Svet
8 ogledov

Uspešnost embarga na orožje le 25-odstotna

Raziskava je pokazala, da je bil embargo uspešnejši tam, kjer so bili prisotne m Žurnal24 main
Prisotnost mirovnih enot ZN je pozitivno vplivala na upoštevanje embarga na orožje.

Prva študija o učinkovitosti embarga na orožje, ki jo je naročil Varnostni svet Združenih narodov pri stockholmskem inštitutu za raziskovanje miru, je pokazala, da je uvedba embarga uspešna samo v 25 odstotkih primerov.

Pogosto se je zgodilo, da embargo v celoti ni uspel opraviti svoje naloge, saj je predvsem v zahodnih afriških državah orožje kljub prepovedi prihajalo v državo. Uspešnost pa je bila višja tam, kjer so bili prisotne mirovne enote ZN. Izpostavili so tudi dejstvo, da je bil embargo, ki so ga uvedli proti Saddamu Husseinu, uspešen.

27 embargov od leta 1990
Varnostni svet ZN je od leta 1990 naprej uvedel 27 embargov na orožje, in sicer z namenom preprečevanja prodaje orožja v državah, kjer so stalni konflikti, in v državah, ki predstavljajo grožnjo miru v svetu.

"Vedno so bile kršitve; včasih večje, včasih manjše," je povedal Siemon Wezeman z inštituta v Stockholmu. Njihova raziskava je pokazala, da se je le v 25 odstotkih primerov spremenil odnos vlade do orožja, potem ko so uvedli embargo. Predlagali so, da bi države sprejele zakon, ki bi prepovedoval kršenje embargov Varnostnega sveta ZN.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.