Slovenija
112656 ogledov

Prihaja nov paket državne pomoči, spet se bo smejalo upokojencem

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Epa Covid-19, Slovenija, Ljubljana
PKP7 predvideva tudi izenačitev verskih uslužbencev s kulturnimi delavci.

Včeraj je časnik Delo poročal, da vlada ob pripravi sedmega protikoronskega zakona (PKP7) med drugim razmišlja tudi o razširitvi možnosti za koriščenje turističnih bonov na nakup smučarskih vozovnic

Drugače kot v Delu, pri Dnevniku poročajo, da razširitve uporabe turističnih bonov na smučarske vozovnice PKP7 ne predvideva.

smučišče Krvavec Covid-19 Slovenija Obeta se sprememba pri koriščenju turističnih bonov

Časnik Dnevnik danes piše, da je v osnutku PKP7 predviden dodatek upokojencem do 300 evrov ter zamrznitev minimalne plače. 

300 evrov za upokojence

Ukrep pomoči upokojencem je pretekli teden v parlamentu napovedal že predsednik vlade Janez Janša, ko je dejal, da je epidemija hudo prizadela sto tisoče upokojencev ter da ti še bolj kot spomladi čutijo pritiske draginje. Da to ne drži, analiziramo v prispevku Zakaj Janša meni, da so upokojenci prizadeti.

starejši upokojenci par Slovenija Zakaj Janša meni, da so upokojenci prizadeti

Upokojenci | Avtor: Profimedia Profimedia

Zamrznitev minimalne plače

Ena možnost je, da bi trenutno višino minimalne plače ohranili do konca leta 2021, druga predvideva trimesečni odlog, nato pa bi do konca septembra razliko med obstoječo in zvišano minimalno plačo subvencionirala država. 

Izenačitev verskih uslužbencev s kulturnimi delavci

Poleg tega bi s PKP7 v trajni ukrep preoblikovali začasni ukrep iz PKP6, ki prinaša izenačitev pomoči za verske uslužbence s pomočjo za samozaposlene v kulturi. To pomeni, da bi bili prispevki verskih uslužbencev tudi po epidemiji kriti iz proračuna, po PKP7 pa bi jim za čas epidemije dodelili tudi mesečni temeljni dohodek v višini 700 evrov. 

janez janša Očitki Janši: Slovenija PKP6: Opozicija Janši očita, da sprejema ukrepe, ki niso povezani z epidemijo

Dodatek za upokojence bi prejeli upokojenci, ki prejemajo pokojnino, nižjo od vključno 714 evrov na mesec, v višini med 130 in 300 evri glede na višino pokojnine. 

Hitri testi za industrijo srečanj

Covid-19, Slovenija, Ljubljana | Avtor: Epa Covid-19, Slovenija, Ljubljana Epa

Dogodke, kot so sejmi in razstave, bi po novem lahko izvajali ob upoštevanju navodil NIJZ ter tako, da bi za vse udeležence zagotovili testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Predvidevajo tudi sofinanciranje hitrih testov - samozaposleni podjetniki bi denimo lahko na zaposlenega prejeli pomoč v višini 40 evrov.

Gostinski lokal v času koronavirusa Pomoč države Slovenija Lahovnik: Zavedati se je treba, da država ni vreča brez dna

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 64
  • cioreapor 17:51 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za seks

  • Janez Mušič 08:37 02.december 2020.

    Delavci v gospodarstvu delajo, če zaradi covid-19 ne delajo dobijo nadomestilo.Temu nesposobnemu novinarju pa upam, da dočaka upokojitev in upam tudi, da se bo tudi njemu smejalo. NESPOSOBNEŽ

  • Avatar pantani
    pantani 07:26 02.december 2020.

    Delavca v gospodarstvu je pa treba uničiti, a ne, banda pokvarjena!!!