Svet
460 ogledov

Elon Musk se je znova znašel v težavah

Elon Musk Profimedia
V začetku meseca je začel razdeljevati po milijon dolarjev nagrade domnevno naključno izžrebanim volivcem, ki so podpisali peticijo v podporo prvemu in drugemu amandmaju k ameriški ustavi.

Demokratski državni tožilec Philadelphie je danes vložil civilno tožbo proti milijarderju Elonu Musku zaradi njegove volilne loterije, v okviru katere volivcem, ki podpišejo njegovo politično peticijo, daje možnost milijona dolarjev denarne nagrade. Tožilec Larry Krasner trdi, da gre za nezakonito loterijsko shemo.

Musk je velik Trumpov podpornik

Lastnik medija X in podjetij SpaceX ter Tesla, ki podpira republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, je v začetku meseca začel razdeljevati po milijon dolarjev nagrade domnevno naključno izžrebanim volivcem, ki so podpisali peticijo v podporo prvemu in drugemu amandmaju k ameriški ustavi.

Amandmaja zagotavljata pravico do izražanja in orožja. Vsak volivec v Pensilvaniji že za sam podpis peticije dobi 100 dolarjev.

Muska je pravosodno ministrstvo ZDA pred dnevi opozorilo, naj neha s tem, ker verjetno krši zvezno volilno zakonodajo. Kljub temu preko svojega odbora za politično akcijo (PAC) z imenom America PAC nadaljuje izplačevanje dobitkov, ki so doslej večinoma šli udeležencem Trumpovih zborovanj.

Donald Trump na zborovanju v Madison Square Gardnu Pred volitvami Svet Na Trumpovem zborovanju komik poskrbel za veliko razburjenja

Loterijo lahko vodi le država, meni tožilec

"America PAC in Musk mamita prebivalce Philadelphie in druge v Pensilvaniji ter v drugih ključnih državah pred letošnjimi volitvami, da izdajo svoje osebne podatke in podajo politično prisego v zameno za možnost osvojitve milijona dolarjev. To je loterija in nedvomno nezakonita loterija," je ob vložitvi tožbe izjavil Krasner, ki trdi, da lahko v Pensilvaniji loterijske igre vodi le država.

Krasner je razložil, da njegova tožba ni vložena zaradi morebitne kršitve državnih in zveznih volilnih zakonov, ki prepovedujejo kupovanje glasov.

Predsednik ZDA Joe Biden je danes Muskovo početje opredelil kot povsem neprimerno, ni pa izrazil mnenja, ali je tudi nezakonito.

Musk je že v petek na svojem mediju X zatrdil, da ne kupuje volivcev, temveč le spodbuja registracijo za volitve. "Gre za peticijo v podporo ustavi ZDA in še posebej svobodi govora in nošenja orožja," je zagotovil Musk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri_ 22:08 28.oktober 2024.

    V oranžnem pekaču bo delal družbo Dumpu! Aja, Dump bo zmagal in bo prvi precedik, ki vodil ZDA izza rešetk! Samo povem, da ne boste rekli, da niste vedeli!

  • Ender3 21:16 28.oktober 2024.

    Musk je zgolj blagovna znamke. Pomembni so tisti, ki stojijo za njim..Brez njih bi bil Leon samo ime..