Svet
6 ogledov

Chavezu ni uspelo

Venezuelski predsednik je tragično novico državljanom sporočil kar v svoji oddaj Žurnal24 main
Venezuelci so na referendumu zavrnili Chavezove reforme, ki bi mu omogočile neomejeno vladanje do konca življenja.

Chavez za zdaj ne bo predsednik do smrti.  © Reuters

 
Venezuelci so s slabimi 51 odstotki zavrnili ustavne spremembe, s katerimi je želel Chavez odpraviti omejitev trajanja predsedniške funkcije, uvesti socializem v državo, prevzeti oblast nad centralno banko, prepovedati privatizacijo državnih podjetij in potrditi, da je država večinski delničar v naftnem sektorju. 

Chavez je kmalu po objavi rezultatov priznal poraz, vendar je poudaril, da bo vztrajal v boju za izgradnjo socializma. Obenem je dejal, da poraz ni dokončen in da so reforme še žive, s čimer je napovedal, da jih bo slej ko prej spet pokušal uresničiti. Opozicija, ki je predsedniku očitala, da želi z reformami v državo uvesti diktaturo, je medtem že začela slaviti zmago.

Reforme, skupaj jih je bilo 69, so med drugim predvidevale še podaljšanje predsedniškega mandata s petih na sedem let, znižanje delovnika s sedanjih osmih na šest ur, vlada pa bi dobila pravico do cenzure medijev v izrednih razmerah. Zagotovili naj bi tudi boljšo socialno zaščito ljudi, pri čemer naj bi socialne programe financirali s prihodki od nafte. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.