Šport > Moto športi
5271 ogledov

Množično trčenje na startu, na koncu presenetljivi zmagovalec

formula 1 Profimedia
Lepa usluga Valtterija Bottasa za Lewisa Hamiltona.

Že prvi krog na Veliki nagradi Madžarske je prinesel veliko dramo. Valtteri Bottas je slabo startal, nato pa v prvem ovinku na deževni stezi prepozno zaviral in trčil v zadek bolida Landa Norrisa. Tega je nato odneslo v oba Red Bullova voznka, v gneči pa je sledilo še eno trčenje, ki je izločilo Ferrarijevega Charlesa Leclerca. Poleg slednjega in Bottasa so z dirko, ki je bila prekinjena, končali še Norris, Lance Stroll in Sergio Perez.

Še pred trkom je prvi zavoj uspešno zaključil Lewis Hamilton in se kot edini odpeljal naprej. Za njim je sledil kaos, ki ga je povzročil njegov moštveni kolega. Med favoriti je Verstappen na primer padel na 13. mesto in je s te pozicije po prekinitvi tudi startal v drugo. V prvo peterico so se sicer prebili Esteban Ocon, Sebastian Vettel, Carlos Sainz in Yuki Tsunoda. Slednji je napredoval na primer za kar 12 mest glede na kvalifikacijsko uvrstitev.

Nato pa so naredili napako pri Mercedesu. Samo Hamilton je odvozil celoten ogrevalni krog, prav vsi ostali so krenili v bokse po menjavo pnevmatik. Tako je Britanec sam čakal na startni ravnini, vsi ostali pa so se v dirko podali iz boksov. Ko je Lewis nato v naslednjem krogu tudi sam zavil po nove gume, je padel na takrat zadnje mesto, bil je šele 14. 

Lewis Hamilton | Avtor: Profimedia Profimedia

Sedemkratni svetovni prvak je imel na progi, ki ne omogoča veliko prehitevanj, težave s prebijanjem naprej, Britanec pa se je po raidu tudi pritoževal, da se preprosto ne more približati na papirju nekonkurenčnim bolidom. Do 20. kroga, ko je še drugič zavil na postanek, in prišel na 11. mesto, Verstappen s poškodovanim dirkalnikom je bil deveti. Vodil je Ocon pred Vettlom, Nicholasom Latifijem, Tsunodo in Sainzom.

Hamilton je s hitrejšim postankom prišel pred Verstappna in Daniela Ricciarda. Britanec se je z novimi pnevmatikami do 45. kroga prebil na četrto mesto, Verstappen je bil 12. Še naprej je vodil Ocon pred Vettlom, tretji je bil Sainz.

V 48. od 70 krogov je Hamilton še enkrat moral v bokse, pred njega se je prebil Fernando Alonso. Vettel je napadel Ocona, a se ni uspel prebiti pred Francoza. 

Sedem krogov kasneje je Hamilton dvakrat napadel Alonsa, dirkalnika sta bila že poravnana, a je španski veteran s pravilno linijo ostajal pred nekdanjim moštvenim kolegom. Boj med obema je trajal kar 10 krogov, nato je Hamiltonu le uspelo streti dvakratnega svetovnega prvaka. Sledil je še obračun Hamiltona s Sainzom, ta se je tri kroge pred koncem prebil na tretje mesto. Za še kaj več mu je zmanjkalo časa.

Ocon se je medtem uspel oddaljiti od Vettla, prišel je do svoje prve zmage v karieri dirkača formule 1.Postal je 14. francoski dirkač in skupno 111. v zgodovini z zmago v formuli 1.

Esteban Ocon | Avtor: Epa Epa

Vettel je še uspel ohraniti nekaj prednosti pred Hamiltonom, za slednjim sta ciljno črto prečkala Sainz in Alonso. Verstappen je osvojl eno točko za 10. mesto.

"Kakšen trenutek. Sijajno se počutim. Fantastično, kaj naj sploh povem? Čestitke tudi Fernandu, odlično sva se borila in pokazala pravo moštveno delo," je po zmagi dejal 24-letni Francoz.

"Esteban ni naredil niti ene napake, zaslužil si je prvo zmago. Za nas je ta rezultat odličen, je pa res, da bi seveda raje videl sebe na prvem mestu, ker sem bil tako blizu," pa je tekmecu čestital Vettel.

Dirka je sicer prinesla tudi menjavo na vrhu seštevka SP, kjer ima Hamilton zdaj 192 točk, Verstappen pa 186. Daleč zadaj so vsi drugi, na tretjem in četrtem sta ostala Norris (113) in Bottas (108).

Naslednja dirka bo po poletnem premoru 29. avgusta v belgijskem Spa-Francorchampsu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice