Svet
23595 ogledov

Vremenoslovci napovedali, kakšna bo letošnja zima

sankanje mraz zima Profimedia Zime še ne bo kmalu konec.
Vremenoslovci opozarjajo na tri znake, ki kažejo, da je pred nami lahko hladnejša zima od pričakovane.

Trije znaki kažejo na to, da bo zima 2024/25 morda hladnejša od pričakovanj, pišejo pri Severe Weather. Na vreme v osrednjem in vzhodnem delu ZDA ter v Evropi vpliva dogajanja nad severnim Atlantikom. Največji vpliv ima običajno pozimi severnoatlantska oscilacija (NAO). Gre za dvig in padec tlaka v severnem Atlantiku, natančneje med območjem Grenlandije/Islandije in osrednjim delom severnega Atlantika/Azori. Pozitivni NAO prinaša višje temperature in manj snega na vzhodu ZDA in v večjem delu Evrope, negativni NAO pa pomeni boljše možnosti za hladnejše vreme in sneg. 

Najnovejša napoved ECMWF sicer napoveduje močno pozitivno fazo NAO za prihajajočo zimo, kar pomeni toplejšo zimo kot običajno v večjem delu ZDA in Evrope. Pozitivni NAO namreč pomaga zadržati hladnejši zrak v severnih regijah.  Pri Severe Weather pa kljub temu opozarjajo na tri vremenske dejavnike, ki v nasprotju z glavno napovedjo kažejo na negativno fazo NAO za zimo, ki je pred vrati.

Pomembno dogajanje nad Tihimi oceanom

Prvi dejavnik je ENSO oziroma južna oscilacija El Niña. ENSO je območje ekvatorialnega Tihega oceana, ki se spreminja med toplimi in hladnimi fazami, običajno na eno do tri leta. 

"Trenutno opažamo, da se začenja pojavljati hladna faza ENSO, imenovana La Niña," pravijo pri Severe Weather. V osrednjih in vzhodnih regijah ENSO se začenjajo pojavljati hladnejše površinske vode od običajnih. Dolgoročne napovedi za osrednje območje ENSO kažejo, da naj bi se razvila šibka La Niña, ki bo prisotna jeseni in pozimi. V začetku prihodnjega leta se pričakuje, da bo La Niña oslabila in prešla v nevtralno fazo. 

La Niña El Niño | Avtor: Profimedia Profimedia

La Niña ni nekaj novega, se pa tokrat nakazuje, da bo nekoliko drugačna njena lokacija. Razvija se vzhodnopacifiška La Niña, ki ima jasen signal za negativno NAO, še posebej januarja in februarja. 

Še en dejavnik, ki nakazuje na hladnejšo zimo od pričakovane, je atlantski meridionalni način (AMM). To je območje severnega Atlantika, ki ima tudi tople in hladne faze. Vsi znaki trenutno govorijo v prid negativnemu NAO z blokado visokega tlaka nad Grenlandijo/Islandijo in tendenco nizkega tlaka nad Združenimi državami in Evropo. 

Vetrovi spreminjajo smer

Tretji znak, na katerega so vremenoslovci pozorni, pa je ozračje. Gre za pojav, povezan z vetrom oziroma njegovo smerjo. Imenujejo ga navidezna dveletna oscilacija (QBO). Gre za redno nihanje vetrov visoko nad ekvatorjem v stratosferi, pri čemer se izmenjujejo vzhodni in zahodni (conski vetrovi). Približno vsakih 17 mesecev ti vetrovi popolnoma spremenijo smer.

Trenutno je aktivna zahodna faza QBO. QBO pomembno vpliva na polarni vrtinec. Obdobja, ko se QBO spreminja iz vzhodnega v zahodnega, kot je to letos, so povezana z negativnim vzorcem NAO. Ob takem dogajanju je običajno nad Združenimi državami, Kanado in Evropo hladnejša anomalija. 

Kombinacija naštetih dejavnikov bi lahko pomenila dobre možnosti za zimsko vreme v nekaterih delih osrednjih in vzhodnih ZDA ter Evrope. Negativni NAO ne zagotavlja mraza in snega, poudarjajo, nudi pa dobre pogoje za nastanek zimskih razmer. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar NickMason
    NickMason 08:18 17.september 2024.

    Za medije bo katastrofalna,pa če je še tako lepo,kot po navadi,ker drugače sploh več ne znajo pisat člankov ,kot delanje panike in strašenje

  • Avatar Zoran
    StarMačk 15:21 16.september 2024.

    Mogoče bo kje, definitivno pa ne povsod. Še vedno kadar je bila za Evropo napovedana huda zima, je bila pri nas večinoma toplejša in zelena, ne pa bela, posledično pa je bistveno prezgodaj začelo vse cveteti in na koncu je ...prikaži več dobršen del uničil še pomladni žled...

  • 4krogci 14:12 16.september 2024.

    hladnejša zima od pričakovane. super...seprav jst pricakujem da bo zima z 30+ stopinjami....in zdej k bo sam 20+stopinj bo napoved drzala hahah