Šport
22705 ogledov

Roglič ostaja brez enega najbolj spektakularnih vzponov v svetu kolesarstva

Primož Roglič Epa

Organizatorji italijanske kolesarske pentlje so bili po protestu tekmovalcev na startu petkove preizkušnje prisiljeni skrajšati 19. etapo Gira. Gre sicer za najdaljšo etapo dirke, ki naj bi kolesarje peljala 258 km od Morbegna do Astija. Po najnovejših informacijah pa naj bi bila etapa krajša kar za 150 km.

Tekmovalci so v četrtek zvečer prvič podvomili o smiselnosti tako dolge etape. Nato so se kolesarji, prednjačili so iz ekip Lotto Soudal in AG2R La Mondiale, pred startom v Morbegnu pritožili direktorju dirke Mauru Vegniju in komisarjem iz Mednarodne kolesarske zveze (Uci), ki so jim prisluhnili in skrajšali etapo, je danes objavil portal cyclingnews.

Zadnji teden dolgih etap in nato zgodnjih startov je pustil velik davek na kolesarjih, ki so izrazili tudi zaskrbljenost nad tem, kakšne posledice bodo tako dolge etape pustile na njihovem zdravju. Ni bilo malo tistih, ki so prepričani, da bo hladno in mokro vreme oslabilo tudi njihov imunski sistem, kar je še toliko bolj skrb vzbujajoče med pandemijo covida-19.

Kot navaja cyclingnews, se je peloton iz Morbegna v Lombardiji deset minut pozneje, kot je bilo predvideno, med nalivom odpravil na ekipne avtobuse, da bi se odpeljal na novo izhodiščno točko. Gazzetta dello Sport je najprej poročala, da bo nov start v Comu, po tem ko so etapo skrajšali za 75 km.

A je italijanski Rai nato objavil novo informacijo, da bo novi start v kraju Abbiategrasso, kar pomeni, da bo etapa po novem dolga le dobrih 107 km, ker so za 150 km skrajšali etapo. Nov start naj bi bil ustreznejši tudi zaradi lažjega transporta konvoja kolesarjev. Etapa naj bi se začela ob 13.30 zaradi upoštevanja prvotnega sporeda in neposrednega televizijskega prenosa.

Po začetku današnjega dogajanja je sledila zmeda, ko so se kolesarji počasi premikali po mokrih cestah in se ustavili na več točkah, preden so se 45 minut po odhodu iz Morbegna ustavili in počakali, da so ponje prišli ekipni avtobusi.

6. etapa Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Za skrajšanje etap so se odločili tudi organizatorji dirke po Španiji, ki poteka hkrati z italijanskim krogom in na kateri vodi slovenski šampion Primož Roglič. Nedeljska šesta etapa ne bo karavane popeljala v Francijo s kultnim vzponom na Tourmalet. Tega ne dovoljujejo francoski ukrepi v boju proti koronavirusu, zaradi katerih so morali spremeniti tudi traso sobotne 20., predzadnje etape Gira, ki bi prav tako morala prečkati francosko ozemlje.

Tako bo šesta etapa Vuelte precej manj spektakularna, kot je bilo predvideno. Še vedno bo gorska, začela se bo v Biescasu in se po 146,4 km končala s ciljnim vzponom 1. kategorije na Aramon Formigal (1790 m) v Aragoniji.

6. etapa Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice