Slovenija
2462 ogledov

Miha Škerbinc: "V vojski obstaja skupina neformalnih informatorjev"

Karl Erjavec Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke DeSus Karla Erjavca.
Odstavljeni poveljnik Poveljstva sil Miha Škerbinc: "V vojski obstaja skupina neformalnih informatorjev".

Odstavljenemu poveljniku Poveljstva sil Mihi Škerbincu je bilo po današnjem zaslišanju pred komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb "žal, da nima pooblastila za izjave medijem", zato je odšel brez komentarja, po besedah predsednika preiskovalne komisje Žana Mahniča SDS pa je zaslišanje pokazalo, da Škerbinc ni neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc. "Miha Škerbinc je bil tisti, ki je zadeve skušal pomiriti, dopušča pa tudi možnost, da ga je kdo v postroju, narobe razumel," je dejal Mahnič. Vprašanja glede tega, zakaj se pred vojaškim postrojem govori o zdravju načelnice Ermenčeve, pa ni komentiral.

"V vojski obstaja skupina neformalnih informatorjev"

Škerbinc je pred komisijo med drugim pojasnil, da v Slovenski vojski obstaja skupina "neformalnih informatorjev", ki je zadolžena za t. i. ovaduštvo oz. za to, da med pripadniki širi razne govorice, tudi izmišljene. Na ta način je do njega prišlo več govoric, ki so se pozneje izkazale za povsem neresnične.

Na ta način so se pojavile govorice in medijski zapisi o tem, da naj bi bila načelnica generalštaba zamenjana, čemur pa je Škerbinc, kot je danes po besedah Mahniča pojasnil komisiji, ostro nasprotoval.

Tudi na postroju Škerbinc, kot je zatrdil komisiji, ni neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve, in ima za to tudi 200 prič. Dejal naj bi le, da se mu zdi nesprejemljivo in zavržno, da se načelnico obravnava na tak način, da ima dovolj tega, da se po vojski in v medijih širijo govorice o njenem zdravstvenem stanju, in da takšne govorice slabijo ugled Slovenske vojske, je Škerbinčeve besede povzel Mahnič.

Škerbinc odstavljen na predlog Ermenčeve

Kot je znano, je minister za obrambo Karl Erjavec na predlog načelnice generalštaba SV generalmajorke Alenke Ermenc Škerbinca odstavil s položaja, Škerbinc pa je vložil ugovor zoper razrešitev. "Brigadir Škerbinc je rekel, da ga ne moti to, da je bil razrešen, pač pa način. Nečloveški način," je danes povedal Mahnič.

Kot je ob razrešitvi zapisal Erjavec, je bil razlog za ukrepanje incident, ko je vojska izvajala nočno streljanje z najtežjimi kalibri na vadbišču Poček. Za to menda nista vedela ne minister ne načelnica GŠ Ermenčeva.

V zvezi s tem je Škerbinc komisiji izročil dokument oz. poročilo o izvajanju aktivnosti na omenjenem vadišču. To poročilo je ministru za obrambo Karlu Erjavcu posredovala Ermenčeva, v njem pa med drugim zapisala, da je Slovenska vojska dosledno izvajala vsa prejeta navodila v zvezi z aktivnostmi na vadišču.

Mahnič: "Če minister tako laže vsem nam, ne more biti več minister"

Tako je tudi v primeru spornega streljanja načrtovanje in izvajanje aktivnosti po besedah Mahniča potekalo skladno z dogovorom in usmeritvami vlade ter ministrstva za obrambo. "Če je Slovenska vojska streljala do treh zjutraj, pomeni, da so bile to usmeritve ministra," je povzel Mahnič in pozval k odstavitvi Erjavca. "Če minister tako laže vsem nam, ne more biti več minister"

Dokument, ki ga je načelnica poslala ministru, zato po prepričanju poslanca SDS postavlja na laž ministra za obrambo in opere izmišljene krivde Miho Škerbinca. Erjavec po njegovih besedah namreč trdi, da naj bi Škerbinc kršil linijo poveljevanja in da nočno streljanje ni bilo načrtovano.

Komisija je sklenila, da bo v nadaljevanju opravila še pogovor z načelnico generalštaba, s pripadniki OVS, ki so sodelovali pri zaslišanjih v Poveljstvu sil, in z direktorjem OVS Dejanom Matijevičem, je še povedal Mahnič.

 

Komentarjev 4
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 22:34 02.november 2019.

    Pa kakšna šola Matijevića.On se je takoj po poklicni šoli,mislim da trgovski,zaposlil v SV.Toliko,da je imel eno varnost, službo......Drugače pa fant zabit in potuhnjen.Tako,moje mnenje.

  • ePartizan 21:05 13.junij 2019.

    Pa kdo hudiča še resno jemlje Black Tie Kmetiča: https://www.dnevnik.si/1042759996

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 19:42 13.junij 2019.

    vsi mediji pa tudi MO lažejo in zavajajo, na Počku ponoči ni streljala slovenska vojska ampak Američani, naši vojaški hlapci pa dostikrat niti ne vedo, za kaj gre, ne kdo pije, ne kdo plača. ludhebezbunjenog@press