Svet
774 ogledov

Iran na Izrael poslal 200 raket

Raketa Profimedia
Sirene so se oglasile po vsej državi.

Iran je izstrelil okoli 200 raket proti Izraelu, je danes sporočila izraelska vojska. Kmalu za tem je nad Jeruzalemom odjeknilo več eksplozij. Napad Teherana, ki so ga potrdili tudi v Iranu, sledi okrepljenim izraelskim napadom na Libanon.

"Do nadaljnjega morate ostati na zaščitenih območjih. Eksplozije, ki jih slišite, so posledica prestrezanja ali padlih izstrelkov," je po poročanju britanskega BBC sporočila izraelska vojska. Pozneje je še dodala, da je grožnje iz Irana za zdaj konec in da lahko ljudje zapustijo zaklonišča. V napadu sta bili doslej ranjeni dve osebi, so povedale reševalne službe.

Iranska revolucionarna garda je medtem sporočila, da je raketni napad na Izrael odgovor na uboje vodje šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale, političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije in iranskega generala Abasa Nilforušana. Tarče napadov naj bi bila izraelska vojaška oporišča.

Prav tako je zagrozila, da bo Teheran znova napadel Izrael, če se bo ta odzval na njihov napad. "Če se bo sionistični režim odzval na iranske operacije, ga čakajo uničujoči napadi," je dodala.

Biden zaukazal pomoč

Iranska misija pri ZN je napade označila kot "zakonit, racionalen in legitimen odgovor". Izrael je zaradi napadov zaprl zračni prostor in preusmeril vse lete na letališča izven države. Enako sta ravnala tudi Irak in Jordanija. Slednja je državljane pozvala, naj zaradi varnosti ostanejo v svojih domovih.

Predsednik ZDA Joe Biden je ameriški vojski ukazal, naj pomaga pri obrambi Izraela in sestreli iranske rakete, usmerjene proti Izraelu, je sporočila Bela hiša. Kot je medtem povedal ameriški uradnik, je ameriška vojska že prestregla več raket, poroča BBC.

Kakšne bodo posledice?

Napad Irana sledi nedavnim okrepljenim izraelskim napadom in začetku kopenskih operacij v Libanonu. Da je raketni napad Irana neizogiben, je pred tem za več medijev povedal neimenovani visoki uradnik Bele hiše. Poudaril je, da ZDA podpirajo priprave za obrambo Izraela in opozoril, da bo imel vsak tovrsten napad hude posledice za Teheran.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari pa je pred napadom zatrdil, da Izrael grožnjo jemlje resno. "Javnost prosimo, da upošteva smernice poveljstva. Ko se oglasi sirena, vas prosimo, da vstopite na zaščiteno območje in tam ostanete, dokler vas ne obvestimo drugače," je dodal.

Kopenski napad Izraela na Libanon Vojna Svet Zdaj je uradno, Izrael krenil v napad Benjamin Netanjahu Svet Izrael naj bi načrtoval kopensko operacijo v Libanonu Bejrut dan po izraelskem napadu Svet Izraelski napad v središču Bejruta terjal več smrtnih žrtev

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • vseimam 22:57 01.oktober 2024.

    Izrael, sesuj muslimane........

  • Enzgg4 22:39 01.oktober 2024.

    Najprej je treba potopit tiste ameriške čolne v sredozemlju in rdečem morju, da se ne bodo mogli vmešavat. Dejmo, hutijci, ožeži po amerih.

  • BenX 22:37 01.oktober 2024.

    Ni problem 200 raket, problem je, ko bo samo ena ali dve...