Slovenci smo veliki ljubitelji jedi, ki jih lahko pripravljamo na žaru. Od slastnih čevapčičev in nabodal, pa vse do odlično pripravljenih burgerjev in pečene zelenjave. Poletni čas je tako čas piknikov in samooklicanih mojstrov žara.
Žar na oglje
Klasična izbira med žari je vsekakor žar na oglje. Nezamenljiv vonj žarečega oglja in slastna dimljena aroma jedi z žara je za mnoge edini "pravi" način za pripravo piknika na domačem vrtu. Kdor na vrtu nima prostora za zidan žar na oglje, se bo raje odločil za premično različico. Najbolj priljubljena oblika žara na oglje, ki ga lahko po končanem pikniku enostavno pospravimo, je žar v obliki krogle. Oblika poskrbi, da se toplota enakomerno porazdeli ter tako poskrbi za hrustljavo in sočno pečeno meso.
Skoraj vse kar morate vedeti o žarih se boste naučili iz izkušenj. Če obožujete dobre jedi z žara zato ne odlašajte z nakupom žara.
Plinski žar
Kdor živi v stanovanjskem bloku ali želi jedi z žara pripraviti preprostejše, se bo po vsej verjetnosti odločil za plinski žar. Odpade sitno čakanje na primerno temperaturo oglja, saj boste lahko želeno temperaturo dosegli z enim samim pritiskom gumba. Plinski žari tudi ne oddajajo dima, tako da mojstra žara ne bodo bolele oči med peko.
Kombinirani plinski žari nudijo, poleg praktičnih površin za odlaganje, tudi različne nastavke, ki omogočajo preureditev žara v krušno peč za peko pic ali nastavke za vok in druge posode. Tako bo plinski žar edino, kar potrebujete za pripravo vseh jedi na prostem.
Za kateri žar se boste odločili vi?
Ste pripadnik klasike ali sodobne funkcionalnosti? Ne morete brez dimljenega okusa ali želite popoln nadzor nad temperaturo? Za kateri žar se boste odločili je odvisno od vaših osebnih preferenc in tudi danosti vašega doma. Verjamemo pa, da vas bodo navdušili tako pečene jedi z žara na oglje kot tudi plinskega žara.