Šport
4371 ogledov

Dvakratna olimpijska prvakinja tokrat brez kolajne

Sandra Perković Epa
Američanka Allmanova najboljša v Tokiu v metu diska, Perkovićeva četrta.

Američanka Valarie Allman je na olimpijskih igrah v Tokiu osvojila zlato medaljo v metu diska. Orodje je zalučala 68,98 metra, več kot dva metra dlje kot njena najbližja tekmica. Srebro je osvojila Nemka Kristin Pudenz z metom 66,72 m, bron pa Kubanka Yaime Perez s 65,72 m.

Hrvatica Sandra Perković je zmogla 65,01 m v tretjem metu in končala na nehvaležnem četrtem mestu v lovu na tretje zaporedno zlato na OI. Če bi ji to uspelo, bi postala prva atletinja v zgodovini, ki bi ji v eni sami disciplini uspelo nanizati zmage na treh zaporednih igrah.

Na Hrvaškem so bili prepričani v novo odličje svoje šampionke, a se tokrat ni izšlo. V prvem metu je Perkovića izvedla zanesljiv in kontroliran met, a je bila daljava temu primerna. Sledil je met diska v mrežo, nato pa je v Tokiu začelo močno deževati. Potem ko je kar nekaj tekmovalkam zaporedoma spodrsnilo v krogu, je bilo tekmovanje prekinjeno. 

Kristjan Čeh Čeh: Šport "Imam 22 let, imam še veliko časa"

Metalke diska so se nato vrnile, a tudi nekoliko osušeni krog ni več omogočal boljših rezultatov. Perkovićeva je sicer popravila svoj dosežek iz prve serije, nato pa sta še dva meta končala v mreži. Medtem je kot edina svojo znamko precej izboljšala Pudenzova, ki se je prebila na drugo mesto. Allmanovi je zmagoviti met sicer uspel že v prvem poizkusu. 

Valarie Allman | Avtor: Xinhua/STA Xinhua/STA

Perkovićeva je poskusila še v šesto, a svojega rezultata ni izboljšala. Tako je po več kot desetih letih ostala brez kolajne na velikih tekmovanjih. Doslej je bila dvakrat olimpijska in svetovna prvakinja, osvojila je še srebro in bron na SP, petkrat pa je bila najboljša na evropskih prvenstvih.

Doslej sta sicer le dva atleta osvojila štiri zaporedne zlate kolajne v eni disciplini. Pokojni Al Oerter je bil najboljši prav v disku na OI v Melbournu (1956), Rimu (1960), Tokiju (1964.) in Mexico Cityju (1968), njegov rojak Carl Lewis pa je vso konkurenco premagoval v skoku v daljino, najboljši je bil v Los Angelesu (1984), Seoulu (1988), Barceloni (1992) in Atlanti (1996.). Slednji je v karieri skupno osvojil kar devet zlatih in eno srebrno olimpijsko kolajno, bil je namreč tudi izjemen sprinter.

V ženski konkurenci še nobena atletinja ni posegla po treh zaporednih zlatih odličjih v eni disciplini.

Kristjan Čeh Najuspešnejši atlet: Šport "Pričakujem odličje, Čeh lahko dominira še 15 let, a treba bo ukrepati"
Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 08:05 03.avgust 2021.

    Na OI žal štejejo samo medalje .

  • asmas1965 19:32 02.avgust 2021.

    je ta portal financiran s strani HDZ ,ker stalno vsiljujete novice vezane na hrvatijo.