Slovenija
15621 ogledov

Od ponedeljka naprej se boste zjutraj v službo vozili 15 km/h počasneje

Zastoji na obvoznici Žurnal24 main
Od ponedeljka zjutraj bo hitrost vozil veliko manjša.

Na prvi šolski dan bodite strpni v prometu in se v vrtce, službe in šole odpravite prej kot po navadi. Počitnic je konec, tuji turisti še niso končali s počitnicami, ponekod pa še zamujajo poletna cestna dela.

Delavci lovijo zadnje minute za delo

Pred rondojem Tomačevo smo v nedeljo popoldan opazili, da delavci niso postavili še več sto metrov ograje. Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je ob koncu šolskega leta začela z gradbenimi deli na odseku med krožiščem Tomačevo in križiščem z Brnčičevo ulico. Med prenovo Štajerske ceste, ki naj bi bila predvidoma končana do 31. avgusta, so na novo preplastili 3,6 kilometra vozišča. Vendar pa je bila delna zapora cestišča (v obe smeri sta bila zaprta prehitevalna pasova) zaradi zamenjave varnostne ograje v ločilnem pasu smernih vozišč še v nedeljo, 2. septembra, popoldan. Pa čeprav je na tabli, ki opozarja na cestna dela, označeno, da bodo dela končana do konca avgusta. Torej do petka.

Delna zapora ceste | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Balon sredi krožišča Tomačevo Balon na krožišču Slovenija Balon zaradi vetra pristal sredi krožišča Tomačevo

Na odseku med krožiščem Tomačevo in križiščem z Brnčičevo ulico v času delne zapore dodatni zastoji nastajajo tudi zaradi neznanja voznikov, predvsem zaradi nepravilnega vključevanja pri zoženju vozišča iz dveh pasov v eno pred delavnimi zaporami. O tem smo pisali tukaj.

Kljub poletnemu dopustniškemu zatišju je bilo v juliju in avgustu na omenjeni cesti v jutranjih konicah, ko se vozniki iz Domžal, Mengša in Kamnika vozijo v Ljubljano in popoldanskem času, ko se ljudje iz dela vračajo domov, kaotično. Na območju omenjenih cestnih del so nastajali daljši zastoji.

V nedeljo popoldan so imeli delavci nepostavljene še nekaj sto metrov ograje, ki naj bi jo po zagotovilih, ki smo jih zasledili na spletnih straneh Mestne občine Ljubljana (MOL), dokončali do nedelje do polnoči. 

Delna zapora ceste | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

DDC mora najprej preveriti zahtevke SCT o dodatnih delih in stroških, nato pa se Rondo Tomačevo Slovenija Po krožišču Tomačevo se ni sprehajal otrok, ampak ...

Pričakujte večje zgostitve

Dars ob začetku šolskega leta na svojih spletnih straneh opozarja, da se na cesto vračajo šolarji, zato bodo nastajale večje zgostitve in zastoji ob jutranjih in popoldanskih prometnih konicah, ki so najmočnejše med 6.30 in 8.30 uro zjutraj ter med 15. in 17. uro popoldne. Ponekod po Evropi še trajajo počitnice, zato bo na cestah še dosti turistov. Manj v smeri proti morju, več pa v obratni smeri.

Pri Darsu so pred časom razkrili graf, ki prikazuje, za koliko se hitrost v prvem tednu septembra zmanjša v primerjavi z zadnjim tednom v avgustu.

Podatki sicer veljajo za leto 2016, Darsov hitrostni graf pa je razkril, da se ob 8. uri zjutraj povprečna hitrost na avtocesti A1 Domžale Ljubljana zniža za 15 km/h, iz 90 km/h na 75 km/h. Ob 6. uri zjutraj je na isti relaciji povprečna hitrost v septembru 110 km/h, ob 7. uri 90 km/h, ob 8. uri 75 km/h, ob 9. uri med 95 km/h in 100 km/h, ob 10. uri pa spet 110 km/h. V popoldanskih urah se promet močno poveča med 15. in 17. uro., in sicer zlasti na avtocestah v bližini večjih slovenskih mest ter na vpadnicah v večja mesta.

