Slovenija > Črna kronika
8275 ogledov

Da mamino truplo ne bi smrdelo, ga je polival z ustno vodico

Italijanska policija - fotografija je simbolična epa
Aleš Krošelj je sinu dejal, da mu je ubil babico Nado, ta pa ga je prijavil policiji.

Štiridesetletni Aleš Krošelj iz Kočevja že od 15 do 20 let hodi na metadonske terapije v tamkajšnjem zdravstvenem domu. V razmerju je dobil sina, a je bila tudi zdaj že bivša partnerica odvisnica. Prav tako je bil, ali je še – ni znano, kako uspešno je bilo zdravljenje – odvisnik tudi zdaj že polnoletni sin, ki se je od svojega enajstega leta selil iz ustanove v ustanovo in je zdaj menda brezdomec v Ljubljani. In nenazadnje je droge uživala še Aleševa 67-letna mama Nada Krošelj, ki je umrla decembra lani.

Aleš Krošelj | Avtor: D. M. D. M.
Sprla sta se, ko je dobila pokojnino

Ljubljanski tožilec Sedin Kičin je prepričan, da po zbranih dokazih ni nobenega dvoma, da je bila žrtev nasilja, krivec pa nihče drug kot Aleš. Obtožen je torej uboja lastne matere, vendar s pomembno olajševalno okoliščino: dejanje naj bi zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi neugotovljene duševne motnje in dolgoletnega uživanja drog ter alkohola.

Povod za nasilni obračun naj bi bil po naših neuradnih podatkih denar. Krošelj, ki ima končano osnovno šolo, je brezposeln, Nada pa si v zdaj že nekdanji Tekstilni zagotovo ni prislužila bajne pokojnine. Ob najemnini za stanovanje in drugih tekočih stroških ter očitnih potrebah po drogah sta tako le stežka stikala konec s koncem. Prepiri med njima naj bi tako izbruhnili predvsem ob koncu meseca, ko je prejela penzijo.

Tako je bilo tudi konec lanskega novembra. Kot smo slišali danes na sodišču, je Krošelj v četrtek, 30., prišel pred metadonsko ambulanto in grozil z nožem, da bo vse pobil. Nato je pobegnil in policisti so ga, že povsem umirjenega, zaslišali doma. Ko je prispela tudi Nada, je na njihovo vprašanje, če se počuti ogroženo, odgovorila, da ne, zato so odšli, Alešu pa napisali plačilni nalog.

Zdel se mu je živčen

Na ta dan je h Krošljevim prišel tudi njegov znanec, brezdomec, ki je v preiskavi povedal, da se mu je Aleš zdel živčen, da je na mamo vpil, da je ona kriva, ker sta izgubila hišo, celo razbil naj bi ji telefon. Potem je obiskovalec odšel, nekateri sosedje pa naj bi kasneje iz stanovanja slišali kričanje, po katerem je vse potihnilo.

V začetku naslednjega tedna je na Krošljeva vrata potrkal njegov sin – ki je prevzel materin priimek - da bi prevzel svoja tam shranjena zimska oblačila. V preiskavi je povedal, da je ob vstopu v stanovanje začutil sladkast smrad, takšen vonj naj bi imela trupla, kot je videl v televizijskih oddajah. Nado je videl ležati na sedežni garnituri, prekrito z odejami tudi čez glavo. "Ubil sem ti babico," naj bi mu rekel Aleš, ki je na obrazu nosil masko. Spominjal se je tudi stekleničke z ustno vodico na klubski mizici, s katero naj bi bilo polito  truplo.

Stanovanje zanemarjeno in umazano

Ko se je le izmuznil nazaj na ulico, naj bi mimoidočim skušal razložiti, kaj se je zgodilo v bloku, a ga menda ni nihče poslušal, zato je poklical policiste. Ti so v torek, 5. decembra, Krošlju odvzeli prostost in takoj začeli s preiskavo. Preiskovalna sodnica je med drugim opazila, kako zanemarjeno in umazano je bilo stanovanje, v njem so ležale tudi injekcijske brizge. Naslednji dan so opravili obdukcijo, ki je pokazala, da je bila Nada mrtva vsaj 72 ur, v njenem telesu pa so našli samo sledove antidepresivov. Usodna je bila krvavitev v možganih, ob tem je imela polomljeno večino reber. Poškodbe bi lahko nastale delno ob padcu, a bi bil en sam premalo za tako hude posledice, po izvedenskem mnenju so jih povzročili tudi udarci "s topim predmetom ali delom telesa", v glavo naj bi dobila najmanj štiri, verjetno tudi z nogo.

Izvedenka za preiskave DNK je na Krošljevih rokah našla sledove dveh oseb, druga je bila zelo verjetno Nada.

Krošelj vztraja, da je mamo videl neodzivno ležati na tleh potem, ko je po odmerku prišel k sebi, tožilec Kičin pa mu, nasprotno, očita, da jo je med 30. novembrom in 2. decembrom z rokami in nogo večkrat udaril tako, da je padla na tla in zaradi možganskih krvavitev umrla.

Tehtala le 37 kilogramov

Odvetnik Igor Bernik edini obremenilni dokaz zoper svojega klienta vidi v izjavi njegovega sina, "ki pa je vzeta iz konteksta in je verjetno posledica prigovarjanja policistov ob zaslišanju": "Bremeni ga tudi, da je bil v stanovanju, v katerem je preminila oškodovanka, a to je vendar njegov dom. Tožilstvo in policija tudi nista zaslišala drugih morebitnih osumljencev in opravila razgovorov s stanovalci, čeprav je bilo znano, da sta bila oškodovanka in obtoženec odvisnika od drog in alkohola ter sta pogosto gostila druge odvisnike. To odpira jasno možnost, da je v kritičnem obdobju lahko v stanovanje prišel nekdo tretji. Tudi izvedenec pa ni mogel potrditi, kakšna je bila dinamika nastanka poškodb in povsem izključiti padca, kar bi bilo mogoče glede na fizično stanje oškodovanke, ki je nedolgo pred tem prebolela hudo pljučnico." Mimogrede, Nada je pri višini 161 centimetrov tehtala vsega 37 kilogramov.

Psihiatrični izvedenec dr. Dragan Terzič je danes svetoval ambulantno psihiatrično zdravljenje, ker da je nevarnost ponovitve takšnega dejanja ob abstinenci majhna. Je pa res, da bi se ga moral Krošelj redno udeleževati.

Na istem hodniku še en uboj

Slabih sedem mesecev po Nadini smrti se je v istem nadstropju bloka na Trgu sv. Jerneja zgodil še en uboj. Dvaintridesetletnega Alena P. naj bi v soboto, 22. junija, do smrti zabodla sedem let starejša partnerica Maja N. Oba na socialni podpori, sta se po izpovedi sosedov že v preteklosti glasno prepirala in tudi v tem primeru naj bi bilo govora o odvisnosti, vsaj od alkohola. Kot so nam sporočili z ljubljanskega okrožnega tožilstva, sodna preiskava zoper Majo N. še ni končana.

Fotografija je simbolična.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.