Svet
4648 ogledov

Oče zažgal hišo, trije otroci umrli

Avstralija gasilci požar Profimedia
Moški je zažgal hišo, medtem ko so bili v njej njegova partnerica in njunih sedem otrok. Trije otroci požara niso preživeli.

V nedeljo ponoči po lokalnem času je 28-letni moški iz zahodnega predmestja Sydneyja zažgal hišo, v kateri je bilo osem ljudi. Moški naj bi najprej napadel svojo partnerico, ki je bila v spalnici, nato pa zanetil požar. Policija sumi, da je moški hišo polil z bencinom in jo nato zažgal. 

Priče so policiji povedale, da je oče preprečil otrokom, ki so bili v hiši, da bi zbežali na varno. Prav tako je oviral reševalce, ki so prišli na kraj dogodka. "Oče naju je hotel ubiti," naj bi eden od preživelih otrok povedal sosedom. Požar je bil usoden za fantka, stara tri in šest let, ter 5-mesečno deklico. Dečka sta umrla v bolnišnici, nedolgo za tem, ko so ju rešili iz hiše. 

Eden najhujših primerov

Detektiv Daniel Doherty je za avstralske medije dejal, da je to eden najhujših primerov, ki so jih v zadnjem obdobju obravnavali. Dodal je, da je "precej nenavadno", da policija pred tem ni obravnavala družine. Pojasnil je, da je družino konec prejšnjega meseca obiskala socialna služba, potem ko so prejeli klic tretje osebe. Med obiskom niso našli razlogov za nadaljnje ukrepanje. 

28-letni moški je trenutno v bolnišnici. Doherty je povedal, da je trenutno pri zavesti, se zaveda, kaj se je zgodilo in si bo verjetno opomogel od poškodb. Policija je zaslišala otroke, preiskava forenzičnih dokazov se nadaljuje. 

Moški je bil obtožen treh umorov, petih poskusov umora in uničenja lastnine z namenom ogrožanja življenja.

Mamo so medtem odpustili iz bolnišnice, štirje otroci – dečki, stari štiri, sedem in enajst let ter devetletna deklica – ostajajo v bolnišnici v stabilnem stanju. 

Iz ognjenih zubljev na varno spravil deklico

Policija je izrekla pohvalo sosedu nesrečne družine Jarrodu Hawkinsu. Hawkins je stekel v gorečo hišo, da bi pomagal rešiti otroke. Prav tako gre zahvala gasilcem, da ni bilo še več žrtev. "Vsa družina bi lahko umrla v hiši," je dejal policist Doherty. 

Doherty je za Sydney Herald povedal, da so bila vhodna vrata zaklenjena, a mu jih je uspelo podreti. "Bilo je veliko dima, ničesar nisem videl, vedel pa sem, da je deklica še v hiši," je povedal. 

Hawkins je zagnal akcijo zbiranja sredstev za družino in pozval ljudi, naj pomagajo pri nakupu oblačil, igrač in drugih stvari, ki jih družina potrebuje. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • pilotko 21:53 11.julij 2024.

    Ko to narediš otrokom, te lahko samo zaprejo v drvarnico in zažgejo, pa da se nebi slučajno kaj drl.