Slovenija
11963 ogledov

Marta Kos o tem, zakaj sta se z Golobom razšla

zaslišanje Marta Kos
1/21
Saša Despot
Marta Kos je dobila podporo pristojnega odbora v slovenskem parlamentu. Prepričana je, da ji je bil zaupan resor, na katerem bodo njene kompetence prišle do izraza.

Kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos je dobila podporo Odbora za zadeve EU. Podprlo jo je devet članov odbora, pet jih je bilo proti. Razprava je trajala več kot štiri ure in je bila trenutke precej burna. 

Ob začetku seje odbora, na kateri se je Marta Kos predstavila, je po predstavitvi dnevnega reda poslanec SDS Žan Mahnič dal postopkovni predlog. "V Politicu sem bral, katerih pet politikov ne bo dobilo podpore. V izogib temu, da bi se Slovenija izognila še eni blamaži, predlagam, da se seja za pet, deset minut prekine in da kandidatki čas, če bi odstopila od kandidature in prihranila Sloveniji sramoto, če bo na zaslišanju zavrnjena," je predlagal Mahnič. Opozoril je, da morajo kandidati v evropskem parlamentu dobiti dvotretjinsko podporo. 

O tem, da vplivni bruseljski portal Politico ocenjuje, da Marto Kos čaka težko zaslišanje, lahko preberete več tukaj. Romana Tomc, ena od podpredsednic EPP, je že napovedala, da poslanci SDS slovenske kandidatke pred zaslišanjem ne bodo podprli.

zaslišanje Marta Kos | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Širitev je sinonim za EU"

Marta Kos je v svoji predstavitvi dejala, da morajo biti evropski komisarji kompetentni, zavezani EU in neodvisni. Prepričana je, da izpolnjuje te zahteve, saj so zanjo vrednote in cilji EU sveti.

Evropa pred nalogo, kako okrepiti svojo konkurenčnost, pri čemer je spomnila na poročilo Maria Draghija. Po njenih besedah je glavna naloga EU poglobiti notranji trg in odpraviti birokracijo, da bi se povečalo zanimanje za zasebna vlaganja. Za zagotovitev gospodarske suverenosti bo potrebna tudi vrnitev industrije v Evropo. Poseben izziv bo, kako dokončati zeleno preobrazbo, okrepiti gospodarstvo in poskrbeti za socialno vzdržnost. 

zaslišanje Marta Kos | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Marti Kos je Ursula von der Leyen namenila vodenje resorja širitve. Resor je Sloveniji pisan na kožo, saj je sama uspešen primer širitve unije in imamo veliko izkušenj, ki jih lahko uporabimo pri nadalnji širitvi Unije.

Kot je poudarila Kos, je celoten sklop širitve tokrat združen v enem samem resorju, "tudi obnova Ukrajine, vredna 60 milijard evrov". Skupaj z Ukrajino so odprta vrata za vstop v EU tudi Gruziji in Moldaviji. "Širitev je sinonim za EU in EU je zame sinonim za mir. Mir je sinonim za stabilnost, varnost, prihodnost, povezanost, vključenost," je dejala Kos.

Širitev je strateška, gospodarska in varnostna prioriteta EU. "Želimo si odpiranja novih poglavij," je dodala. Za resor širitve bodo pomembna tudi ostale teme, ki si jih je prihodnja komisija zastavila za prioritete. 

zaslišanje Marta Kos | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Z državami, ki so v portfelju za širitev, so države, s katerimi se bodo pogovarjali tudi o migracijah. Pri tem se bo treba osredotočiti na vzroke za migracije, učinkovit mejni nadzor itd. 

Naloge, ki jih je Marti Kos naložila predsednica komisije Ursula von der Leyen, bodo od komisarke zahtevale sodelovanje z vsemi službami EU. Ne nazadnje širitev EU pomeni tako povečanje vpliva kot zunanjetrgovinske partnerice kot tudi naložba v našo varnost. Širitev je gibalo gospodarskega in družbenega razvoja, obenem pa tudi način spodbujanja stabilnosti.

Potrebujemo Evropo, ki se bo hitreje odzivala in odločala, za kar bo treba poenostaviti postopke. Oblikovanje prihodnosti EU mora biti skupni trud vseh evropskih institucij in držav članic. V ospredju vseh aktivnosti EU morata biti čut za pravni red in pravičnost. Po mnenju Kos morajo vse države članice in državljani vedeti, katere so evropske vrednote, kaj pomenijo in kako jih živeti. 

Marta Kos mora preden nastopi delo evropske komisarke pridobiti soglasje Evropskega parlamenta. Kandidati bodo zaslišani pred pristojnimi odbori, nato pa za potrditev potrebujejo dvotretjinsko večino. 

