Slovenija
4489 ogledov

Tako pester bo nov sestav državnega zbora

Državni zbor parlament Profimedia
V petek bodo v poslanske klopi sedli poslanke in poslanci, ki so bili izvoljeni na aprilskih volitvah. Izvoljenih le pet, ki bodo na prvi seji mlajši od 30 let.

Predsednik države Borut Pahor je v nedeljo podpisal ukaz o sklicu prve seje Državnega zbora Republike Slovenije, ki bo 13. maja ob 11. uri. V poslanske klopi bo sedlo 90 poslancev, nekateri med njimi so že stari mački, drugi pa bodo v hramu demokracije prvič v vlogi poslancev. 

Prvo sejo bo vodil najstarejši poslanec. V tokratni sestavi je to poslanec Gibanja Svoboda Miroslav Gregorič, ki bo konec leta dopolnil 74 let. V vrstah stranke Gibanja Svoboda imajo tudi najmlajšega poslanca novega državnega zbora, in sicer 22-letnega Lenarta Žavbija. Gregorič je bil izvoljen v volilni enoti Ljubljana Bežigrad, Žavbi pa v enoti Ljubljana Center.

Državni zbor parlament Slovenija Znana imena, ki se poslavljajo od poslanskih stolčkov

Gibanje Svoboda bo v parlamentu imelo 41 poslancev, med katerimi je večina novincev na političnem parketu. V njihovih vrstah je le ena poslanka, ki je bila izvoljena na volitvah leta 2018, in sicer Janja Sluga. V parlament je vstopila kot poslanka SMC, a je iz stranke kasneje izstopila in nadaljevala pot kot članica skupine Nepovezanih poslancev. 

Poslanci, ki so bili izvoljeni na listi Gibanja Svoboda: Katarina Štravs, Alma Intihar, Andreja Kert, Sandra Gazinkovski, Borut Sajovic, Robi (Robert) Janev, Tamara Kozlovič, Mateja Čalušić, Andreja Živic, Matej Arčon, Mojca Šetinca Pašek, Lucija Tacer, Robert Golob, Lenart Žavbi, Urška Klakočar Zupančič, Miroslav Gregorič, Martin Premk, Mirjam Bon Klanjšček, Tereza Novak, Monika Pekošak, Miha Lamut, Janja Sluga, Aleš Rezar, Dean Premik, Dušan Stojanovič, Jožica Derganc, Nataša Avšič Bogovič, Tamara Vonta, Gapi (Gašper) Ovnik, Teo (Teodor) Uranič, Andreja Rajbenšu, Lena Grgurevič, Barbara Kolenko Helbl, Rastislav Vrečko, Martin Marzidovšek, Sara Žibrat, Vera Granfol, Darko Kranjc, Dejan Zavec, Franc Props in Tine Novak.

Poleg Janje Sluga imajo izkušnje s političnega parketa tudi Borut Sajovic, župan Tržiča, Matej Arčon, nekdanji župan Nove Gorice, Tamara Vonta, ki je bila v državni zbor na listi Pozitivne Slovenije izvoljena leta 20211, in Darko Kranjc, nekdanji predsednik Stranke mladih – zeleni Evrope in kandidat na predsedniških volitvah leta 2007. 

V poslanske klopi je bil izvoljen tudi Robert Golob, čigar mesto bo v primeru uspešne sestave vlade zasedel nadomestni poslanec. Glede na volilni rezultat bo to Bojan Čebela, župan občine Borovnica. Po oblikovanju vlade, imenovanju novih ministrov in državnih sekretarjev lahko pričakujemo, da bo prišlo še do dodatnih sprememb v poslanskih vrstah. 

Nadomestne županske volitve: da ali ne?

V primeru vstopa županov v poslanske klopi bo prišlo do sprememb na vrhu občin. Poleg občine Tržič so se v enaki situaciji znašli tudi v občini Lendava in občini Žiri, zelo verjetno pa tudi v občini Borovnica. Glede na to, da so lokalne volitve letos novembra, se poraja vprašanje smiselnosti izvedbe nadomestnih volitev. Dr. Rajko Pirnat s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani je pojasnil, da lahko funkcijo po konstitutivni seji državnega zbora nastopi podžupan, nadomestne volitve pa se ne izvedejo če je do rednih volitev šest mesecev ali manj. 

Zagotovo lahko že zdaj rečemo, da bo v poslanski skupini SD mesto Tanje Fajon, ki naj bi v novi vladi postala zunanja ministrica, zasedel Jonas Žnidaršič, ki je v volilni enoti Ljubljana Center dobil drugi najvišji odstotek glasov. SD je na tokratnih volitvah dobila sedem mandatov, od tega jih je pet pripadlo kandidatom, ki so tudi v trenutno še aktualni sestavi sedeli v državnem zboru. Poleg Matjaža Hana so bili izvoljeni še Meira Hot, Predrag Baković, Jani Prednik in Bojana Muršič, pridružil pa se jim bo še Damijan Zrim. Zrim bo glede na trenutni seznam poslancev z 29 leti najmlajši član poslanske skupine SD. 

