Svet
1307 ogledov

Zdaj je uradno, Izrael krenil v napad

Kopenski napad Izraela na Libanon
1/3
Profimedia Kopenski napad Izraela na Libanon
Izraelska vojska začela z napovedanim kopenskim napadom na Libanon.

Izraelska vojska je ponoči potrdila začetek omejenih kopenskih operacij v vaseh na jugu Libanona. Izraelsko "uničenje napadalne infrastrukture" libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah na tem območju so podprle tudi ZDA. Izrael je medtem izvedel tudi več zračnih napadov na Bejrut, druga območja v Libanonu in na sirsko prestolnico Damask.

Pripadniki izraelskih oboroženih sil v vaseh ob meji izvajajo usmerjene kopenske napade na infrastrukturo gibanja Hezbolah ob podpori zračnih sil in topništva, je ponoči potrdila izraelska vojska. Izrael je pred tem v ponedeljek razglasil zaprto vojaško območje za več območij ob meji z Libanonom.

Kopenski napad Izraela na Libanon | Avtor: Profimedia Kopenski napad Izraela na Libanon Profimedia

Zatrjujejo, da se bodo še naprej borili proti Hezbolahu, ki "neposredno ogroža izraelske skupnosti na severu države", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podpora ZDA

Izraelsko kopensko operacijo v Libanonu so podprle tudi ZDA. Obrambni minister Lloyd Austin je po pogovoru z izraelskim kolegom Joavom Galantom na omrežju X sporočil, da sta se "strinjala o potrebi po odstranitvi napadalne infrastrukture ob meji, da libanonski Hezbolah ne bo mogel izvesti napadov na severne skupnosti Izraela v slogu 7. oktobra".

Austin je ob tem posvaril Iran pred "resnimi posledicami", če bi v odgovor na izraelske napade na gibanje Hezbolah neposredno napadel Izrael. "Združene države so dobro pripravljene za obrambo ameriškega osebja, partnerjev in zaveznikov pred grožnjami Irana in terorističnih organizacij, ki jih podpira Iran," je sporočil.

Izraelska vojska na meji z Libanonom | Avtor: Profimedia Izraelska vojska na meji z Libanonom Profimedia
Izrael je poleg operacij ob libanonski meji ponoči izvedel tudi več zračnih napadov na južni del Bejruta in na begunsko taborišče blizu mesta Sidon južno od libanonske prestolnice, kjer naj bi bila tarča družina poveljnika libanonske veje oboroženega krila palestinskega gibanja Fatah.

Več smrtonosnih napadov je izraelska vojska izvedla tudi v sirski prestolnici Damask, od koder poročajo o najmanj treh ubitih in devetih ranjenih civilistih.

Izrael je tako ob podpori ZDA znova prezrl poziv k prekinitvi ognja in deeskalaciji razmer, ki so ga po ponedeljkovem neformalnem srečanju izrazili zunanji ministri EU, pred tem pa tudi nekateri drugi svetovni voditelji in generalni sekretar Združenih narodov.

V luči izraelskih napadov na Libanon, ki so se okrepili pred tednom dni in zahtevali že več sto življenj, še naprej potekajo tudi obsežne evakuacije in razseljevanje. Po podatkih ZN je znotraj države razseljenih več kot 200.000 ljudi, še več kot 100.000 pa jih je pobegnilo v sosednjo Sirijo. Ob začetku izraelskih kopenskih operacij je medtem več držav, vključno s Kanado in Veliko Britanijo, danes začelo organizirati evakuacijske lete iz Libanona za svoje državljane.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • bobubob 10:20 01.oktober 2024.

    Bo kdaj postalo uradno tudi, da so 'zavezniki' sami organizirali napad nase, da bi kasneje upravičili to, kar se dogaja sedaj? Mossad pač ni kot naša Sova.....

  • Enzgg4 09:39 01.oktober 2024.

    Naj jim že enkrat Iranci fuknejo atomsko na glavo. In če se vmešajo Ameri, naj se vmešajo še Kitajci in Rusi. Dost je tega sranja

  • Željko 09:23 01.oktober 2024.

    A je imel Hitler kakega sina? Ker bi bilo potrebno delo opraviti do konca