Poglajen želel pojasnilo glede izjave o Rusiji

Poslanec Andrej Poglajen, SDS, je spomnil na izjavo Marte Kos po invaziji Rusije na Ukrajino, da si do Rusije ne bi smeli zapirati vrat. S tem je komentirala umik soglasja častnim konzulom Rusije v Sloveniji in slovenskemu častnemu konzulu za Belorusijo. Kos mu je odgovorila, da je še posebej v času, ko pride do konfliktov, treba delati tako, da imamo odprta vrata. "Še vedno pozdravljam to, da je Janez Janša šel takrat v Ukrajino in da ni nobena politična stranka nasprotovala pomoči Ukrajini," je dodala.

Na vprašanje, kje plačuje davke, je pojasnila, da se je preselila k možu v Švico in zato tam plačuje davke.

Kos tudi o tem, zakaj sta se razšla z Golobom

Poslanca SDS Andreja Kosija je zanimalo, kako to, da ima kandidatka zdaj zaupanje predsednika vlade Roberta Goloba, medtem ko sta se v času predsedniške kampanje razšla. "Moje mnenje je, da če se ne strinjaš s šefom in nimaš možnosti, da ga spremeniš, greš. Ne samo v smislu zaupanja, ampak tudi čisto praktičnih stvari, kaj bi bilo dobro narediti," je pojasnila. Spomnimo, Marta Kos je bila ena od ustanoviteljic in najvplivnejših članica Gibanja Svoboda. Bila je kandidatka stranke za predsednico države, vendar je od kandidature odstopila. Decembra 2022 je iz stranke izstopila in ob tem dejala, da "to ni več moja stranka!"

zaslišanje Marta Kos, Žan Mahnič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Mahnič prepričan, da ni primerna kandidatka

Poslanec Mahnič meni, da Marta Kos ni primerna kandidatka iz več razlogov, med drugim tudi, ker so nima takšnih političnih izkušenj kot kandidati in kandidatke za ostale resorje. Očital ji je, da so v poslanski skupini SDS zaman čakali na njeno predstavitev, od nje pa želeli tudi odziv na očitke o mobingu, ko je delala kot veleposlanica.

Kos je zavrnila očitke o mobingu. Z mesta veleposlanice v Bernu je odšla "zaradi nestrinjanja s politiko takratne vlade". Na očitke o pomanjkanju političnih izkušenj v primerjavi s preostalimi kandidati je odgovorila z besedami, da je ekipo izbirala Ursula von der Leyen in je v njej očitno prepoznala ustrezno kandidatko.

Pojasnila je tudi dogajanje v zvezi s predstavitvijo poslanski skupini SDS. Za srečanje so zaprosili v ponedeljek, na kar so iz SDS odgovorili v torek in ji dodelili termin eno uro pred začetkom današnjega zaslišanja. "Opravičila sem se, ker sem danes kot imenovana komisarka imela obveznosti, ker nisem mogla na prvo srečanje v Bruselj," je dejala.

Mahnič je spomnil tudi na njeno izjavo o izgubi zaupanja v stranko Svobode. "Kaj se je zgodilo v dveh letih? 27.000 evrov mesečno," je dejal Mahnič in s tem mislil na višino komisarske plače. Zanimalo ga je tudi, ali še vedno podpira Tatjano Bobnar. "Izjava drži. V stranki se je dogajalo nekaj, kar ni v redu. Povezovati zaupanje z mojim plačilom pa je nedostojno," je odgovorila. Še vedno je prepričana, da način, kako so ravnali s Tatjano Bobnar, ni bil pravi. Zavrnila je tudi trditve, da je bila članica Službe državne varnosti in podvomila v avtentičnost seznamov, ki jih je omenjal Mahnič. "Nemogoče, da bi postala veleposlanica v Nemčiji in Švici, če bi bilo tako," je dodala.

zaslišanje Marta Kos | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Člani odbora iz koalicijskih vrst so izrazili podporo kandidatki in večkrat pozvali k vrnitvi razprave na primeren nivo. Večkrat so bile namreč vložene postopkovne zahteve, zaradi katerih je moral predsedujoči miriti strasti. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 05:02 19.september 2024.

    Nobeno politično razhajanje ne more in ne sme biti razlog, da se bojkotira predstavnika lastne države..!! To je protidržavno ravnanje, ki se kaznuje "po protokolu", če je vojno stanje greš pred zid, sicer v zapor...O Majhntiću pa raje nebi...Ciničen kreten ...prikaži več zaradi svojega videza jezen na vse, ki bi moral biti pod nadzorom v ustrezni zamreženi ustanovi..

  • andrija 04:27 19.september 2024.

    glavno da sta zdaj največja prijatelja,gliha vkup štriha.

  • 4krogci 21:29 18.september 2024.

    Ko odbor dz v vecini SĐS vidno ne razume kaj jim govori…neprecenljivo 😂 ja tko je ko vse kar znas slisat je: jaz, tvoj gospodar, presvetli IJJ ti ukazujem da izusti to pa to 😂😂😂