Šport > Nogomet
13 ogledov

Pet igralcev za 700 tisoč evrov

Žurnal24 main
Po zimskem premoru so oživele nemške nogometne zelenice. Pred nadaljevanjem prvenstva smo se pogovarjali s slovenskim trenerjem Energie Cottbusa, Bojanom Prašnikarjem.
Bojan Prašnikar je v zadnjih dneh lanskega septembra prevzel nemškega prvoligaša Energie Cottbus in šokiral slovensko športno javnost. Prvi prestop slovenskega trenerja v eno od najmočnejših evropskih nogometnih lig je bil povsem nepričakovan. Nekdanji selektor slovenske reprezentance, ki je v Ligo prvakov popeljal Maribor , se je v Nemčiji odlično znašel in zadnjeuvrščeni klub Bundeslige priključil že pobeglim tekmecem v boju za obstanek. Energie je zimski premor "prespal" na predzadnjem mestu, za 15. mestom, ki zagotavlja prihodnjo sezono med elito, pa zaostaja za dve točki.

V petek se s srečanjem Hansa : Bayern začenja spomladanski del prvenstva. Prašnikar bo s svojimi varovanci v soboto ob 15.30 gostil trenutno četrtouvrščeni Bayer iz Leverkusna.

 

Dno Bundeslige

14. Bielefeld 18
15. Rostock 17
16. Nürnberg 15
17. Energie 15
18. Duisburg 13

Bojan, v soboto se začenja drugi del sezone v nemški ligi. Kaj se je dogajalo med premorom in kako ste pripravljeni na spomladanski del?
Od mojega prihoda smo naredili velik korak naprej in stvari spravili na višji nivo. Vprašanje pa je, kaj je prinesel premor, saj je bila naša forma v vzponu. V klubu so se zgodile določene spremembe, prišli so novi igralci, ki pa potrebujejo čas za prilagoditev. Prišli so iz sredin, kjer so zahteve na nižjem nivoju, se pa položaj iz dneva v dan izboljšuje. V zadnjem času so nas prizadele tri stvari. Najprej je dobil Brazilec Da Silva kazen osmih tekem zaradi domnevnega udarca s komolcem. Potem se je konec prejšnjega tedna zgodila nesreča na treningu, ko je nekdo pohodil Ziebiga po ahilovi tetivi in je dobil osem šivov. Na srečo tetiva ni poškodovana, vendar v soboto ne bo mogel igrati. Bolgar Rangelov pa ima že nekaj časa težave s hrbtenico in prav tako ne bo na voljo za prvo tekmo. Torej bomo kar precej oslabljeni.

Aklimatizacija v Nemčiji je mimo. © AFP

 
Med premorom ste odpotovali tudi na krajšo turnejo po Kitajski.
Velika izkušnja. Na tej turneji smo na dveh tekmah odigrali zelo solidno in dvignili formo. Izgubili smo nekaj dni, vendar je potem sledil 12 dnevni premor in na srečo nam po povratku aklimatizacija ni povzročala težav.

Prvič ste se srečali z januarskim prestopnim rokom v Nemčiji. Kako se ta razlikuje od vaših dosedanjih izkušenj?
Je drugače. Smo pa klub, ki nima nekih velikih finančnih zmožnosti, da bi si lahko privoščili neke večje transferje. Iskali smo primerne okrepitve za malo denarja in smo za 700 tisoč evrov dobili pet igralcev. To pomeni, da ti na trgu nimajo velike vrednosti, vendar upamo, da bodo skozi proces treninga in prilagajanja pomenili konkurenco v ekipi in tudi dvignili njeno kakovost. Prestopni rok smo zaključili že pred dvema tednoma. Čeprav smo doživeli šok ob kaznovanosti našega igralca, pa nismo posegli po nekih hitrih potezah. Ostajamo s kadrom, ki ga imamo.

Kako gledate na lastno aklimatizacijo od konca septembra?
Zdaj mi je veliko lažje, saj je aklimatizacija mimo. V teh štirih mesecih sem dojel in sprejel vse zakonitosti. Na drugi strani so tudi ostali sprejeli zahteve glede dela, predvsem tu mislim na strokovni in igralski kader. Zaenkrat kaže, da bom kar dolgo časa tu.

V klubu so sprejeli Prašnikarjev način dela. © Action Images

 
V soboto vam v goste prihaja Bayer iz Leverkusna, klub, ki po nekaj slabših sezonah spet tvori vrh nemške lige.
Bayer je izjemno solidna ekipa. So tudi med vodilnimi moštvi na lestvici in imajo ambicije po uvrstitvi v Ligo prvakov ali pa pokal UEFA. Po igralskem kadru in organizaciji so korak pred nami. Vendar pa bomo mi proti vsaki ekipi iskali možnosti, da pridemo do točk, kajti točke potrebujemo. Spoštujemo nasprotnika, vendar se ga nikakor ne bojimo. V igro bomo šli maksimalno odločni, da nekaj vzamemo.

Od kod vam preti glavna nevarnost?
Bayer goji kolektivno igro v fazi napada, v kateri izstopata Barbarez in Kiessling. Zelo močni so na bočnih položajih, kjer igrajo Schneider in Barnetta ali Freier. V vezni liniji je vpliven Rolfes, zadnji vrsti pa daje čvrstost odlični vratar Adlerja.

 

Vrh Bundeslige

1. Bayern 36
2. Werder 36
3. HSV 32
4. Bayer 30
5. Schalke 29

Kakšen končni razplet napovedujete v ligi? Bayern in Werder imata na vrhu enako število točk, HSV je blizu …
Prvenstvo je zelo dolgo in bo trajalo do maja, tako, da se lahko zgodi marsikaj. Kljub temu je po mojem mnenju Bayern v prednosti in bo na koncu tudi postal prvak. Gotovo pa bo imel na vsaki tekmi precej dela. Bavarci so izraziti favoriti, vendar njihovi rezultati niso preveč suvereni.

Kako ste občutili veličino Bayerna v Nemčiji?
V Nemčiji je ta pogled nekoliko drugačen, kot pa pri nas. V Sloveniji vidimo štiri nemške klube in se ukvarjamo bolj z njimi, medtem, ko so ostali v drugem planu. V Nemčiji je drugače, veliko pozornosti so deležni tudi drugi klubi. Tako, da ta razlika ni tako velika, kot morda pri nas v glavah. Tudi drugi klubi, kot so Bielefeld, Hannover in podobni, ki pri nas nimajo težo, so v Nemčiji zelo izpostavljeni.

Na dnu so razlike majhne. Kako gledate na lasten položaj pred začetkom drugega dela?
Naš cilj je ostati v ligi, na katerem mestu bomo, pa je manj pomembno. Želimo biti vsaj petnajsti. Smo pa gotovo v ožjem krogu največjih kandidatov za izpad. To pomeni pet klubov, Duisburg, mi, Nürnberg, Rostock in potem še nekaj tistih, ki so nad nami, recimo Wolfsburg, Bochum in Hertha, ki niso brezskrbni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.