Uporabno
3506 ogledov

Iz katerega materiala naj bo vaša posoda?

Lesnina XXXL
1/6
Lesnina XXXL
V času samokarantene so si mnogi krajšali čas z ustvarjanjem slastnih obrokov. Novi mojstri kuhinje pa potrebujejo seveda tudi svojemu znanju primerne posode.

Vsak prekaljeni kuhar ve, da pri ustvarjanju gurmanskih užitkov niso le pomembna kvalitetna živila in začimbe, ampak tudi primerne posode za kuho in peko. Različni materiali posod ponujajo različne prednosti, ki bodo jedi naredile še bolj slastne.

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL
Posoda za vsakodnevno rabo

Posoda iz nerjavečega jekla je odličen kuhinjski pripomoček za vsakodnevno rabo, ki ga ima skoraj vsak od nas doma. Posoda iz tega materiala je robustna, skorajda neuničljiva. Enostavno je tudi čiščenje, saj jo lahko enostavno operemo v pomivalnem stroju. Uporabimo jo lahko za prav vse – kuhanje, dušenje in poširanje. Nekoliko bolj luksuzne so posode iz nerjavečega jekla z ojačenim dnom, ki bodo navdušile prav vsakega gurmana.

Spomin na babičino kuhinjo – emajlirana posoda

V slovenskih kuhinjah so od nekdaj kraljevale rdeče emajlirane posode, ki tudi še danes navdušujejo številne uporabnike. Še posebej so emajlirane posode priljubljene pri alergikih, saj ne vsebuje niklja. Emajlirana posoda je sestavljena iz kovine, na katero se nanese tanka plast stekla. Ta kombinacija omogoča, da se toplota prenaša izjemno hitro. Zato so emajlirane posode tudi energijsko bolj varčne, kot npr. posode iz nerjavečega jekla.

Jemo tudi z očmi, zato izberite posodo, ki vam je všeč in jo boste lahko na mizo postavili tudi, ko boste imeli goste.

Posoda za kuhanje iz litega železa

Nedeljska pečenka najbolje uspe v posodi iz litega železa – ta stavek ste prav gotovo tudi vi že kdaj slišali. Posoda za kuhanje iz litega železa ali gusa je primerna za počasno peko in kuhanje. V taki posodi se toplota razdeli najbolj enakomerno in tako omogoča nežno peko pečenk, zelo primerna pa je tudi za cvrtje. Slaba stran posode iz litega železa je predvsem teža in nekoliko bolj zahtevno čiščenje.

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL

Posode iz aluminija in alugus

Za začetnike v kuhinji je primerna tudi posoda iz aluminija, ki je lahka in enostavna za vzdrževanje. Posode se hitro ogrejejo, a brez toplotnega vira tudi zelo hitro izgubijo toploto. Kdor želi pripraviti hrano kar se da naravno, pa se bo izogibal uporabi aluminijevih posod, saj spada aluminij med reaktivne materiale. Če si vseeno želite posode iz aluminija zaradi svoje lahkote in univerzalnosti raje izberite take iz litega aluminija oz. alugus posode, ki je materialno stabilnejši.