Šport
41 ogledov

Surfanje: prvaka Primož in Urška

1/12
Žurnal24 main
Jugo Majstr je odprto državno prvenstvo Slovenije v deskanju na valovih, ki se je letos odvilo že četrtič zapored. Potekalo je v okolici hrvaškega Medulina, državna prvaka sta postala Primož Zorko in Urška Golob.

Jugo Majstr je odprto državno prvenstvo Slovenije v deskanju na valovih, ki se je letos odvilo že četrtič zapored. Na tekmovanje se lahko prijavi vsak, najbolje uvrščena Slovenec in Slovenka pa postaneta državna prvaka. Tekmovanje poteka na Hrvaškem, blizu kraja Medulin, ki je eden redkih delov jadranske obale, kjer je deskanje na valovih v naši bližnji okolici sploh možno. Seveda je za primerne valove potreben tudi primerno močan južni veter, ki valove ustvari. Od tu je tekmovanje dobilo tudi ime – Jugo Majstr. Ker je tekma popolnoma odvisna od narave in vremena, se za tekmo razpiše daljšo čakalno dobo, ki je tokrat trajala od 17. novembra do 25. decembra. Muhasto vreme in ne zadosti močan jugo sta tekmovalce pustila čakati prav do predzadnjega dne čakalne dobe, nato pa so dan pred božičem dobili dovolj visoke valove, da je bila tekma lahko izpeljana.

Za naslov državnega prvaka in Ujusansa Jugo Majstra se je letos pomerilo 14 tekmovalcev. Ob temperaturah vode (12 stopinj) in zraka (14 stopinj) so seveda potrebne obleke iz neoprena, ki surfarje grejejo med tri ure trajajočim tekmovanjem, med katerim poskušajo tekmovalci čim bolje odpeljati svoje valove. Kriterij ocenjevanja surfanja se lahko povzame v enem stavku: "Surfanje s čim več hitrosti, kontrole in moči na najbolj strmem delu vala se oceni z največ točkami, pri tem pa se upošteva še inovativnost, raznolikost manevrov ter povezovanje manevrov v vožnjo." Samo tekmovanje Jugo Majstr se ocenjuje na podlagi posnetkov tekmovanja, za skupno končno oceno pa štejejo štirje najboljši valovi vsakega posameznega tekmovalca. Sodniška komisija je ocenjevanje opravila po novoletnih praznikih in nova državna prvaka sta postala Primož Zorko in Urška Golob.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.