Slovenija
1 ogledov

V Mariboru bodo stavkali

"Ne gre le za simbolično zmanjšan znesek, temveč gre za plačilo, ki je zmanjšano Žurnal24 main
Zdravniki nezadovoljni zaradi manjšega plačila pri razporeditvi na dežurstva. Zdravniški sindikat v UKC Maribor že napoveduje stavko.

"Obiski predstavnikov Fidesa v zavodih, v katerih je prišlo do najbolj množičnih kršitev, so pokazali, da člani sindikata pričakujejo še odločnejšo akcijo," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik zdravniškega sindikata Konrad Kuštrin.

Konkretno, sindikat UKC Maribor ob naslednjem izplačilnem dnevu napoveduje stavko v obliki popolne prekinitve dela zdravnikov, če vodstvo ne bo prenehalo razporejati zdravnikov na dežurno mesto proti njihovi volji. Kot poudarja Kuštrin, se podobno utegne zgoditi tudi drugod, recimo v Brežicah, kjer so tudi zaznali več kršitev.

Dežurno delovno mesto
Od novega leta so številni zdravniki za opravljanje nujne medicinske pomoči plačani po t. i. dežurnem delovnem mestu, po katerem se večina dodatkov (nočni, nedeljski in praznični) prepolovi, pojasnjujejo v sindikatu in dodajajo, da so zdravniki na to delovno mesto v številnih zavodih razporejeni brez soglasja.

"Javni zavodi so januarja množično kršili sporazum, ki določa, da se zdravnika lahko razporedi na delovno mesto, plačano po dežurnem mestu, le z njegovim pisnim soglasjem," so zapisali. Sporazum sta ministrstvo in Fides podpisala septembra lani, da bi preprečila sesutje zdravstvenega sistema zaradi umika soglasij za nadurno delo skoraj 3000 zdravnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.