Slovenija
12090 ogledov

"Nategnili so nas na suho!"

stavka SVIZ
1/19
Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
Besni in razočarani učitelji in vzgojitelji pripravljeni stavko še zaostriti in popolnoma nehali delati.

"Stavko bi morali organizirati drugače, tako, da učitelji ne bi delali popolnoma ničesar, in to do takrat, dokler ne vrnejo vsaj tega, kar so nam vzeli," pravi ena od učiteljic, profesorica matematike na eni od ljubljanskih srednjih šol, ki je natančno opoldne prišla na shod pred vlado.

stavka SVIZ V živo Slovenija "Teh žensk ne boste utišali"

"Če bi popolnoma nehali delati, bi videli, koliko pomenijo"

Upanja, da bodo z današnjo stavko vlado prepričali, da podpiše sicer že dogovorjeni sporazum, med zbranimi ni bilo veliko. Mnogi menijo, da bi bilo stavko potrebno zaostriti do konca. 

"Še vedno je v šolah in vrtcih poskrbljeno za varstva, če še tega ne bi bilo, če bi vse zastalo. Najbolje bi bilo, če vzgojitelji in učitelji nehali delati popolnoma. Potem bi se videlo, koliko pomenimo," se predlogu glede zaostritve stavke pridružil vzgojitelj v enem od ljubljanskih vrtcev. Strinjata se tudi učiteljici iz ene od osnovnih šol v okolici Ljubljane. "Kot vse kaže, bomo dejansko enkrat prišli do tja, ko bomo morali stavko tako zaostriti."  

"Ne jemljejo nas resno"

Pred vlado se je opoldne zbralo okoli 2500 vzgojiteljev in učiteljev, izjav niso radi dajali, skupno pa jim je bilo razočaranje zaradi propadlega sporazuma in jeza zaradi neuresničenih obljub. "Nategnili so nas na suho," je dejal učitelj in predstavnik Sviza Viktor Klampfer in to še ponazoril tako, da je na govorniški oder prišepal. 

"Glede na to, da so se vse dogovorili, nato pa odstopili, so na vladi izredno neresni. Zdaj ne vemo, ali so imeli ves čas fige v žepu, ali pa so namerno poslali takega pogajalca," pravi učiteljica na srednji šoli. "Ne jemljejo nas resno, naše delo je še bolj razvrednoteno, kot je bilo doslej, ker so na vladi jasno pokazali, da nas ne jemljejo resno," v en glas poudarjata učiteljici na osnovni šoli.

"Upamo, da nas slišite," je medtem donelo iz govorniškega odra tik pred vrati vlade. "Vztrajali bomo, dokler bo treba. Nihče se iz nas ne bo več delal norca!" Izza vladnih vrat zbranih ni prišel nagovorit nobeden od vladnih predstavnikov.

Telovadnica Že tretjič! Slovenija Nova stavka šolnikov 17. aprila

"Ne gre le za denar"

"Ne gre samo za denar, kar je v razlogih za stavko premalo poudarjeno," pravi eden od protestnikov pred vlado. "Tukaj smo, da poudarimo, da je naše delo podcenjeno, v vseh vidikih, ne le v finančnem vidiku, ampak tudi iz socialnega in mnogih drugih s strani staršev, vlade, javnosti. Ljudje ne vedo, kaj se v vrtčevskih skupinah dogaja, koliko energije je posvečene za vzgojo, učenje, didaktične programe."

Premalo izpostavljene težave, ki se ne tičejo financ

"Mislim, da z današnjim protestom ne bomo uspeli, treba bo vztrajati in dodajati stvari, ki se ne vežejo na finance, ampak na razmere pri delu, ki pa so katastrofalne," pravi učiteljica na eni od osnovnih šol in poudarja, da problemi, ki se ne tičejo financ, sploh niso izpostavljeni.

"Tisti, ki misijo, da za svoje delo dobimo preveč, naj se prepričajo sami"

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki naj bi stavko, če z vlado ne bodo dosegli dogovora, ponovili 17. aprila, se zavedajo, da v javnosti velike podpore nimajo. "Vsak tisti, ki se mu zdi, da za svoje delo dobimo preveč, naj me spremlja dva meseca, nič mu ni treba delati, samo zraven naj bo pa mu bo jasno," pravi profesorica matematike.

"Verjamem, da je veliko ljudi jeznih, ne verjamem pa, da je med temi, ki so jezni, oziroma nimajo kam dati otrok, kdaj kdo bil s skupino otrok ali jih učil," meni vzgojitelj. 

Prazen vrtec Vrtci sledili okrožnici Slovenija Starši jezni, da morajo plačati stavko. Bodo morali šolarji v soboto v šolo?

Komu je v interesu očrniti učitelje?

"Javnost stavko zelo negativno sprejema, verjetno zato, ker del javnosti meni, da poklic učitelja pozna. Ker so nekoč hodili v šolo, menijo, da vedo, koliko učitelji delajo, ne vidijo pa ur, ki jih ne opraviš v šoli in ne poznajo pritiskov, ki jih doživljamo recimo s strani staršev," pravita osnovnošolski učiteljici. 

"Kdo trosi laži, da učitelji delamo le tri ure na dan, da smo na permanentnih počitnicah, komu je v interesu očrniti učitelje," je medtem na govorniškem odru spraševala predstavnica sindikata Sviz, učiteljica Metka Cotič. "Resnica pa je taka, da smo učitelji utrujeni od hrupa, nenehno izpostavljeni virusom in boleznim, številno bolehajo za izgorelostjo," poudarja Cotičeva. 

 

 

Komentarjev 21
  • cogocogo 11:32 15.marec 2018.

    pa ste le dobili kar vam gr e pohlep vas je ustavil ce bo nova vlad vsaj malo postena vam naj razdeli knizice ,vsaj ttretjina vas je preve c po si pograbite ta dena r ,,ses se mi gabite ,,imate ...prikaži večite ,,imate vs e to kar si delavci v gospodarstvu niti sanjati ne upajo ,,lazete o vasem delu ,,zavajate in ne izpolnjujete solskih obveznosti rezultati se vidijo na ucencih dijakih ,studentih ,ti so porazni tisi ki si sam damo ne pridobiva znanja potsane poklicni invalid

  • Pepe007 07:48 15.marec 2018.

    Ta stavka škodi družinam, ne škodi pa njihovemu delodajalcu. Ljudje se jemljejo dopust, da pazijo doma otroke, potem bodo zahtevali, da v soboto pridejo otroci v šolo. Katastrofa. Od 25. junija do 1. septembra je ogromno dni za stavko. Prad ...prikaži več dvema tednoma je tudi bil na voljo cel teden. Zaprli bi se v šolo in stavkali.

  • Tadej 02:36 15.marec 2018.

    Solniki prokleti lenuhi, za to nedelo ste se predobro placani.