Šport > Kolesarstvo
15802 ogledov

Iz Švice odlične novice za Primoža Rogliča

Dirka po Romandiji Profimedia
Carlos Rodriguez potrdil skupno zmago na dirki po Romandiji, na stopničkah končala kar dva kolesarja Bore-hansgrohe.

Medtem ko slovenski kolesarski šampion Primož Roglič še kar zdravi poškodbe, ki jih je utrpel pri padcu na dirki po Baskiji, ga lahkjo navdušujejo predstave njegove ekipe Bore-hansgrohe, potem ko sta izjemno zahtevno šestdnevno etapno dirko po Romandiji kar dva njegova moštvena kolega končala na stopničkah.

Za tremi velikimi tritedenskimi dirkami eno najprestižnejših etapnih dirk je sicer dobil Španec Carlos Rodriguez iz ekipe Ineos Grenadiers, medtem ko sta mu družbo na zmagovalnih stopničkah delala Rus Aleksander Vlasov, ki bo zagotovo Rogličev pomočnik na letošnjem Touru, ter veliko odkritje dirke, komaj 23-letni Nemec Florian Lipowitz.

Zadnja etapa dirke po Romandiji s startom in ciljem v Vernierju (150,8 km) je sicer v deževnih razmerah po sprintu nekoliko razredčene glavnine pripadla Francozu Dorianu Godonu (Decathlon AG2R La Mondiale), ki je tako dobil obe sprinterski etapi letošnje izvedbe dirke. Tokrat je ugnal Italijana Simoneja Consonnija (Lidl-Trek) in Novozelandca Diona Smitha (Intermarche-Wanty).

Dirka po Romandiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Rodriguez je etapo končal na 27. mestu, a v času zmagovalca etape, kar je bilo dovolj, da je na koncu zadržal sedem sekund prednosti pred tokrat 25. Vlasovom in devet sekund pred tokrat 21. Lipowitzem.

Slovenca Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) nista posegla po visokih uvrstitvah. Medtem ko je Tratnik popustil v najtežjih etapah, je Govekar ciljal na boljše uvrstitve v sprintih. V prvi etapi je bil v sredo šesti. V skupnem seštevku je bil Tratnik 32. (+9:41), Govekar pa 90. (+41:15).

Današnja zadnja etapa je bila na malce razmočenih cestah v okolici Verniera precej kaotična, a zaradi ne preveč zahtevne trase ni ponudila pretresov v skupnem seštevku. Do ubežne skupine je v prvem delu etape skušal priti tudi Tratnik, a mu to naposled ni uspelo.

Četverico ubežnikov so tako sestavljali Rémi Cavagna, Darren Rafferty, Alexandre Balmer in Marco Brenner, ki pa si nikoli niso uspeli privoziti prednost večje od dobrih dveh minut. 29 kilometrov pred ciljem so bili ujeti in začeli so se novi neuspešni napadi. V zadnjih desetih kilometrih je znova poizkusil tudi Tratnik, a je ekipa Lidl-Treka nadzorovala dogajanje v nekoliko razredčeni glavnini.

V sprintu je imel nato po boljšem zadnjem zavoju največ moči Godon, ki je slavil drugo etapno zmago na letošnji dirki. Govekar je v sprintu zasedel 14. mesto, Tratnik pa je ciljno črto prav tako v času glavnine prečkal kot 58. Carlos Rodriguez je s 27. mestom le potrdil svojo šesto profesionalno zmago v karieri.

Dirka po Romandiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Komaj 23-letni Rodriguez je tako po lanski zmagi na etapi dirke po Franciji dosegel novo največjo zmago svoje kariere, saj so na dirki po Romandiji nastopili številni kolesarski šampioni, kot so Enric Mas, Juan Ayuso, Simon in Adam Yates, Richard Carapaz, Lenny Martinez, Giulio Ciccone, Rigoberto Uran, Jai Hindley, Tao Geoghegan Hart, Egan Bernal, David Gaudu ... Primoža Rogliča pa je zagotovo navdušilo, da sta pred vsemi omenjenimi kolesarskimi zvezdniki končala tudi njegova moštvena kolega, na katera bo tekom sezone še kako računal.

Naslednja dirka svetovne serije bo v sredo, ko bo na vrsti enodnevna klasika Eschborn-Frankfurt, v soboto pa se bo že začela prva tritedenska preizkušnja sezone po Italiji s Slovenci Tadejem Pogačarjem, Domnom Novakom (oba UAE Team Emirates), Luko Mezgecem (Jayco-AlUla) in Tratnikom.

 

* 77. dirka po Romandiji, skupni seštevek po petih etapah:
  1. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)         15:44:46
  2. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-hansgrohe)             + 0:07
  3. Florian Lipowitz (Nem/Bora-hansgrohe)               0:09
  4. Ilan Van Wilder (Bel/Soudal Quick-Step)             0:21
  5. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                  0:27
  6. Enric Mas (Špa/Movistar)                            0:38
  7. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)         0:49
  8. Lenny Martinez (Fra/Groupama-FDJ)                   0:52
  9. Tao Geoghegan Hart (VBr/Lidl-Trek)                  1:02
 10. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                  1:23
...
 32. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a Bike)                9:41
 90. Matevž Govekar (Slo/Bahrain-Victorious)            41:15
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice