Slovenija
5 ogledov

Spopad dveh alfasamcev

Janković. Na volitvah bi imel več možnosti, če bi se v boj za premierski stol podal s kakšno stranko. Janša. Večino predvolilnega boja je po mnenju psihologa že opravil.

Kandidata. “Zoran Janković je po obstoječih podatkih v petkrat slabšem položaju kot Janez Janša,” pravi Janja Božič Marolt, direktorica Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana.
Zadnje dni so namreč spet postale glasne govorice, da se bo v premierski boj podal tudi ljubljanski župan Janković. Spletni portal Pozareport.si poroča celo, da naj bi se Janković o svoji kandidaturi odločil ta konec tedna.

Močnejši s stranko

“Janševa prednost je, da ima poslušno vojsko, volilce, ki mu verjamejo, so neomajni in trdno odločeni. Janković ne more dobiti nobenega njegovega volilca,” ocenjuje Božič Maroltova. Janković se bo tako moral, če se bo res podal v boj za premierski stolček, potegovati predvsem za glasove na levici.

Čeprav lahko dobi glasove LDS in Zaresa, pa bodo glasovi SD ostali Borutu Pahorju. Janša je na desni sredini sam. “Tudi vsi novi bi tekmovali z Jankovićem, glasove bi mu vzela nova gibanja,” meni Božič Maroltova. Neodločeni namreč iščejo nove ljudi, alternativo, kar pa po njenem mnenju Janković ni.

Za Jankovića bi lahko po mnenju psihoanalitika Romana Vodeba glasovali priseljenci iz republik nekdanje SFRJ, večina Ljubljančanov in tisti levičarji, ki niso brezpogojno predani levim strankam. Čeprav meni, da Janković napada več volilcev, pa bo moral “veliko kampanjskega postoriti zunaj Ljubljane”. Tudi Božič Maroltova pravi, da na podporo na periferiji Janković za zdaj ne more računati, glasovi v Ljubljani pa za zmago ne bodo dovolj.

“Ključno vprašanje je, pri kateri stranki bo oziroma bi Janković kandidiral,” meni Vodeb. Po zadnjih informacijah naj bi se Janković dogovarjal o skupnem nastopu s stranko Desus. Tako združevanje tudi Božič Maroltova ocenjuje kot prednost. “Kakor hitro bi se vezal s stranko, bi imel večje možnosti,” pojasnjuje.

Kampanja v polnem teku

“Bomo pa videli, kaj se bo dogajalo – ne v uradni volilni kampanji, za katero ni denarja, ampak v neuradni, katere učinek je lahko najmanj enak, če ne močnejši,” dodaja sogovornica. Janša (in SDS) je imel tako “učinkovito predvolilno kampanjo” celi zadnji dve leti, ocenjuje Vodeb. “S tem, ko je ščuval narod proti Pahorju in njegovi vladi, je opravil dobršen del posla oziroma volilne zmage, ki se mu nasmiha,” poudarja.

Psihološki profil Janeza Janše in Zorana Jankovića

Glasovanje o zaupnici vladi Boruta Pahorja. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Profil: Vrnjeni oče

Janez Janša. “Za svoje volilce je tako ali tako vrnjeni oče,” meni Vodeb. Z njim so v transfernem odnosu in ne vidijo njegovih osebnostnih slabosti in političnih zdrsov. Mogoče mu je očitati določene osebnostne poteze in lastnosti; zaradi nekaterih od njih je bil sicer dober prevratnik, ni pa idealen mirnodobni politik kontinuitete. Zdaj vztraja pri ustaljenem imidžu, s katerim je uspešen pri svojih volilcih. Po Vodebovem mnenju pa ni jasno, kakšen vpliv ima zveza z Urško, saj “konservativni desnici ni čisto na kožo pisano, da ima njihov poglavar 20 let mlajšo ženo”.

Janković v odprtem pismu uredniku časnika Finance potarna o njihovem nekorektnem | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Profil: Ni še simbolni oče

Zoran Janković. “Volilci ga še morajo transferno dojeti kot simbolnega očeta, kar ne bo tako enostavno,” ocenjuje Vodeb. Dodaja, da bodo morali zato aktivirati precej obrambnih mehanizmov za racionalizacijo tega, da je vreden njihovega glasu. “Konec koncev je latentni nacionalizem slabost mnogih Slovencev,” pravi. Janković ima sicer po njegovem mnenju dovolj karizme, zna očarati z nasmeškom in premore nekaj “zdrave konservativnosti”.

Komentarjev 15
  • d 14:03 07.oktober 2011.

    Spopad samca in samice (JJ).

  • Veteran 21:42 03.oktober 2011.

    Lepo, Jankoviča za mandatarja njegove sine pa za finančne ministre. Lepo vas prosim a ni dovolj levice, saj že 17 let tako ali drugače vladajo. A ni čas da damo vsaj še en mandat Janši, da se lahko dokaže

  • privat 20:53 30.september 2011.

    alfa samci..kaj ni njihov čas že odtiktakal... ?? Politično in drugač...