Šport > Zimski športi
162026 ogledov

Lanišek razkril, kakšno "umazano delo" je za ostale počel Peter Prevc

Planica 2024, Anže Lanišek Saša Despot
Anže Lanišek ne bo Petra Prevca pogrešal le z rezultatskega vidika, saj je legendarni kapetan slovenskim skakalcem pomenil še dosti več.

Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek je na petkovi posamični tekmi v Planici grdo padel z velike višine, padec pa je pustil tudi določene psihične posledice. Vseeno je že v nedeljo nastopil na velikem finalu sezone in čeprav ni dosegel najboljšega rezultata in je tekmo končal na 25. mestu, je vseeno vesel, da se je po grdem padcu še pred koncem sezone lahko vrnil na skakalnico.

"V poizkusni seriji sem sam sebe presenetil, naredil sem en lep polet. Potem sem si pa v prvi in drugi seriji mogoče malo preveč želel, ni bilo vse tako lepo, čisto, sproščeno. Vseeno, trikrat sem se pripeljal do izteka in to ne po riti, temveč na smučeh, kar je bilo najbolj važno."

Po petkovem padcu z izjemne višine je priznal, da čuti malce strahu, a si je vseeno že do nedelje dovolj psihično opomogel, da se je ponovno spustil po letalnici bratov Gorišek. "Do tekme smo naredili ogromno dela s terapevtko. Hvala tudi trenerjem za zaupanje, saj so me podpirali, ne glede na odločitev. Sem zelo vesel, da se je tako izšlo in na koncu mi je bilo v nedeljo dosti lažje, kot v petek."

Planica 2024, Anže Lanišek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čeprav nedeljski poleti niso bili vrhunski, je bilo zanj najbolj pomembno, da se je še pred koncem sezone ponovno lahko spustil po skakalnici. "To je bilo super, da sem lahko še letos prebil led, da mi ni bilo potrebno tega preložiti na drugo sezono. Kar lahko narediš danes, ne prelagaj na jutri, pravijo. Enako je v mojem primeru. Gremo naprej!"

Nedeljska tekma pa je še bolj kot v znamenju Laniškove vrnitve minila v znamenju upokojitve legendarnega Petra Prevca, dolgoletnega Laniškovega sotekmovalca in prijatelja. "Seveda sem jokal, saj sem zelo čustven. Bilo je ene par solz, ali mogoče kakšna več. Zelo lep poslovilen spektakel, Peter si je to zaslužil, glede na to, kakšen šampion in človek je. Res zasluženo. Ob njegovem slovesu sem se ozrl nazaj, se spomnil časov, ko sem bil še majhen in njegov navijač, potem smo lahko bili skupaj v ekipi, na koncu smo skupaj 'borbali' za rezultate. Skupaj, eden proti drugemu ... Vedno z vsem spoštovanjem."

"Ne bo nam manjkal zgolj z rezultatskega vidika. Vsi ga bomo pogrešali. Veliko umazanega dela je opravil za nas. Na primer, koliko intervjujev je moral dati, ko nismo bili špica, a je vseeno opravil to delo. Že ko si prišel na kakšno prizorišče in si imel Petra ob sebi, je bilo takoj lažje," je Lanišek razložil, kaj vse je Peter Prevc pomenil slovenski skakalni reprezentanci.

Slovenski orli se bodo tako v novo sezono podali brez svojega legendarnega kapetana, a Lanišek ostaja optimist. "Bomo videli, kako bo naslednje leto, toda verjamem, da smo sposobni še marsičesa. Upam, da nam tudi brez Petra končno uspe Avstrijce premagati v pokalu narodov, to nam je cilj."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice