Slovenija
156 ogledov

“V centru živimo kot v getu”

Nekaterim mimoidočim je zaprt center zelo všeč, nekateri pa bi potopne količke k Saša Despot
Dostop. Omogočijo ga vsem, pravijo na MOL, za prevoz pa ponujajo kavalirja.

Ljubljana. “Vsak, ki želi v center, mora za to plačati. To je kruto! Resnično živimo v getu. Še otroško posteljo, ki smo jo naročili, nam lahko pripeljejo le do Križank,” se jezi Inna Belcijan, ki živi v središču Ljubljane.
Na Mestni občini Ljubljana (MOL) ji odgovarjajo, da je dostop omogočen vsakomur, vendar je treba predhodno pridobiti dovolilnico za parkiranje oziroma dostavo. “Vsakomur je na voljo tudi električno prevozno sredstvo kavalir, ki pešce brezplačno pelje po ožjem mestnem jedru. Sicer pa, če se pritožuje le ena bralka, lahko z zadovoljstvom potrdimo, da je več kot 90 odstotkov stanovalcev mestnega središča z ureditvijo zadovoljnih,” pravijo.

Od julija 160 evrov

Ko smo na ulicah preverili zadovoljstvo stanujočih in dostavljalcev, smo ugotovili, da so bili na MOL preoptimistični, čeprav je slaba polovica menila, da je sistem dober. Nekateri pa se z njim ne morejo sprijazniti: “Enkrat bom samo odžagal potopne količke. Če zamudiš samo dve minuti, že ne moreš ven in potem čakaš na redarja, da ti napiše kazen in te izpusti ven,” razlaga eden od sogovornikov. Mestni redarji so od zaprtja središča mesta pred štirimi leti napisali skoraj 22 tisoč glob, ki so bile do julija 80 evrov, z novim zakonom o pravilih cestnega prometa pa so enkrat višje, 160 evrov.

Le zjutraj tudi v prihodnje

Dovolilnice za vstop v središče mesta stanejo od deset (dnevna) do sto evrov (letna). Na MOL režima, da je dostava možna le od 6.00 do 9.30, ne bodo spremenili; menijo, “da je v jutranjih urah dostava najmanj moteča, saj je v popoldanskem času v starem mestnem jedru veliko sprehajalcev”.

Komentarjev 1
  • Stolp 10:46 13.september 2011.

    Tako, tako! Herr Adolf Janković ima lepo vse pod kontrolo. Še bodečo žico okoli pa bo spet okupirana Ljubljana. Ljudje pa trapasti ker to prenašajo. Gospod, ki grozite z žaganjem količkov, veste to je treba tut nardit, ne samo govorit ...prikaži več in to v usklajeni akciji s sosedi. Če boste samo pizdili se vam bo Janković samo sladko smejal.Aja, kar se tiče tistega "Kavalirja" so pa njegovi vozniki prav nekavalirsko agresivni v peš conah do pešcev. Boh pomagi, sej če ne odskočiš bi te kar podrl!