Šport > Moto športi
1346 ogledov

Nesreča Lewisa in Maxa, slednji v ogrado, prvi po kazni do zmage

Lewis Hamilton, Max Verstappen Profimedia
Odstop vodilnega v skupni razvrstitvi, njegov veliki tekmec do zmage.

Dirka v Silverstonu je bila hitro prekinjena, že v prvem krogu sta trčila vodilna moža letošnjega prvenstva. Lewis Hamilton je v boju, ki je trajal kar nekaj ovinkov, skušal prehiteti Maxa Verstappna, vozili pa sta trčili. Britanec je s težavo ostal na stezi, Nizozemca pa je z veliko hitrostjo odneslo v zaščitno ogrado.

Iz vozila je izstopil zelo previdno in počasi, zdravniško osebje ga je kasneje odpeljalo v reševalno vozilo. Verstappen je pred tem sicer pomahal navijačem. Po pregledih v ambulanti na dirkališču so ga morali pozneje odpeljati še na podrobnejše zdravniške preglede.

Dirka je bila za kar nekaj časa prekinjena z rdečo zastavo. V vodstvo se je sicer po trku obeh vodilnih prebil Ferrarijev dirkač Charles Leclerc, ki je dirko sicer začel s četrtega startnega položaja, pred njim je nekoliko 'zaspal' Valtteri Bottas. 

Hamilton je po trku v radio sicer dejal, da je bila to njegova linija, tekmeca je skušal prehiteti po notranji strani zavoja Copse, v moštvu Red Bulla pa so bili seveda povsem drugačnega mnenja. Zahtevali so kazen za sedemkratnega svetovnega prvaka. Pri Mercedesu so dejali, da sta bila ob prehitevanju dirkača že vzporedna in bi Nizozemec moral popustiti. Kljub pritiskom Red Bullovega tabora je Hamilton ob ponovnem startu začel z drugega mesta.

Leclerc je ubranil prvo mesto, sledil mu je omenjeni Britanec, na tretjo mesto pa se je ob novem slabem začetku Bottasa prebil Lando Norris. Kmalu je prišlo obvestilo, da je Hamilton zaradi nesreče prejel desetsekundno kazen in da jo mora odslužiti še pred prvim postankom v boksih.

Leclerc je še pred polovico dirke sicer trikrat obvestil svojo ekipo, da mu je za hip ugasnil motor. Hamilton vseeno ni resneje ogrozil Monačana. Med postanki je Bottas znova prišel pred Norrisa, mehaniki so pri slednjem imeli težave z zadnjo desno pnevmatiko, zato je šlo po zlu nekaj sekund, pred oba pa se je začasno prebil Carlos Sainz mlajši.

Hamilton je 'oddelal' deset sekund kazni, nato pa so mu lahko zamenjali pnevmatike. Na stezo se je vrnil za Norrisom. V tem trenutku sta bila tako na prvih dveh mestih Ferrarijeva dirkača - Leclerc in Sainz Jr. Ta je imel veliko smole, tokrat je nagajala leva sprednja guma. Drugače je bilo pri Leclercu, ta je menjavo opravil zelo hitro in ostal prvi. Za njim so se vozili Bottas, Norris, Hamilton, Daniel Ricciardo in Sainz.

Hamilton je v 31. od 52 krogov prehitel Norrisa in se prebil na tretje mesto, kasneje je ugnal še moštvenega kolega Bottasa in se začel približevati tudi Leclercu.

Charles Leclerc | Avtor: Profimedia Profimedia

V 46. krogu je razlika znašala le še dobre tri sekunde, tri kroge pred koncem pa se je spustila pod sekundo. V 50. krogu je že prišlo do odločilnega napada, Leclerc je ob prehitevanju Britanca zapeljal na robnik in izgubil pravi oprijem, Lewis pa se je odpeljal mimo in na koncu slavil zmago pred domačimi navijači. Slavil je že 99. v karieri voznika formule 1. Leclerc se je tako moral zadovoljiti z drugim mestom, Bottas je bil tretji.

Hamilton je z zmago zaostanek v SP za Verstappnom zmanjšal na le osem točk.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice