Svet
19956 ogledov

Popolno uničenje: Silovit potres magnitude 6,9 razdejal pokrajino

posledice poplav na Papui Novi Gvineji Profimedia
Potres z magnitudo 6,9, ki je stresel severni del Papue Nove Gvineje, je povzročil veliko škodo. Uničenih je najmanj tisoč domov.

Najhuje je v regiji Vzhodni Sepik. Tamkajšnji guverner Allan Bird je naslovil na mednarodno javnost poziv po pomoči. V regiji potrebujejo pomoč tako zdravnikov kot reševalcev. Na območju se namreč trenutno spopadajo tudi s posledicami obilnih poplav. Poplave so prizadele območje več kot 60 vasi. 

Bird je dejal, da želijo od ZDA kupiti 5000 filtrov za vodo in veder. Upa, da jim bo pri prevozu pomagalo ameriško veleposlaništvo, saj si želijo, da bi bilo to izpeljano čim prej. Prebivalci se soočajo s pomanjkanjem hrane in pitne vode. Vodja skupnosti v vasi Kamanibit Cyril Tara je dejal, da k sreči ni bilo žrtev ali resno poškodovanih. Skrbi pa jih pomanjkanje hrane in čiste vode. "Vsi naši vrtovi so bili uničeni. Imamo ribe, nimamo pa saga. V tem trenutku je tudi naša voda onesnažena," je poudaril. 

"Po do zdaj znanih podatkih je uničenih okoli tisoč domov. Ocena še ni dokončna, zbiranje podatkov še poteka, tako da bi lahko bila končna številka še veliko višja," je dejal Bird. Poudaril je, da so prebivalci trdoživi ljudje in verjame, da jim bo uspelo obnoviti uničeno. 

Po do zdaj znanih podatkih naj bi v potresu umrli trije ljudje, od tega dva otroka, poroča časnik Post-Courier.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.