Slovenija
157010 ogledov

Srednjeročna napoved: Čaka nas zima kot leta 1984/85

Mraz Profimedia
Ta teden bo prehladno za ta letni čas, kaj pa potem?

"Posledice segrevanja v stratosferi se kažejo z dvigom temperature praktično v vseh slojih," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno napoved. Zaradi La Nine in QBO (tropskega stratosferskega vetera) bo po oceni portala polarni vrtinec nenehno pod pritiskom, kar pomeni, da bomo imeli čez zimo verjetno "precej dinamično vreme s toplejšimi in hladnejšimi obdobji". "Tisti, ki ste preživeli zimo 1984/85 veste o čem govorim," je zapisal Gregor Skok.

Zima leta 1984/85 je bila precej mrzla, temperature so se januarja in februarja večkrat spustile pod -20 stopinj Celzija.

Nad ZDA se bo po napovedi portala poglabljala globoka dolina s polarnim zrakom, nad severnim delom Atlantika pa se bo krepil greben. "Po dolgem času so možne tudi obilne padavine, ki jih to jesen ni bilo veliko," pišejo pri Ciklon.si.

Naslednji teden suho vreme

Pred tem dogajanjem nas v naslednjem tednu nekaj dni čaka večinoma suho vreme, z izjemo torka, ko bodo možne krajevne padavine. "Do petka bo prehladno za ta letni čas," pišejo pri vremenskem portalu. "Sprva bomo v vzhodnih do jugovzhodnih vetrovih, ki bodo ob koncu tedna obrnili v predfrontalno jugozahodno smer."

Danes bo večinoma sončno vreme, z jutranjo meglo po nižinah, čez dan bodo temperature okoli 12, na Primorskem do 18 stopinj Celzija. "V noči na torek se bo oblačnost od zahoda povečala, nekaj sonca bo dopoldne možno na vzhodu, padavine se bodo dopoldne razširile večinoma nad zahodno, južno in deloma osrednjo Slovenijo, na jugu Italije bodo nastale tudi obilne padavine," napoveduje Skok. "Burja na Primorskem se bo spet nekoliko okrepila, temperature čez dan bodo večinoma med 9 in 13 stopinj Celzija. V nadaljevanju tedna se bo višinsko jedro hladnega zraka pomaknilo proti zahodnemu delu Sredozemlja. V sredo in četrtek bo večinoma sončno z jutranjo in dopoldansko meglo po nižinah, še bo pihal vzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, zato bodo temperature še naprej podobne, na Primorskem do 19 stopinj Celzija. V petek bo še suho vreme z jutranjo meglo po nižinah, veter bo oslabel."

V soboto pa bomo počasi prišli pod vpliv globokega ciklonskega območja, ki se bo približevalo območju Alp. "Od zahoda bo postopno oblačnost naraščala, tam bodo že možne manjše krajevne padavine," še napovedujejo pri Ciklon.si. "Počasi se bo začel krepiti jugozahodni veter, ki bo precej okrepljen v nedeljo, zato bodo zlasti na vzhodu temperature presegle 15 stopinj Celzija."

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes napoveduje pretežno jasno vreme. "Zjutraj in del dopoldneva bo ponekod po nižinah megla. Burja na Primorskem bo popoldne slabela," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 13, na Primorskem do 18 stopinj Celzija."

Ponoči se bo v zahodni in osrednji Sloveniji pooblačilo, na vzhodu bo še delno jasno in ponekod po nižinah megleno. Jutranje temperature bodo od -2 do 4, na Primorskem od 7 do 12 stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno oblačno, predvsem v zahodni Sloveniji bo možen rahel dež. Burja na Primorskem se bo zvečer znova nekoliko okrepila. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 11, na Primorskem do 15 stopinj Celzija.

V sredo bo na Primorskem jasno z burjo, drugod bo delno jasno, zjutraj in dopoldne se bo po nižinah zadrževala megla ali nizka oblačnost. Tudi v četrtek bo suho vreme.

"Območje visokega zračnega tlaka nad srednjo Evropo slabi," razlagajo pri Arsu. "Od juga in zahoda se nam bližata dve vremenski motnji, ki bosta jutri vplivali na vreme pri nas."

Od 28. oktobra do 2. novembra

Sprva bomo na obrobju območja visokega zračnega tlaka, ki bo imelo središče nad vzhodno Evropo. Ob koncu tedna se bo veter v višinah obrnil na jugozahodno smer, ki se bo v nedeljo in ponedeljek krepil. Takrat se bo nad zahodno Evropo poglobilo ciklonsko območje.

 | Avtor:

Do petka bo povsod suho vreme. V soboto in nedeljo bodo ponekod v hribih zahodne Slovenije že manjše padavine, ki naj bi se v ponedeljek okrepile in postopno zajele vso Slovenijo. Tudi v torek naj bi občasno še deževalo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • munja 19:47 28.oktober 2021.

    Dobro bi bilo vsaj 14 dni minus 15 stopinj, da bi se ta že precej množičen in nadležen mrčes malo razredčil (mislim taprav mrčes, ne tisti v človeški podobi).

  • Boschtjan Zupanchich 21:48 25.oktober 2021.

    Vse od naštetega se lahko še Precej Spremeni, Kajti : God Has The Final Control over Alll !!! ! !!!

  • Boschtjan Zupanchich 21:37 25.oktober 2021.

    Kako da bo mrzla zima, če pa govorimo o Globalnem Ogrevanju ??