Šport
996 ogledov

Slovenski odbojkarji brez možnosti proti Rusom

Slovenija - Rusija
1/28
Anže Petkovšek Tekma med Slovenijo in Rusijo na odbojkarskem Evropskem prvenstvu v Stožicah
Slovenci niso uspeli presenetiti favoriziranih Rusov, ki so zabeležili še peto zmago na letošnjem prvenstvu.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je izgubila zadnjo tekmo predtekmovalne skupine C evropskega prvenstva. V Ljubljani jo je s 3:0 (21, 21, 21) premagala Rusija, ki je tako zasedla prvo mesto v skupini. Slovenci morajo zdaj čakati na zadnjo tekmo skupine med Turčijo in Finsko, po kateri bo znano, ali bodo zasedli 2. ali 3. mesto v skupini.

Slovenska reprezentanca je izgubila še drugo zaporedno tekmo evropskega prvenstva. Če je bil poraz proti Severni Makedoniji šokanten, je to težko reči za neuspeh proti Rusiji. Branilci naslova so dokazali, zakaj so zmagovalci letošnje lige narodov in po mnenju mnogih prvi favoriti tega prvenstva. Njihove igre so mogoče v skupini mogoče koga zavedle, posebej prepričljivo v Ljubljani niso delovali, a kdor je podrobno spremljal njihove tekme, je opazil, da ko je potrebno, zaigrajo najbolje, da tekmeci lahko osvojijo kakšen niz, a premagati jih je težko.

Slovenija - Rusija | Avtor: Anže Petkovšek Tekma med Slovenijo in Rusijo na odbojkarskem Evropskem prvenstvu v Stožicah Anže Petkovšek

O tem so se lahko prepričali tudi Slovenci. Ti še zdaleč niso igrali slabo, pristop je bil precej boljši kot dan prej proti Severni Makedoniji, a pravih možnosti za zmago niso imeli. Zdaj so se lahko prepričali, da sreče pri žrebu niso imeli, saj se bodo v primeru, da se uvrstijo v četrtfinale, z Rusijo pomerili še enkrat.

Selektor Alberto Giuliani je pred tekmo dobil dobre novice, saj je zdravniška služba usposobila Jana Kozamernika in Gregorja Ropreta, ki sta tekmo začela v prvi postavi. Ali sta pripomogla k temu, da so bili njuni soigralci precej bolj motivirani in borbeno nastrojeni kot na tekmi proti Makedoniji, je nemogoče razpravljati, a že začetek je pokazal, da se ne mislijo kar tako predati.

Slovenija - Rusija | Avtor: Anže Petkovšek Tekma med Slovenijo in Rusijo na odbojkarskem Evropskem prvenstvu v Stožicah Anže Petkovšek

Rusi so sicer na začetku povedli, toda tekmeci se jim niso kar predali, pri izidu 7:5 so poskrbeli, da so polne Stožice dihale optimistično. Tudi serija odličnih servisov in blokov, ki je Rusijo pripeljala do vodstva s petimi točkami razlike, Slovencev ni zmedla, pred končnico so prišli v vodstvo z 20:19. A kot že mnogokrat na prvenstvu, so Rusi moč pokazali prav v končnici, v kateri domači niso imeli nikakršnih možnosti.

Podobno je bilo tudi v drugem nizu. Na začetku so bili Slovenci tisti, ki so kazali boljši vtis, toda ena serija odličnih servisov, je bila spet dovolj, da so si gosti priigrali prednost, ki pa jo za razliko od prvega niza niso več zapravili.

Njihova premoč se je pokazala tudi v tretjem nizu, v katerem so povedli z 9:3, borbeni Slovenci so jih sicer lovili, a resneje se jim niso približali.

Rusi so dosegli 11 asov, z blokom so dosegli 12 točk, na drugi strani so Slovenci dosegli pet asov (dva je prispeval Ropret) in le tri blok točke, od tega je le enega prispeval bloker.

Slovenija - Rusija | Avtor: Anže Petkovšek Tekma med Slovenijo in Rusijo na odbojkarskem Evropskem prvenstvu v Stožicah Anže Petkovšek
Izjave po tekmi:

* Alberto Giuliani, selektor Slovenije: "Poraza včeraj in danes se razlikujeta. Včeraj smo imeli težave s poškodbami in pristopom. Danes je bil ta pravi, a so imeli tekmeci močne serverje, ki so nam povzročali veliko težav. A nismo bili daleč, na trenutke smo bili enakovredni in ko bomo naslednjič igrali z njimi, bo povsem drugače. To je bila prava Rusija, to je ekipa, ki je ena najboljših v Evropi. A ostajam pozitiven. Prvenstvo se zdaj šele prav začenja. Videl sem veliko dobrih stvari, navdušilo pa me je občinstvo. Ko smo se pripravljali na tekmo, smo upali, da bo čim več navijačev, a nas je vse to izjemno navdušilo."

* Jani Kovačič, igralec Slovenije: "Danes nismo tako razočarani kot včeraj. Danes je bil pravi pristop, a Rusi so bili premočni, predvsem na servisu in blok obrambi. A tudi mi smo polovili veliko žog, blok morda ni bil na najboljši ravni. Pristop je bil res pravi, kar pred takšnimi navijači ni težko, vedno pravim, da so naš sedmi igralec. Rusom lahko čestitamo, mi pa bili bili morda lahko bolj potrpežljivi. A imamo še možnosti, če zmagamo v osmini finala, jih imamo spet v četrtfinalu. In ne vem, če bodo spet igrali tako dobro kot danes."

* Gregor Ropret: "Nismo si želeli dveh porazov, tekma z Makedonijo se je ponesrečila. Danes rezultat ni takšen, kot bi si želeli. Kljub vsemu so bile dobre stvari v tej tekmi. Prepričan sem, da če se še enkrat srečamo v četrtfinalu, bomo bolj konkurenčni kot danes. V osmini finala moramo dati vse od sebe, če to naredimo, bo rezultat drugačen kot danes. Še enkrat pa velika hvala vseh igralcev navijačem, v takšnem vzdušju je težko ne dati vsega od sebe. Sedaj se prvenstvo začenja znova, gremo tekmo po tekmo."

* Klemen Čebulj, igralec Slovenije: "Danes je bila ena takšnih tekem, kot smo jih malokdaj igrali v naši reprezentanci. To so tekme, ki odločajo, takšne bodo tudi naprej. Sedaj nas čakajo Bolgari in verjetno bo podobna tekma kot danes. V prvem nizu smo bili najbolj blizu, nismo pa popuščali niti v drugem in tretjem. Bili smo borbeni do konca, žal se nam ni izšlo, a moramo iti naprej z dvignjeno glavo."

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice