Svet
1114 ogledov

Logar: Razprava o tem "zelo škodi Sloveniji"

Anže Logar Saša Despot
Oživljanje razprave o domnevnem neuradnem dokumentu o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu ne koristi ne BiH ne Sloveniji, je poudaril zunanji minister Anže Logar.

Zunanji minister Anže Logar je poudaril, da sta tako predsednik vlade kot predsednik republike jasno zanikala obstoj tega dokumenta ter da sam nima k temu česa dodati. Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru s predstavnikom bosanskih oblasti jasno zanikal obstoj tega dokumenta in tudi predsednik republike Borut Pahor je povedal, da tega dokumenta ni videl. "Tako da težko od mene pričakujete še kakršno koli dodatno sporočilo," je dodal Logar.

"Jaz lahko še stokrat zanikam, a če vsakič znova sprašujete in če ima moje stališče kakšen drugačen odmev, s tem dodatno prispevate k oživljanju te razprave, ki ne koristi ne BiH in še manj Sloveniji. V tem pogledu mora vsak sam pri sebi oceniti, kaj mu je bolj v interesu, ali voditi politično propagando ali delati vse, kar je v njegovi moči, da Slovenija dobro opravi predsedovanje in doseže napredek na področju Zahodnega Balkana," je dejal Logar.

Razprava o tem po ministrovih besedah "zelo škodi Sloveniji". "Naj se vsak sam vpraša, komu in zakaj je v interesu, da škodi Sloveniji," je pozval. Pozval je tudi, naj se vsak, ki "dodatno kuri to temo, ki širi neresnice ali polresnice", sam vpraša o posledicah. Posledice so po Logarjevih besedah zagotovo razvidne tudi na terenu. Pri tem je minister omenil poročanje medijev, da so pred slovenskim veleposlaništvom skandirali in protestirali posamezniki iz skrajnih skupin ter da se pojavljajo spletne skupine, ki pozivajo k bojkotu izdelkov iz Slovenije.

Borut Pahor in Janez Janša nova afera? Svet Janša in Pahor danes na naslovnicah bosansko-hercegovskih časopisov

Logar: Stališče Slovenije je jasno

Minister se je sicer izognil konkretnim odgovorom na vprašanja o slovenskih stališčih glede spreminjanja meja na Zahodnem Balkanu, na primer na vprašanje, ali se Slovenija strinja z rešitvami, navedenimi v omenjenem dokumentu.

Poudaril je, da je stališče Slovenije do Zahodnega Balkana jasno, da želi narediti vse, kar je v njeni moči, da se ob izpolnjevanju meril čim hitreje doseže napredek teh držav na poti v EU, ter da želi Slovenija v okviru predsedovanja izpostaviti strateški pomen vključenosti Balkana v evropske integracije.

Glede dialoga Beograda in Prištine je minister dejal, da pet članic unije, ki še vedno niso priznale Kosova, jasno pove, da bi rešitev v okviru dialoga, s katero bi se strinjali obe entiteti, pomenila, da bi izginili razlogi za njihovo nepriznanje in da bi bil to pomemben korak naprej. Ob tem je izpostavil, da ne želi ugibati in da pušča diplomaciji, naj opravi svoje.

"Strinjam se s tezo tistih, ki pravijo, da dokler ni vse dogovorjeno, ni nič dogovorjenega," je še dejal Logar. Poudaril je, da bi vsakršna izjava v okviru tega bila preuranjena in bi lahko škodila postopku dogovarjanja med entitetama. Kot pozitivno pa je ocenil, da imata tako Kosovo kot Srbija sedaj močno vlado. K temu je dodal še, da napredka ne more biti brez soglasja ZDA in EU.

Marjan Šarec Slovenija Tako se je Šarec znesel nad Janšo in Pahorja

Kaj je povedal albanski premier?

Logar je komentiral tudi izjave albanskega premierja Edija Rame v povezavi z non-paperjem. Novinarjem je predlagal, naj si še enkrat zelo podrobno preberejo, kaj je rekel Rama, češ da podnapisi izjave na 24ur bolj verodostojno povzamejo vsebino kot podnapisi na RTV Slovenija. Po ministrovih besedah je Rama dejal zgolj to, da se je o vprašanjih Zahodnega Balkana pogovarjal z Janšo, kar da je logično.

Razprava o Zahodnem Balkanu prestavljena

Minister je povedal, da ga danes na virtualnem zasedanju zunanjih ministrov EU ni nihče vprašal o tem neuradnem dokumentu, ki je minuli teden dvignil veliko prahu. Zasedanje je bilo virtualno, z jasnim dnevnim redom, tako da takšnega vprašanja niti ne more biti. Niti ni tega vprašal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell, je pojasnil Logar.

Ob tem je izrazil veselje, da bodo ministri maja na fizičnem srečanju razpravljali o Zahodnem Balkanu, saj da je smiselno, da je ta razprava v fizični obliki. Razprava zunanjih ministrov o Zahodnem Balkanu je bila predvidena v tem mesecu, a so jo preložili. V Bruslju pojasnjujejo, da je razlog želja, da je razprava o regiji fizična, ne virtualna.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
  • si_rob 06:36 20.april 2021.

    Sedaj ima Nora 24 super specialce za prevajanje albanskega ministra v Slovenščino. Res noro kaj si bo ta naš "mađister Gregor" še izmislil.

  • asmas1965 05:49 20.april 2021.

    anže božič in ostali "novoinarji2...Pokažite ta dokument ppa davidimo kdo je podpisan.če ga nimate potem ne obstaja in ne škodujte ugledu slovenije v svetu

  • jakec1575 00:41 20.april 2021.

    ne skodi razprava, skodi bolan um te vlade. celi tej državi. napad na okolje, enaka korupcija lds kadrom, enaka pokvarjenost z zacimbo tviterske primitivnosti, presezek trumpa. Koprive, ki so sramota za rastlino istega imena. Ta je vsaj koristna. Od tviter ...prikaži več kopriv ni nobene koristi. Zagrenjeni zagovedani neuresniceni posamezniki, ki so imeli krompir, da so se prebili v parlament.