Šport > Zimski športi
119978 ogledov

Cene Prevc: "Nike skorajda več ne pokličem"

Planica 2024 Saša Despot
Cene Prevc pravi, da po vseh uspehih sestre Nike skorajda več ne kliče, saj bi bila ob takšni izjemni sezoni preveč časa na telefonu.

Pred skakalno dinastijo Prevc je prav poseben konec tedna. Najprej je v četrtek komaj 19-letna Nika Prevc prejela veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu, v nedeljo pa se bo od smučarskih skokov poslovil eden največjih skakalcev vseh časov, Peter Prevc. Svojo priložnost za nov lep uspeh pa bo na tekmah iskal tudi eden najboljših letalcev sveta, Domen Prevc.

Se pa te dni mudi v Planici še eden izmed Prevčevih, Cene Prevc, ki je prišel v dolino pod Ponce podpreti svojo sestro in brata v teh zgodovinskih trenutkih. Vedno gostobesedni Cene je rade volje stopil tudi pred mikrofon Žurnala24 ter spregovoril o sestrinih uspehih, bratovem slovesu in svojih projektih, katerih se je lotil, potem ko je lani sklenil svojo skakalno kariero.

Čeprav je dinastija Prevc po lanski sezoni s Cenetovim slovesom ostala brez enega člana v skakalni karavani, pa so Prevčevi v letošnji sezoni naravnost blesteli. Je ob vseh teh izjemnih rezultatih tudi Ceneta kdaj zamikalo, da bi se tudi sam spustil po skakalnici? "Ne toliko zaradi rezultatov drugih. Bolj me je zamikalo, ko sem par tednov nazaj brisal prepolne pomnilnike iz prejšnjih let in sem pri tem naletel tudi na tisto mojo sezono 2022. Našel sem kakšen posnetek in takrat so me malo zasrbele noge, ampak še daleč od tega, da bi se zaradi tega vrnil."

Če bi mu ponudili možnost, da se v tem trenutku spusti po planiški letalnici, bi tako Cene to možnost brez pomisleka zavrnil. "Ne, v tem trenutku se zagotovo ne bi," je bil neposreden nosilec srebrne olimpijske medalje z ekipne tekme v Pekingu 2022.

Najstarejša brata sta nekako z letošnjo sezono predala štafetno palico svoji mlajši sestri, saj je sezono po Cenetovi upokojitvi in v Petrovi zadnji sezoni naravnost eksplodirala njuna mlajša sestra Nika, ki je v letošnji sezoni nanizala sedem posamičnih zmag, dvanajstkrat je stala na stopničkah, vse skupaj pa je okronala z velikim kristalnim globusom za najboljšo skakalko sveta. "Pravo veselje jo je bilo gledati, kako ji uspeva. Da je končno prikazala nekatere skoke, za katere že dolgo vem, da jih ima v sebi. Zgodil se je en preboj, ki pa glede na to, kako Nika živi za skoke, zame niti ni bil nobeno presenečenje."

Planica 2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
A čeprav se je Cene zavedal Nikinih sposobnosti in je verjel v njen uspeh, pa tudi sam pred začetkom ni pričakoval tako uspešne sezone. "Če bi mi kdo rekel pred začetkom, da bo imela takšno sezono, mu vseeno ne bi verjel. Ampak glede na to, česa je sposobna na skakalnici, mi vseeno ni tako presenetljivo, kako se je vse skupaj razpletlo."

V vitrino Prevčevih je Nika z letošnjo izjemno sezono dodala še en veliki kristalni globus, ki bo delal družbo Petrovem iz leta 2016. "Pravzaprav bosta globusa na dveh različnih mestih. Če sem pa čisto iskren, doma niti nimamo kakšne posebne vitrine za vse te lovorike. Ne postavljamo jih v vitrino in razkazujemo. Sam imam svoje pospravljene kar v škatlah. Edino za dve pa je Nika zahtevala, da jih postavimo v dnevno sobo. Bo pa ta kristalni globus za razliko od prej omenjenega zagotovo stal v Nikini sobi na kakšni polici."

Ceneta pa je izjemno razveselilo, da so na koledar ženskih tekem dodali še zaključek v Planici, da je lahko njegova sestra veliki globus prejela pred domačimi navijači. "Zelo sem vesel, da so se organizatorji odločili, da organizirajo to tekmo, pa čeprav je zaradi tega precej dodatnega dela, verjetno bo šlo prej za finančni minus, kot pa kaj drugega. A so se vseeno odločili to izpeljati že zaradi samega športa, zaradi ženskih skokov in predvsem naših Slovenk, da lahko prvič na domačih tleh zaključijo svojo sezono."

