Slovenija
1747 ogledov

Umrl je Bruno Korelič

Bruno Korelič Žurnal24
Umrl je Bruno Korelič, ki je Luko Koper vodil 28 let, poročajo Primorske novice.

"Leta 1944 rojeni Korelič je v Luko Koper prišel leta 1977, ko so jo pestile finančne težave, zapustil pa jo je leta 2005, ko se je, kot je za medije pojasnil leta pozneje, začela v podjetje vmešavati politika," poročajo Primorske novice.

Koreliču je uspelo s politiko doseči dogovor, da se kljub lastništvu ni vmešavala v vodenje pristanišča, da je bilo 49 odstotkov delnic prednostnih delnic brez glasovalnih pravic, kar se je leta 2004 spremenilo.

"Takrat so (v vladi, op. a.) nastavili svoje ljudi, sprejeli sklep in prednostne delnice spremenili v glasovalne ter tako politiki na široko odprli vrata, da je lahko začela šariti po podjetju," je pred desetimi leti povedal v pogovoru za Primorske novice.

Korelič je julija 2005 odstopil dobro leto pred potekom mandata. V odstopni izjavi je zapisal, da se umika z upanjem, da bo s tem preprečil napetosti med ministrstvi in družbo Luka Koper ter da "bosta omogočena nadaljnji razvoj in poslovanje, ki bosta lastnikom še vnaprej zagotavljala visoke donose, zaposlenim v Luki in vsem, ki od pristanišča živijo, pa dolgoročno socialno varnost".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Vespucci 14:18 24.september 2024.

    Pravi hdz korelić! Zato pa imajo piranski zaliv.....

  • Avatar Garancija
    Garancija 12:48 24.september 2024.

    Delavci so važni,ne on

  • Žvižgač 12:38 24.september 2024.

    En uničevalec delavstva in akterjev privatizacije ACK manj. Škode, ki jo je naredil ne more vrniti, tudi, če bi se še enkrat vrnil, pa upam, da se ne bo. Je ženi ostal tisti kovček denarja, ki ga je vozila čez mejo?