Volivci stranke Levica so svojo podporo namenili znanim obrazom. Od petih izvoljenih poslancev le Tatjana Greif v trenutni sestavi parlamenta ni sedela v poslanskih klopeh, medtem ko so Miha Kordiš, Matej Tašner Vatovec, Luka Mesec in Nataša Sukič to že bili. Enako kot v primeru SD tudi v Levici lahko pričakujemo spremembe. Luka Mesec bo zelo verjetno zasedel eno od ministrskih mest, kar pomeni, da bo njegovo mesto zasedla Asta Vrečko

volitve v državni zbor 2022 Slovenija Za toliko so zgrešile zadnje javnomnenjske raziskave pred volitvami

Opozicija s preizkušenim kadrom

Na preizkušene kandidate so stavili tudi volivci največje opozicijske stranke. Poslanska skupina SDS bo tokrat štela 27 članov, od tega jih je kar dvajset takih, ki so v mandatu 2018-2022 sedeli v poslanskih klopeh. Žan Mahnič, ki se vrača v poslanske klopi, izgublja mesto najmlajšega poslanca v poslanski skupini, saj bo to v novi sestavi pripadlo 29-letnemu Andreju Hoiviku. Poleg Mahniča se v poslanske klopi vračajo tudi Janez Janša, Zvonko Černač, Anže Logar in Jelka Godec. V poslanski skupini bo, kot rečeno, sedem novih obrazov. Poleg omenjenega Hoivika še Zoran Mojškerc, Rado Gladek, Jožef Jelen, Anton Šturbej, Janez Magayr in Alenka Helbl. 

Osem poslancev bo v novi sestavi imela Nova Slovenija, ki bo v svojih vrstah imela kar tri ministre Janševe vlade. Njihovo poslansko skupino bodo tako sestavljali Matej Tonin, Jernej Vrtovec, Iva Dimic, Janez Cigler Kralj, Aleksander Reberšek, Jožef Horvat ter novinca Vida Čadonič Špelič in Janez Žakelj. Horvat, ki je najstarejši član poslanske skupine NSi, je pred volitvami nekaj časa razmišljal tudi o tem, da ne bi vnovič kandidiral, a si je nato premislil. 

Kot predstavnika narodnih skupnosti sta še en mandat dobila poslanca, ki sta to funkcijo opravljala zadnja štiri leta. Predstavnik italijanske narodne skupnosti bo še naprej Felice Žiža, madžarske narodne skupnosti pa Ferenc Horvath

V takšni zasedbi, kot bodo poslanske skupine zastopane na prvi seji DZ, je v povprečju najmlajša poslanska skupine Levice (44 let), sledijo ji SD (45 let), Gibanje Svoboda (48 let), NSi (49 let) in SDS (50 let). Od 90 poslancev jih bo le pet 13. maja mlajših od 30 let, stari med 30 in 40 pa bo 13 poslancev. Od 90 poslancev bo tokrat 36 poslank. 

Zaplet, kakršnega ne pomnijo

Tokratne volitve so bile posebne z več vidikov. Volilna udeležba je bila skoraj 71-odstotna. Stranka, ki je zmagala na volitvah, je dobila kar 41 mandatov, ki so v večini pripadli novincem na političnem parketu. V parlament se je uspelo prebiti le petim strankam. 

Volitve, karkšnih ne pomnijo, so bile tudi za Državno volilno komisijo. Sprejeti so morali odločitev o tem, ali bodo omogočili glasovanje tisti, ki so se s covidom-19 okužili po 20. aprilu. Na DVK so leteli tudi očitki o nepravočasnem pošiljanju glasovnic za glasovanje v tujino.

Za konec pa se je pripetila še napaka pri razdeljevanju poslanskih mandatov. Razdelitev števila mandatov po kandidatnih listah je ostala enaka, vendar pa se je izkazalo, da se je šest kandidatov prehitro veselilo poslanskega mesta. Tomaž Lah in Jurij Lep (Gibanje Svoboda), Maja Kocjan in Andrej Kosi (SDS), Klemen Matk (NSi) in Ana Černe (Levica) namreč na koncu niso med tistimi, ki bodo v petek sedeli na seji novega sklica DZ. 

Novi poslanci v DZ Slovenija Nekateri izvoljeni z več tisoč glasovi, drugi pa le z nekaj sto. To so imena

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 08:58 09.maj 2022.

    škoda denarja za lego kocke, to je prevelik izziv. raje vsakemu dudo namočeno v šnops,da se bo po preverjenem receptu zaspalo in bo mir in največja korist.

  • Avatar luckyss
    luckyss 07:13 09.maj 2022.

    Me veseli za Jonasa, da bo malo poživil parlament in dvignil IQ in verbalno povprečje, katerega bodo zbijali poslanci tipa Mahnić in strankarski kolegi ob pomoči NSi....Predlagam še, da se Mahnjeniću in Toninčiju kupijo lego kocke, da bosta lahko med ...prikaži več zasedanji sestavljala tanke in letala in tako dala mir z bedarijami medtem, ko se bodo odrasli pogovarjali..

Sorodne novice