Letos so tako dekleta svojo sezono zaključila na planiški skakalnici, v prihodnosti pa so cilji še dosti višji. "Vem, da se nagibamo k temu, da bi v prihodnosti fantje in dekleta tu skupaj zaključili sezono, ampak ne na ločenih skakalnicah, temveč na letalnici."

Prav tako se govori, da bi na svetovnem prvenstvu v poletih v Planici leta 2028 prvič v zgodovini lahko nastopila tudi dekleta, kar srednjega izmed bratov Prevc zelo veseli. "Trenutno dekleta svetovnega prvenstva v poletih še nimajo, kar pa mislim, da bi se počasi lahko spremenilo."

Letošnja sezona pa je bila za Ceneta prav posebna, saj je bil vsa minula leta v centru dogajanja, letos pa je prvič vse skupaj spremljal iz daljave. Je bil zaradi tega morda še bolj živčen, ko je od doma spremljal hud boj Nike z Evo Pinkelnig za veliki kristalni globus? "Sem pa tako zaposlen in si tako zapolnim čas, da nisem bil toliko pozoren, kaj vse se dogaja. Se pa toliko potrudim, da vsaj zvečer preverim rezultate vseh tekem. Sicer pa nisem človek, ki bi bil živčen zaradi stvari, na katere ne moreš vplivati."

Cene je tako priznal, da je zelo navijal za oba brata in sestro, a sezone vseeno ni toliko spremljal kot v času, ko je bil še sam del smučarskih skokov. Ali vsaj po vsakem uspehu pokliče sestro in ji čestita za zmago ali kak drug odmeven rezultat? "Nike skorajda več ne pokličem, le še vsake toliko časa. Drugače bi se že naveličala drug drugega, glede na to, kako dobro ji je šlo."

Planica 2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po Nikini pa se je Cene dotaknil še bratove zadnje sezone. "Petrovo zadnjo sezono sem videl kot zelo pomirjeno. Sam pri sebi ve, zakaj je sprejel takšno odločitev. Verjetno je šel na vsako prizorišče z mislijo, da se od vsakega poslovi, na vsakem je praktično odskakal zadnjo tekmo svoje kariere, mogoče je to dodalo še malo k sproščenosti. Glede na to, kako je zaključil kariero, pa sem prepričan, da bo šel še bolj umirjeno naprej v prihodnost."

Tudi Cene se je pred letom dni od profesionalne športne kariere poslovil ravno na letalnici bratov Gorišek pred številnimi slovenskimi gledalci. Prepričan je, da si Peter ne bi mogel izbrati lepšega kraja za slovo. "Če mu uspe v nedeljo še zmagati, pa bi postavil še piko na i," je še dodal Petrov mlajši brat.

Cene Prevc se je od smučarskih skokov dokončno poslovil lani v Planici, svoj zadnji uradni nastop pa je zabeležil leta 2022 v Planici, ko je svojo najboljšo sezono v svetovnem pokalu zaključil na odličnem desetem mestu v skupnem seštevku. Lansko sezono nato ni nastopal na najvišji ravni, na zaključku v Planici pa je svoje smuči postavil v kot. In s čim se po končani karieri ukvarja Cene Prevc?

"Takoj po zaključku uradne kariere sem končno dokončal nekatere do takrat še nedokončane zadeve v mojem življenju, ki sem jih tekom kariere stalno odrival na stran, ker med skoki zanje nisem uspel najti časa. To je bil predvsem študij. Potem pa je nenapovedano prišla priložnost in sem začel upravljati z lokalom v Škofji Loki in to mi zdaj vzame večino časa."

Pa se Cene Prevc v prihodnosti še vidi kdaj v kakšni drugi vlogi v smučarskih skokih, ali je za vedno zaprl ta vrata? "Že od nekdaj puščam vsa vrata odprta. Vedno sem si pri vseh zadevah prizadeval, da ostanem z vsemi v takšnem odnosu, da lahko kadarkoli z veseljem pridem nazaj. Tako je tudi v skakalnem športu. Vedno sem na voljo, da me zanese nazaj tudi v kakšni drugi vlogi, in mislim, da bi imel tudi veselje do česa takega."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 19:49 22.marec 2024.

    Dan ko so Prevci v prvem planu. Dončić pa bo kak dan počakal..

  • Avatar Garancija
    Garancija 19:01 22.marec 2024.

    Tudi tu smo prvi na svetu,najboljši skakalec in skakalka iz iste družine,pa še dva za rezervo ,ni kej

Sorodne novice