Zastoji na avtocestah | Avtor: PIC PIC

Največje prometne obremenitve pričakujejo ob koncu tedna in v ponedeljek, in sicer na ljubljanski obvoznici ter od mejnih prehodov s Hrvaško (Gruškovje, Dragonja, Sečovlje) proti Avstriji. Zastoji bodo predvsem na najbolj obremenjenih mejnih prehodih v Istri. Ves čas je pričakovati zastoje pred predorom Karavanke proti Avstriji, ki se še podaljšajo zaradi kontrole avstrijskih mejnih organov.

Preverili smo Avto V Črnučah in v rondoju Tomačevo zmeda in nagajanje

Z 2. septembrom 2018 v Sloveniji ob sobotah ni več omejitev prometa tovornih vozil do 7,5 ton. Omejitev še velja ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih med 8. do 21. uro.

Po Sloveniji bo na prvi šolski dan na avtocestah in hitrih cestah kar nekaj delnih zapor cestišča. Kje potekajo dela?

Ljubljanska obvoznica

Od avtocestnega razcepa Kozarje proti Brdu je na razdalji približno 400 metrov postavljena zapora zaradi zamenjave protihrupne ograje, ki je bila poškodovana ob lanskem junijskem požaru. Zaprt je odstavni in delno vozni pas. Na Darsu pričakujejo zastoje zlasti pri vključevanju vozil z južne obvoznice za smer proti Brdu oziroma Kranju. Zapora bo trajala predvidoma do 23. septembra 2018.

Na Darsu svetujejo, da lahko k večji varnosti in pretočnosti prispevamo vozniki sami. Poskusimo se izogibati vožnji ob urah, ko so pričakovane največje prometne konice. V času največjih prometnih konic uporabljajmo tudi alternativne poti. Ostanimo strpni vozniki in upoštevajmo cestnoprometna pravila. Predvsem je pomembno spoštovati predpisano hitrost in vzdrževati varnostno razdaljo, saj vsak, tudi manjši trk vozil lahko povzroči daljši zastoj.

Gorenjska avtocesta

Na odseku avtoceste A2 so na odseku med Hrušico (Jesenice - zahod) in Lipcami (Jesenice - vzhod) v obeh smereh vožnje postavljene dnevne delovne zapore obeh prehitevalnih pasov zaradi pripravljalnih del v sklopu celovite obnove odseka. V torek in sredo, 4. in 5. septembra 2018, bo predvidoma med 8. in 23. uro med Brezjami in Podtaborom proti Ljubljani zaprt vozni pas zaradi krpanja cestišča.

Ljubljanska obvoznica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kolone na Karavankah Karavanke Slovenija Kilometrski zastoji na meji in pred predorom

Dolenjska avtocesta

Od 28. avgusta 2018 je na odsekih avtoceste A2 med Novim mestom in Obrežjem postavljenih več vzdrževalnih zapor zaradi sanacije asfaltnega vozišča

Primorska avtocesta

Promet na območju nekdanje cestninske postaje Log je že urejen po obeh smernih voziščih obnovljene avtoceste. Dela se nadaljujejo na območju izven cestišča in bodo zaključena predvidoma do konca septembra 2018.

Na viaduktu Ravbarkomanda se nadaljuje obnova. Promet je po novem urejen po dveh zoženih pasovih na skupni razdalji približno 2,5 kilometra. Dela na objektu, ki je sedaj zaradi sanacije zaprt, bodo zaključena predvidoma do konca septembra 2018. Od 30. avgusta do 6. septembra 2018 v predoru Markovec potekajo vzdrževalna dela

Hitra cesta skozi Vipavsko dolino

Na odseku hitre ceste H4 med cestninsko postajo Nanos in pokritim vkopom Rebrnice 1 je zaradi popravila viadukta Boršt zaprto smerno cestišče proti Vrtojbi (Italiji). Promet je urejen dvosmerno po drugi polovici hitre ceste.

Štajerska avtocesta

Na odsekih avtoceste A1 med priključkoma Celje - vzhod in Celje - center ter med priključkoma Celje - center in Arja vas v smeri proti Ljubljani poteka zamenjava protihrupnih ograj. Promet je v času zapore urejen po dveh zoženih pasovih.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.