdanji minister za zdravje Dorjan Marušič, ki je bil, preden je prevzel ministrstvo, Fakinov svetovalec na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).
Preden je prevzel upravljanje zdravstvene blagajne, je bil Fakin direktor zdravstvenega doma v Trbovljah in direktor bolnišnice Celje. Od tam ga je odnesla afera z neupravičenim predpisovanjem eritropoetina na oddelku dialize v celjski bolnišnici. Tožilstvo je Fakinu leta 2005 očitalo sum kaznivega dejanja goljufije. Leta 2009 so obtožnico umaknili, saj je odgovornost prevzela predstojnica oddelka za ledvične bolezni.

Za področje zdravstva kar štirje državni sekretarji

Odgovornost za vodenje ministrstva za zdravje bo razpršena, so odločili v novi koaliciji. LMŠ je na ministrstvo imenoval svojega kandidata Sama Fakina, ostale koalicijske stranke pa bodo za področje zdravstva imenovale državne sekretarje. Dva bosta imenovana v kabinet predsednika vlade, dva sekretarja, odgovorna za bolnišnice in zdravstvene domove, pa bosta pod Fakinom.

Gantar: To je dober znak

Uroša Prikla je za svojega državnega sekretarja za zdravstvo imenoval DeSUS, na mesto sekretarke, odgovorne za zdravstvo v Šarčevem kabinetu naj bi bila imenovana dosedanja ministrica za socialo Anja Kopač Mrak.

"Mislim, da je to dober signal, saj so v koaliciji z imenovanjem državnih sekretarjev iz vseh strank pokazali zavedanje, da morajo pri odgovornosti za zdravstvo sodelovati vsi," ocenjuje Gantar. "Seveda pa morajo biti izbrani državni sekretarji kompetentni, da bodo ministru lahko v pomoč," poudarja Gantar.

Brecelj: SMC bi moral svojega sekretarja umakniti

"Čudi me, da je predsednik vlade sprejel tako rešitev - imenovanje štirih državnih sekretarje za vodenje zdravstva," pa pravi Brecelj. ki meni, da bodo državni sekretarji prej ovira pri delu, meni Brecelj, ki je prepričan, da bi moral minister sekretarje imenovati sam, saj bi si le s tem lahko zagotovil dobro ekipo. "Nekoliko tragično je, da po vsem tem SMC imenuje svojega sekretarja na ministrstvo. Če bi bili v SMC etični, bi svojega sekretarja umaknili," pravi Brecelj.

"Gre za dodatno omejitev"

"Štirje sekretarji so dodatna omejitev," pa se ne strinja Marušič, ki pozna tudi številne zdravstvene sisteme v drugih državah. "Štirje dodatni sekretarji so najprej dodatna omejitev za ministra, prav tako pa za državni proračun, ker pomenijo dodatne stroške," ocenjuje Marušič.
"To bo le olajšalo delo, ki ga je res ogromno," pa ocenjuje Fakin, ki se bo poleg krajšanja čakalnih dob prioritetno posvetil tudi merjenju in overjanju kakovosti dela v zdravstvu.

"Zdrava pamet kaže, da sprememb ne bo"

Da bo delovanje Fakina s štirimi državni sekretarji, petimi koalicijskimi strankami in dodatno še Levico, izjemno težko, ocenjuje tudi  nesojeni kandidat za ministra Danijel Bešič Loredan, vodja Gibanja skupaj naprej, ki je svoj program prioritetno namenila zdravstvu, vendar v parlament ni bila izvoljena.
"Zdrava pamet kaže na to, da sprememb za zdravstveni sistem ne bo. Vsaka od koalicijskih strank je tako zelo na svoji strani, da bo težko sprejeti kompromis, ki bi bil dober za zdravstvo."

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 3
  • Avatar olor
    olor 13:40 29.avgust 2018.

    Ko bi gospod Brecelj imel kaj jajc bi sam kandidiral kot mi je bilo že večkrat ponujeno. Tako je pa lažje kritizirati iz ozadja.

  • Avatar Lion007
    Lion007 14:47 28.avgust 2018.

    Eni in isti okol korita. Nič se ne mora spremeniti.